İncir bahçeleri sezona hazırlanıyor
İncir bahçeleri sezona hazırlanıyor
█ Gerçek Gazetesi
Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürü Ramazan Özkan, incir bahçelerinde hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelenin aflatoksin oluşumunun önlenmesi için ana faktörlerden birisi olduğunu belirtti.
İncir bahçelerinde hasat sezonu yapılacak bakım ve sulama çalışmaları hakkında bilgiler veren Ramazan Özkan, İncir bahçelerinde toprak işlemeden amaç özellikle toprağın havalanmasını sağlamak, su muhafazasını en iyi şekilde yapmak, bahçeyi yabancı otlardan arındırmak ve hasada hazırlamaktır. İncir bahçeleri sonbaharda 1 ve ilkbaharda 2 olmak üzere yılda en az üç kez sürülmelidir. Sonbahar toprak işlemesi diğer iki toprak işlemesine göre daha derin yapılır. Ancak kök yaralanması yönünden derinlik 20 santimetreyi geçmemelidir. İlkbahar toprak işlemesi derinlik bakımından birinci işlemede 15 santimetreyi, üçüncü işlemede 10 santimetreyi geçmeyecek şekilde olmalıdır. İncir ağaçlarının yıllık yağış istekleri 625 milimetredir. Yıllık yağış miktarı 550 milimetrenin altına düştüğü yıllarda incir bahçelerinin ilekleme döneminin sonuna kadar sulanmaları verim ve kalite açısından önemlidir. Ancak incir plantasyonları kır arazilerde eğimi fazla olan alanlarda yoğunlaştığından sulama söz konusu olmamaktadır. Hasada yakın sulamalardan kaçınılmalıdır dedi.
İncir bahçelerinde uygulanacak budama ve gübreleme faaliyetlerine de değinen Özkan, Genç ağaçlar şekil verilmesi, yaşlı ağaçlar ise şeklin devam ettirilmesi amacıyla budanır. Dikimden ağaç ürüne yatana dek ağacın iskeletini oluşturmak amacıyla, istenilen yükseklikte, düzgün, dalları orta sıklıkta, çok sayıda ürün verebilecek sürgünlere sahip tacı olan bir ağaç oluşturmak üzere yapılır. Kuvvetli büyüyen ağaçlar hafif zayıf büyüyen ağaçlar ise kuvvetli budanmalıdır. Genel olarak kurutmalık incirde dikimden itibaren 75-100 santimetreden fidanın tepesinin alınması ve 3-4 yıl süre ile taç oluşturmak üzere sert budama önerilmektedir. Yanlış budama sonucu, dal ve meyvelerde güneş yanıklıkları ortaya çıkar, verim ve kalite düşer. Daha sonraki yıllarda, aralama şeklinde budama yapılmalı, ağacın şeklini bozan eğri dallar çıkarılmalıdır. Budama sonucu oluşan yara dokuları, aşı macunu ile mutlaka kapatılmalıdır. Budamada kullanılan malzemelerin tümü bir ağaçtan diğerine geçildiğinde dezenfekte edilmelidir. İncir ağacının normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün verebilmesi; ihtiyaç duyduğu bitki besin elementlerinin toprak ve yaprak analizleri sonucu belirlenerek, uygun yöntem ve dönemde verilmesi ile mümkündür. Dengeli bir kimyasal gübrelemenin uygulanması, yapılacak toprak ve yaprak analizleri sonunda ihtiyaç duyulan gübre miktarlarının önerilen zamanda uygulanması gerekir. Analiz sonucu önerilen Azotlu gübrenin yarısı Şubat sonu kalanı Mayısın ilk yarısı gövdeden 50-60 santimetre uzakta ağaç tacı altına serpilip tırmıkla karıştırılmalıdır. Fosforlu ve potasyumlu gübre Kasım ve Şubat ayları arasında her hangi bir dönemde taç iz düşümüne 15-20 santimetre genişlik ve 15-20 santimetre derinlikte daire şeklinde açılan hendeğe verilerek üzeri toprakla doldurulmalıdır. İncir bahçelerinde toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini iyileştirmek amacıyla 3 yılda bir defa dönüme 4 ton yanmış ahır gübresi verilmelidir diye konuştu.
İncir üreticisine hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele konusunda uyarılarda bulunan Özkan, şunları söyledi: İncir bahçelerinde hastalık zararlı ve yabancı otların mücadelesinin sağlıklı olarak gereği gibi yapılması aflatoksin oluşumunun önlenmesi için gerekli ana faktörlerden biridir. Hasat öncesi yabancı otların yok edilmesi fungusun ürüne bulaşmasının önlenmesi bakımında fevkalade önem taşımaktadır (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.