İlk ‘Akıllı Köy’ projesi Aydın’da tanıtıldı

İlk ‘Akıllı Köy’ projesi Aydın’da tanıtıldı

İlk ‘Akıllı Köy’ projesi Aydın’da tanıtıldı

Aydın’da Vodafone Türkiye ile Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri (TABİT) iş birliğiyle hayata geçirilen "Vodafone Akıllı Köy" projesi düzenlenen toplantıda tanıtıldı.
Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu üyelerin katılımı ile gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısın da bir sunum yapan TABİT Genel Müdürü Coşkun Yıldırım, Vodafone, dünyanın ilk akıllı köyünü Aydın’ın Koçarlı ilçesi Kasalar köyüne kurduğunu belirterek, Proje ile sürdürülebilir verimlilik artışının sağlanması ve köyden kente göçün azaltılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Yıldırım, “Günümüzde tarımsal üretimde verim kayıplarının önüne geçmek ve sürdürülebilir karlılığı arttırmak, nitelikli bilgi ve teknoloji kullanımı ile mümkün. Gelişmiş ülkeler ve büyük çiftlikler bunu yaparak sürdürülebilir bir karlılığı sağlarken, ülkemizdeki aile işletmeleri dağınık yapısı ve teknolojinin yüksek maliyetleri yüzünden teknolojiye ve nitelikli bilgiye uzak kalıyorlar. Akıllı köy işte tam bu noktada, aile işletmeleri şeklinde tarımsal üretim yapan çiftçilerimize rol model olarak oluşturulmuş bir demostrasyon alanı olarak tasarlandı. Türkiye de bulunan genel köy yapısına uygun, tarımsal üretim faaliyetleri süren bir köy seçildi. Bu köyün proje başlamadan önceki ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri akademik bir çalışma ile belirlendi. Çiftçilerin verimlilikleri, karlılıkları, sosyal yaşamları, köyden kente göç oranı, askere ve okul için şehre gidenlerin geri dönüş sayıları kayda alındı. Bir sonraki aşama ve aşamalarda bu köye ‘nitelikli bilgi’ ve ‘tarımsal teknolojileri’ deyim yerindeyse giydireceğiz. Hem bitkisel üretim hem hayvansal üretimde teknoloji kullanımının yanında, çiftçilerin sosyal hayatına da dokunan projeleri bu alanda gerçekleştiriliyor ve değişim 3 er aylık periyotlar ile raporlanmaya devam ediyor. Bu çalışma sırasında ortaya çıkan bürokratik engel ve engellemeler, köylünün yaşam ve tarımsal üretim şeklini değiştirmekteki direnç noktaları, yaşanan her türlü zorluk ve çözümler, bu köyün modellenmesine faydalı olur düşüncesi ile kayıt altına alınıyor” dedi.
Akıllı köy projesi ile modern sera uygulamalarından toprak analiz laboratuarına, modern meyvecilik alanından hayvancılık çözümlerine kadar her yönü ile dijital teknolojilerle donatılacağını belirten Yıldırım, Türk tarımının ekonomik büyüklük olarak dünyadaki sıralamasını değiştirmeyi bir sorumluluk olarak benimsediklerini ve tarımda verimlilik artışına katkı sağlayacak projeler yapılmasını desteklediklerini belirtti.
Yıldırım, Akıllı Köy, geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştiren, üreticinin sosyal yaşam standartlarını nitelikli bilgiyle yükselmeyi ve hayata geçireceği sosyal inovasyon ile tarımın genç nesillere aktarılan saygın bir meslek haline gelmesini amaç edindiğini ifade etti.
Yıldırım, Vodafone Türkiye ile TABİT iş birliğiyle hayata geçirilen proje ile Kasaplar köyün de faaliyete geçen Akıllı Köy projesi kapsamında 89 dönüm arazi üzerin de üretilen 2016’nın ilk ürünü olan kavunlar, vatandaşlara ücretsiz dağıtıldığını belirtti.
Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı’da, dünyada ilk akılı köy projesi üssü olarak seçilen Kasaplar köyünde yapılacak yeni modern tarım uygulamaların bölge üreticilerine olumlu etki yapacağı ümidini taşıdığını ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.