İncire 40 yılını veren profesöre vefa
İncire 40 yılını veren profesöre vefa
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, kuru incir başta olmak üzere, Türkiye kuru meyve sektörüne 40 yıldır büyük emek veren, ulusal ve uluslararası platformlarda desteğini sunan özellikle kuru incir konusunda dünya çapında otorite olan ve kısa süre önce Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden emekli olan Prof. Dr. Uygun Aksoy’a hizmetlerinden dolayı teşekkür yemeği düzenledi.
Kuru incir başta olmak üzere, kuru meyve sektöründeki sorunların aşılması ve sektörün gelişmesi için Prof. Dr. Uygun Aksoy ile uzun yıllardır hem yurtiçinde ve hem de yurtdışında pek çok başarılı çalışma yürüttüklerini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, “Uygun Hocam, Türk kuru meyve sektörüne yaptığı eşsiz katkılarla adını sektörümüzün tarihine altın harflerle yazdırdı. Uygun Hocamıza bundan sonraki yaşamında, tüm sevdikleriyle, sağlık, mutluluk ve huzurlu günler temenni ediyorum” diyerek Yönetim Kurulu adına teşekkürlerini sundu.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin Prof. Dr. Uygun Aksoy ve diğer bilim insanlarının pozitif yaklaşımı sayesinde bir aile gibi olduğunu ve bu birlikteliğin Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru meyve sektörünün geleceği için büyük önem taşıdığını ifade eden Celep şöyle konuştu; “Prof. Dr. Uygun Aksoy Hocamızın sağladığı bu köprüyü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin diğer bilim insanları ile devam ettireceğiz. Prof. Dr. Uygun Aksoy’un bu işbirliğinin tesisindeki emeklerini de şükranla anacağız. Uygun Hocamız emekli olsa da sektörümüze olan katkıları devam edecektir.”
Ömrünü incire adadı
Türkiye ve dünyada Kuru incirde aflatoksin sorunu ile ilgili en önemli uzmanlardan biri olan Prof. Aksoy’un Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından yürütülen çalışmalara büyük destek verdiğini ve CODEX Alimentarius tarafından belirlenen kuru incirde afltoksin limitlerinin yükseltilmesi çalışmalarının olumlu sonuçlanmasını sağladığına işaret eden Celep, Prof. Dr. Uygun Aksoy’un 40 yıllık meslek hayatı boyunca kuru meyve sektörü için yaptığı katkıların belli başlılarını ise şöyle özetledi;
Codex limitlerinin arttırılması sonrasında Avrupa Birliği’nde kabul edilen aflatoksin limitleri de yükseltildi. Kuru incir işletmelerinde Aflatoksinli incirlerin seçildiği ve ayıklandığı karanlık odaların tesisi ve koşullarının iyileştirilmesi, kuru incir bahçelerinde iyi tarım uygulamaları, hasat sonrası depolama, fumigasyon vb. gibi süreçlerin iyileştirilmesi vb. gibi pek çok konuda üreticilere ve ihracatçılara yol gösterdi. Üreticilere dağıtılan kuru incir kitapçıklarının içeriği kendisi tarafından hazırlandı.
Aflatoksinli kuru incirlerin 2000 yılından bu yana yürütülen ve büyük bir sosyal sorumluluk projesi olan aflatoksinli kuru incirlerin imha projesine destek verdi.
BM/AEK kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı standart toplantılarında, INC Bilimsel Komitesi’nde ülkemizin temsil edilmesi, Birliğimizin katıldığı uluslararası toplantılarda Birliğimiz temsilcileri ile yer alarak ülkemiz tezlerinin savunulması konusunda büyük destekleri bulunuyor.
Birliğimiz finansal desteği ile Kuru kayısıda kükürt limitleri ile ilgili yürüttüğü Proje ve yürüttüğü diğer pek çok proje ile başta AB pazarı olmak üzere ihraç pazarlarımızda yaşanan sorunların çözümü için gereken bilimsel verileri ortaya koydu.
Ülkemizde ve bölgemizde organik sektörünün gelişimi için pek çok çalışma yürütmüş, sektörün yaşadığı darboğazların aşılması, organik ürün ihracatının kayıt altına alınması vb. gibi konularda yürüttüğü projeler ve Organik Ürünler Çalışma Komitesi üyeliği ile ihracatımızın arttırılması için destek verdi.
Bu yıl 4.’sü düzenlenen Uluslararası Gıda Ar-Ge proje Pazarı’nın düzenlenmesi ve gelişimi için ilk günden bu güne kadar en büyük katkıyı veren insanların başında geldi.Wageningen Üniversitesi ile kurulan ortaklık da Prof. Aksoy’un katkısı ile gerçekleşti.
Prof. Dr. Uygun Aksoy için düzenlenen teşekkür yemeğine; Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli katıldı.
Prof. Dr. Uygun Aksoy kimdir?
Prof. Dr. Uygun Aksoy, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde öğretim üyesi ve araştırmacı olarak görev yaptı. Uzmanlık alanları bahçe bitkileri, organik tarım, tarımsal ürünlerde kalite ve kuru meyveler. Uzun yıllar Bari’deki (İtalya) Akdeniz Agronomi Enstitüsü’nde, Akdeniz’de Organik Tarım konulu Yüksek Lisans Programı’nda 2000-2014 yılları arasında ders veren Prof. Aksoy, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği’nin kurucu üyelerinden biri, eski başkanı (1999-2003) ve 2010 yılından bu yana ETO Onursal Başkanı. Bahçe Bitkileri Derneği’nin 1993-1999 yılları arasında Başkanlığını yürüttü. Ayrıca, IFOAM Akdeniz Grubu’nun (IFOAM ABM) kurucu üyelerinden. Uluslararası Kuru Meyve ve Kuruyemiş Konseyi Bilimsel Komitesi’nin de üyelerinden biri.
2014 yılında düzenlenen 18. Dünya Organik Tarım Kongresi Bilim Komitesi başkanlığını yürüttü. 1998-2006 yılları arasında Uluslararası Bahçe Bitkileri Derneği (ISHS)’nin Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı, 5 adet uluslararası ISHS sempozyumu düzenledi. 2018 yılında İstanbul’da düzenlenecek 30. Uluslararası Bahçe Bitkileri Kongresi’nin Bilim Komitesi Başkanlığını yürütmekte. 2004 yılından beri Int. Nut and Dried Fruit Council (Bilim Komitesi üyesi), 1999-2003 yılları arasında Int. center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies (CIHEAM) Bilim Komitesi üyesi/Türkiye temsilcisi olarak görev yaptı.
Prof. Dr. Aksoy, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli kısa kurslar ve eğitim programları düzenledi. TÜBİTAK, Devlet Planlama Teşkilatı, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Avrupa Birliği ve Dünya Bankası tarafından desteklenen birçok projenin yürütücülüğünü üstlendi. Prof. Aksoy’un çağrılı bildiri, bilimsel makale ve kitap bölümlerinden oluşan 200’den fazla yayını var.
Ödülleri: FAO Food Day ’Gıda Güvenliği hizmet’ ödülü (2008), ISHS Onursal üyeliği (2008), ZMO Bilim Hizmet Ödülü (2011), IFOAM Mediterranean Group ’Organic Heroes’ (2015).
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.