KADINLARIMIZIN HEPSİNİ HÜKÜMET KADIN YAPACAĞIZ
AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKAN YARDIMCISI ASAN: KADINLARIMIZIN HEPSİNİ HÜKÜMET KADIN YAPACAĞIZ
Gerçek Gazetesi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, "Pozitif ayrımcılık yapmadan kadınlarımızın hepsini hükümet kadın yapacağız" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından geliştirilen Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi kapsamında Aydın'da "Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi" tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Aydın Kültür Merkezi Hidayet Sayın Salonu"nda gerçekleştirilen toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem ve Semiha Öyüş, Aydın Valisi Erol Ayyıldız ve eşi Uz. Dr. Dilek Didem Ayyıldız, Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden ve eşi Yeşim Erden, ADÜ RekTörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Aydın İl Emniyet Müdürü Ahmet Turan Temel, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hakkı Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, kurum amirleri, daire müdürleri, muhtarlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve davetliler katıldı.
Toplantının anlam ve önemine dair konuşmak üzere ilk olarak kürsüye gelen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hakkı Yılmaz, Köklü ve tarihi geleneklerimizden gelen yardımlaşma ve dayanışma duygularına dayanan kültürümüzün genel karakteristik yapısı olan gönül birliği bir bireyin maddi karşılık beklemeden ve çıkar beklentisi içinde olmadan ailesi ve tüm çevresinin yaşam kalitesini arttırmak, genel olarak toplumun yararına olan bir hedefe ulaşmak için yalnızca içinde gelenleri doğru olduğuna inanarak bir toplumsal girişime destek ve yardımcı olmaktır. Günümüzde toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin yapılan bir takım düzenlemeye karşı kadınların eğitime ve istihdama katılımları yeterli düzeyde olamamıştır. Kadınlar ve erkekler arasındaki fırsat eşitliğinin sağlanması açısından eğitim en önemli unsurlardan biridir. Bir toplumun kadın erkek ile birlikte kalkınabileceği bunlardan birinin ihmal edilmesinin ülke için büyük bir zarar olacağı bilinen bir gerçektir. Eğitim sisteminde yer alan ve sistem dışına çıkmış olanların, özellikle de kadınların bilgi ve becerilerini iş piyasasına uygun hale getirilmesinin önem arz etmektedir. İyi yetişmiş bir eş ve anne olarak kadın yuvanın baş aktörü, ve içinde bulunduğu toplumunda mimarıdır dedi.
ÖNCE SAĞLIKTAN
YOLA BAŞLADIK
Toplumun ve ailenin temelinde kadının önemli bir yere sahip olduğunu değinerek sözlerine başlayan Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre de, kadınların uygulanan projelerle her türlü konuda bilinçlendirmeye ve toplumda önemli bir noktaya getirmeye çalıştıklarını öne sürdü. Töre; Anne kelimesinin kutsallığı ve gizeminden yola çıkılarak "Anne Eli Projesi" ile kadın öğretmenlerimize okullarında müdür ve müdür yardımcılığı verildi. Gördük ki kadın idarecilerimizin işe soyunması ile karşılaşılan güçlük ve problemler daha çabuk çözüme kavuştu. Yaptığımız projeler kapsamında aile akademisi projesi ile ailenin en önemli yapı taşı olan kadının sağlığı hedeflendi ve çocuklarımızın annelerine kadın hastalıkları ve kanser konusunda bilgi verilerek bilinçlendirme çalışmaları üzerinde iyi işler başardık. Bu proje yürütülürken önce sağlıktan yola başladık. Yine bu proje kapsamında çocuk ve genç eğitimi, ergenlik problemleri, anne ve baba çocuk iletişimi, değerler eğitimi konularında her hafta cumartesi günü bir okulun öğrenci anneleri ile bilgilendirme toplantısı yaptık. Bu toplantılar sonunda okul aile birliği başkanları, okul müdürleri, istekli veliler ve gönüllü öğretmenler Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile yapılan iş birliği sonunda resmi birer gönül elçisi olarak güzel işler başardılar. Eğitimini yarım bırakmış veya hiç başlamamış vatandaşlarımızın özellikle kadınlarımızın yeniden eğitim hayatlarının kazandırılması için Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı"nın işbirliğinde kadınların ekonomik sosyal ve kültürel yönden geliştirilmeleri sağlandı diye konuştu.
Güçlü bir kimliğe sahip olan kadının pasif durumdan aktif bir duruma adım atması için gönül elçileri gibi projelerin önemine vurgu yapan Vali Erol Aydıldız"ın eşi Uz. Dr. Dilek Didem Ayydıldız ise, Bir kadın doğum masasında doğum sancısını çekip ayakta kalabiliyorsa o kadın zaten güçlüdür. Bir kadın kendinden fedakarlık edip eşinin ve evladının arkasında bir yaşam sürmeyi kabul ettiyse o kadın zaten fedakardır. Onun için kadınlarımızın güçlenmesi değil güçlü olan kadınımızın bunun farkına varıp gücünü toplumun yararına kendisi ve ailesi için daha güzel kullanabilmesi için bu projelere ihtiyaç duyuyoruz. İnancımıza göre de bastığı yeri cennetle müjdelenen kadınımızın belki kaybettiği, belki farkına varmadığı veya ihmal edilen değerinin tekrar ona iade edilmesi için herkesi, Aydın için, geleceğimiz için, toplumumuzun daha güzelleşmesi için birer gönül elçisi olmaya davet ediyorum şeklinde konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı"nın Türkiye"nin değişik yerlerinde çok güzel işler başardığına değinen AK Parti Aydın Milletvekili Semiha Öyüş de, şunları söyledi: Toplumumuzun kalkınması, insanımızın dokusunun iyileştirilmesi için gerçekleştirilen projelerden bir tanesi de gönül elçileri projesidir. Bugün hayatta eğitimi ıskalamış ve başka görevlere önem vermiş kadınlarımızın içinde ukde olarak kalan yanlarını da tamamlayabilmeleri adına ve hayatlarını sürdürürken daha verimli bir hayat sürdürme adına bu projeler çok önem taşıyor
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı"nın çalışmaları hakkında bilgiler veren Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan ise, kadına yönelik projelerin önemine işaret etti. Asan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Bakanlık olarak tüm 75 milyonu kapsayacak şekilde proje ve çalışmalarımız sürüyor. Yeni kurulan bir bakanlık olmamız nedeniyle hala üzerinde çalıştığımız konular var. Biz işe bakanlığımızın adından da anlaşılacağı gibi ilk olarak koruyucu aile ile başladık. Koruyucu Aileyi köy köy, mahalle mahalle herkese anlattık. 2010 yılında 24 koruyucu aile ile başladık bugün ise bin 800 koruyucu aileye ulaştık. Diğer bir proje ise Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi"dir. Kadın okuryazarlığı 2008 yılında yüzde 86,91 iken, 2011 yılında yüzde 91,94"e yükseldi. Hedefimiz en kısa sürede yüzde 100"e ulaşmak. Aydın"a baktığımızda ise 2008 yılında yüzde 82,02 iken bugün yüzde 95"lere ulaşmıştır. Son yıllarda okullaşma oranı artarak devam etmektedir. Kadın istihdamı konusun da da kadınların iş gücüne katılmasında son yıllarda bir artış söz konusu. Türkiye"nin değişik yerlerinde değişik politikalar uygulayarak öğrenme arzusu olan fakat zamanında bu imkanı elde edememiş kadınları mutlaka yardım elimizi uzatmalıyız. Eğitim düzeyini mutlaka arttırmalıyız. Bu konuda kadınlar üzerinde daha fazla durulmasının nedeni ise kadınların erkeklere oranla okuma yazma oranı düşük olmasından kaynaklanıyor. Kadınlarımızın okuma yazma oranının erkeklerin seviyesine taşıyacağız. Pozitif ayrımcılık yapmadan kadınlarımızın hepsini hükümet kadın yapacağız
Bakanlık tarafından başlatılan ve tüm illerde valilikler tarafından yürütülen "Gönül Elçileri Projesi'nin Aydın geneline de yayıldığının altını çizen Vali Erol Ayyıldız da, şöyle konuştu: Eğitimde yoksun kalan kadınlarımızın sertifikalı bir meslek sahibi olabilmeleri noktasında bu tanıtım toplantısını çok önemli buluyorum. Ömrü fedakarlıklarla geçen kadınlarımızın kabuğunu kırması için bu proje bir fırsattır. Aydındaki tüm kadınlarımızda bu projede yer almaları konusunda çağrıda bulunuyorum. Çevremizde bulunan ve ulaşabileceğimiz kadınlara ulaşarak onları Açık Mesleki Eğitime kayıt yapmaya davet ediyoruz. Eğer kadın meslek sahibi olursa kendine güvenen ayakları yere basan özgüveni olan ve ailesine mutluluk veren bir kadın olacaktır. Dolayısıyla yetiştireceği çocuklarda bu doğrultuda olacaktır
Konuşmaların ardından Vali Erol Ayyıldız, Bakan Yardımcısı Aşkın Asan ve Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden'e hediye takdim etti. Tanıtım toplantısı Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri panelinin ardından son buldu.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.