İncir yetiştiricileri hazırlıklara başladı

İncir yetiştiricileri hazırlıklara başladı

İncir yetiştiricileri hazırlıklara başladı

Gerçek Gazetesi
Aydın"da ve ilçelerinde incir hasat sezonun yaklaşması ile birlikte çalışmalar da hız kazanırken incir üreticilerine ilekleme eğitim verildi.
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü'nce kuru incir yapılan bölgelerde ilekleme eğitim çalışmaları başlatıldı. Bu amaçla Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından kuru incir üretimi yapılan Germencik, İncirliova, Efeler, Köşk, Sultanhisar, Nazilli, Kuyucak, Buharkent ve Bozdoğan ilçe ve köylerinde incirde ilekleme eğitimi başlatıldı.
İncir yetiştiriciliğinde ilekleminin büyük bir öneme sahip olduğunu kaydeden Aydın gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, “İlek meyvelerinin içlerindeki arıları ile birlikte dişi incir ağaçları üzerine bırakılması işlemine ilekleme, bu amaçla kullanılan erkek incir meyvelerine ise ilek denir. İncir yetiştiriciliğinde ilekleme işlemi yapılırken zaman, karar ve miktar çok önemlidir. İlekleme zamanı mevsim şartlarına ve bahçenin bulunduğu rakıma bağlı olarak değişmekle birlikte genelde Haziran ayının ilk haftasında başlayıp, ikinci hafta sonunda ya da üçüncü hafta başında bitirilmesi gereken bir işlemdir. Haziran ayında, dişi incir meyveleri iri fındık büyüklüğüne eriştiklerinde ve koyu yeşil renkte parlak bir görünüm kazandıklarında, İlek meyveleri de iri ceviz büyüklüğünde, renkleri koyu yeşilden açık yeşile veya sarımtrak yeşile döndüğünde olgunlaşmış durumdadır. Böylece ilek meyvesinin ostiol kısmındaki pullar dışa doğru kabarmış ve ostiol ilek arısının çıkışına olanak verecek hale geldiğinden ileklemeye başlanır” dedi.
İleklemede dikkat edilecek hususlara da değinen Köksal, “İlekleme işlemi sabahleyin havanın serin ve sakin olduğu saatlerde yapılmalıdır. İlek meyveleri file torbalar içerisinde ağaçları gölge kısımlarına asılarak yapılmalıdır. İlek arıcığı çıkışının aktif olduğu meyveler kullanılmalıdır. Hastalıklı, yaralı veya bereli, vakti geçmiş ilek meyveleri kullanılmamalıdır. Bir ağaca asılacak ilek miktarı ağacın büyüklüğü, toprağın yapısı ve ilek çeşidine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Aşırı ileklemeden kaçınmak için incir bahçesi içerisine erkek incir ağacı dikilmemelidir. İlekleme işlemi bittikten sonra kuruyan ilek artıkları geri toplanarak bahçeden uzaklaştırılıp imha edilmelidir” diye konuştu.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.