Işılak, Dünya Kuru İncir üretiminin dörtte birini Türkiye karşılıyor
Işılak, Dünya Kuru İncir üretiminin dörtte birini Türkiye karşılıyor
█Gerçek Gazetesi
Ege İhracatçı Birlikleri, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Aydın Ticaret Borsası işbirliğiyle incir sezonu öncesinde 'Kuru incirde yaşanan aflatoksin sorununu önleme' konulu bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Toplantıya Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy, Aydın Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve Germencik TARİŞ İncir işletme ve Depolama Müdürü Caner Işılak, ziraat mühendisleri Berrin Şahin, Dr. İlknur Köseoğlu, Mesut Özen, Dr. Özlem Doğan, Eşref Tutmuş, gıda mühendisi Ramazan Konak, Aydın Ticaret Borsa"sı çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Meclis Üyesi ve Germencik TARİŞ İncir işletme ve Depolama Müdürü Caner Işılak, yaptığı açılış konuşmasında Ege Bölgesi başta olmak üzere Türkiye"nin ekolojik koşulları itibariyle meyve yetiştirme potansiyeli çok yüksek olan ülkelerden biri olduğunu ifade etti. Işılak, Türkiye'de birçok meyve türünün üretimi ile yurt içi tüketimi karşılanmakta, bunun yanı sıra dış ticareti de yapılmaktadır. Aydın ili açısından en önemli dış satım ürünü sayılabilen kuru incir Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Dünya kuru incir üretiminin dörtte birini ve kuru incir dış ticaretinin yarıdan fazlasını Türkiye karşılamaktadır. Türkiye kuru incir üretiminin önemli bir bölümünü de Aydın ili sağlamaktadır dedi.
Aydın"ın yamaç ve ovalarında polikültür tarım yapılabildiğine dikkat çeken Işılak, Aydın"ın Büyük Menderes Havzasının en önemli illerinden birisi olduğunu ifade etti. Türkiye'deki toplam incir ağacının yüzde 60'ından fazlasının Aydın"da bulunduğunu söyleyen Işılak, Toplam incir üretiminin yarıdan fazlası bu ilden sağlanmaktadır. İlimizde üretilen incirin yaklaşık yüzde 5'i taze olarak pazarlanmakta, kalan incir ise kuru incir olarak değerlendirilmektedir. İlimizde 2012 yılında 171 bin 637 ton yaş incir üretilmiştir. Bu miktarda Türkiye incir üretiminin yüzde 62,4"ünü kapsamaktadır şeklinde konuştu.
İNCİRDE AFLATOKSİN
SORUNU
Kuru incirin en önemli kalemlerini, ekstra kuru incir ve birinci sınıf kuru incir oluşturduğunu kaydeden Işılak, İhracatımızın yüzde 80"den fazlası Avrupa Birliği ülkelerine yönelik olup, dünya kuru incir ithalatına ilişkin veriler incelendiğinde ise Fransa ve Almanya"nın en önemli ithalatçılar olduğu göze çarpmaktadır. Bu iki ülkenin toplam ithalattan aldıkları pay yüzde 30 düzeyindedir. Bu ülkeleri İtalya, Hollanda ve İsviçre takip etmektedir ifadelerine yer verdi.
2012 ürün yılında artış gösteren aflatoksin bulaşıklığı sebebiyle başta AB ülkeleri olmak üzere alıcı ülkelerden geri gelen parti sayılarındaki önemli artışlar sebebiyle konuyla ilgili önlemler almak için çalışmalar başlattıklarını dile getiren Işılak, Amerika Birleşik Devletleri"nde aflatoksin sınırının 20 ppb olmasına rağmen, Avrupa ülkelerine ihracatta ürünlerdeki aflatoksin sınırı önceden 4 ppb iken 10 ppb`ye çıkartıldığını sözlerine ekledi. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.