Kahvaltı deyip geçmeyin
Kahvaltı deyip geçmeyin
Gerçek Gazetesi
Çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişiminde önemli bir yere sahip olan kahvaltının, çocuklarda alışkanlık haline getirilmesi gerektiği belirtildi.
Hızlı bir büyüme ve gelişme sürecinde olan çocukların yeterli ve dengeli beslenmeyle desteklenmesi gerektiğine işaret eden uzmanlar, bağışıklık sistemlerinin gelişmesi için her sabah karbonhidrat ve protein kaynaklarından zengin bir kahvaltı yapılması uyarısında bulunarak; Her sabah sağlıklı bir kahvaltı yapan çocukların kilolarını korudukları, daha düşük kolesterol ve daha dengeli kan şekeri seviyelerinin olduğu bilinmektedir. Düzenli kahvaltı yapan çocuklarda vitamin ve mineral eksiklikleri görülmemektedir. Amerika"da yapılan bir araştırmaya göre çocukların okula kahvaltı yaparak gitmeleri derslerdeki konsantrasyonlarında artışa, daha iyi okuma yeteneğine, ders notlarında artışa, arkadaşları ile daha iyi ilişkilerinde bulunmalarına neden olduğu belirtilmiştir. Bunların yanı sıra özellikle kahvaltı yapmayanlarda görülen davranış bozukluklarının sigara, alkol hatta uyuşturucu kullanımına da neden olabileceği bildiriliyor. Çalışmalar yine gösteriyor ki düzenli olarak enerji kaynağı olan karbonhidrat ve hücrelerin yapı taşı olan protein içeren kahvaltı tüketen çocuklar, kahvaltıları şekerli yiyecekler yada yağlı poğaça, kek olan çocuklara göre derslerinde daha iyi performans göstermektedir. Bunun yanı sıra kahvaltı seçeneği, posa (liften) dan zengin olan gevrek ve beraberinde süt tüketen çocuklarda kilonun korunması daha fazla gözlenmiştir diyor.
ÇOCUKLAR NEDEN KAHVALTI YAPMAK İSTEMEZLER?
Sabahleyin ailenin işe yetişme kaygısı, zaman problemi, kendilerini aç hissetmemeleri, midelerinin bulanması, çocukların servis zamanının gelmesi gibi nedenlerin kahvaltının atlanma nedenlerinden başlıcaları olduğuna değinen uzmanlar, Ama kahvaltı etmek asla poğaça, kek, kruvasan yemek değildir. Çocuğunuza hazırlayacağınız daha hızlı ve besleyici bir çok kahvaltı seçeneği bulunmaktadır. 1 kase müsli, 1 su bardağı süt, peynir, peynirli tost, yumurta, bal, reçeller, zeytin, marmelatlar, kuru yemişler, portakal suyu, domates, salatalık gibi gıdaların bir veya birkaçı ile hazırlanan kahvaltılar daha besleyici olacaktır. Her zaman da kahvaltı etmelerini sağlamak o kadar da kolay olmayabilir. Bu alışkanlık edinilebilir, bu nedenle birazcık zorlamanız, yaptığı zaman onun açısından ne gibi iyi etkilerinin olacağını belirtmeniz gerekecektir. Eğer evde kahvaltı hazırlayamıyorsanız veya kahvaltı yapmayı red ediyorsa en azından okulda veya serviste yiyebileceği yiyecekler hazırlayın. Bilinmesi gereken çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişiminde kahvaltının önemi büyüktür diye konuşuyor. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.