Kabak aşılı karpuzda sonuca varılan ortak fikir;
Kabak aşılı karpuzda sonuca varılan ortak fikir;Üretim tekniğindeki yanlış uygulamalar ve erken hasat
Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Kabak aşılı karpuz tartışması özellikle bu yıl kabak tadı vermeye başladı. Aydın"ın Sultanhisar İlçesine bağlı Atça Beldesi"nde yetiştirilen karpuzların tamamına yakını kabak aşılı olmasına rağmen, üreticinin bilinçli üretimiyle bu bölgede üretilen karpuzlar kapış kapış satılmıştı. Fakat Denizli Hal Müdürlüğünden gelen açıklama tüm dikkatleri kabak aşılı karpuzlara çevirmişti. Fakat kabak aşılı karpuz üretimi 2007 yılında Adana yöresinde başlamış ve ülke geneline yayılmıştı. Peki; kabak aşılı karpuzlar hakikaten kabak tadın damı ve böyleyse üretim tekniğinde ne gibi hatalar yapılıyor. İşte; Sultanhisar Ziraat Odası hem üreticilerin bilinçlenmesi, hem de tüketicinin kabak aşılı karpuza bakış açışını değiştirmek için, Konferans düzenlendi.
Atça Kültür Merkezi Muhsin Aksay Toplantı Salonunda düzenlenen Konferansa konuşmacı olarak, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Halit Yetişir ve Rito Tohumculuk A.Ş Yönetim kurulu Başkanı Hasan Ünal katıldılar.
Aydın"ın Karpuz ambarları konumundaki Sultanhisar ilçesine bağlı Atça Beldesi"nde düzenlenen Kabak Aşılı Karpuz Üretimi"nin Dünü, Bugünü ve Yarını konulu konferans 2 saat sürdü. Toplantının ardından konuşmacılar ve üreticiler ortak bir noktada fikir birliğine vardılar. Aşılama yönteminin sadece karpuzda değil birçok sebze ve meyvede uygulandığına dikkat çekilirken, Türkiye"de yetiştirilen karpuz oranının yüzde 11"nin kabak aşılı olduğu açıklandı. Kabak aşılı karpuzun gerek yüksek verim, gerekse ilaçlama yönteminde zirai ilaçlamanın minimum seviyede yapılmasından dolayı hem üreticinin hem de tüketicinin menfaatine olduğunun özellikle altı çizildi. Toplantıyı değerlendiren Tohumculuk Firması sözcüsü Dr. Hasan Ünal, Burada çiftçi arkadaşlarla bir toplantı yaptık. Toplantılarımızın devamını getireceğiz ve üreticilerimize kaliteli olarak karpuz yedirmeyi hedeflerken, üreticilerimize de bilinçli üretim tekniklerini anlatarak 1 dekardan 12 ton karpuz üretmelerini sağlayacağız. Bilinçli üretimle birlikte tüketicimizde ağız tadından karpuz tüketecekler dedi.
Erciyes Üniversitesi"nden Prof. Dr. Halit Yetişir"de, Sultanhisarlı üreticilerimizle kabak aşılı karpuzun üretim tekniğini tartıştık ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Üretimde gübreleme, sulama, tohum seçimi ile ilgili izlenen yöntemi tartıştık. Amacımız kabak aşılı karpuzda üreticilerimizin bilinçlenmesi dedi. Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan"da, Günlerdir kabak aşılı karpuzla ilgili devam eden tartışmalara, en büyük karpuz üreticisi olan Atça Beldemizde konferans düzenleyerek cevap vermeye çalıştık. Türkiye"de üretilen karpuz oranının sadece yüzde 11"lik bölümünün kabak aşılı karpuz olduğunu öğrendik. O nedenle kabak aşılı karpuz tartışmalarına hiç gerek yoktur. Aşılama yöntemi sadece karpuz için geçerli değildir. Diğer ürünlerde de bilinçsiz üretim maalesef kabak tadı verecektir. Bu nedenle de fide ve çekirdek seçiminde, bilinçli seçim yapılmalıdır. Ayrıca olgunlaşmadan hasadı yapılan her ürün kabak tadı verecektir. Üreticilerimizin mutlaka ürünlerinin iyice olgunlaşmasını beklemeleri gerekmektedir. dedi.
Konferansın sonunda konuşmacı konuklara Aydın üreticilerini bilgilendirdikleri için teşekkür plaketleri verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.