İlçe Tarım Müdürlüğü’nden buğdayda verim düşüklüğünün nedenleri açıkland

İlçe Tarım Müdürlüğü’nden buğdayda verim düşüklüğünün nedenleri açıkland

İlçe Tarım Müdürlüğü’nden buğdayda verim düşüklüğünün nedenleri açıklandı

Gerçek Gazetesi
Söke İlçe Tarım Müdürü Mehmet Ali Körlü imzasıyla yapılan açıklamada bu yıl buğdayda yaşanan verim düşüklüğü açıklandı. Körlü açıklamasında, “Söke ilçemizde 2009 yılı buğday hasadı bitmiştir. İlçe Müdürlüğü olarak biçerdöverlerde dane kaybını önlemek için yaptığımız kontrollerde verim düşüklüğü olduğu, 450-700 kg arasında ürün elde edildiği görülmüştür. Bu duruma sebep olan başlıca sebepler; 
1-EKİM ZAMANI 
Bilindiği üzere bölgemizde buğday ekimi 15 Kasım15 Aralık tarihleri arasında yapılması gerekmektedir. Son zamanlarda gerek toprağın tava gelmesi için yapılan çalışmalar, gerekse  yağmurlardan dolayı ekim zamanı geciktirilmektedir. Buğdayda toğum ekimi tava yapıldığı gibi kuruya da yapılmaktadır. Bölgemizdeki çifçilerimizin kuruya ekim konusunda alışkanlığı bulunmadığından pek rastlanmamaktadır. Toprağın tava gelmesi için ekim zamanın gecikmesi direk olarak buğday veriminde düşüklüğe sebep olmaktadır. Bu sebepten dolayı verim düşüklüğüne engellemek için kuruya ekime önem verilmeli. Ekim zamanı geciktirilmemelidir. 
2- EKİM NORMU 
Buğday  terımında dönüme atılması gereken en uygun toğum miktarı 18-20 kg olması gerekir. Yine yapmış olduğumuz gözlemler, çiftçi görüşmeleri ve araştırmalarımız sonucu bölgemiz çiftçilerimizin dekara 25-35 kg arası tohum attıkları anlaşılmıştır. Bu miktar normalin çok üstünde olup hem ekstra tohum masrafına hem de ekim sıklığından dolayı verim düşüklüğüne neden olmaktadır. Gereğinden fazla tohum atılması buğdayın gelişimin olumsuz yönde etkilemekte, özellikle pas ve küllemeye karşı direnci düşürmekte, ilaç ve gübre masrafını artırmaktadir. Çiftçileri mizin bu konuda daha dikkatli olması ve ekim normuna uyarak buğday tarımı yapması yüksek verim almaları açısından önemlidir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise buğday ekiminin mibzerle yapılması hususundadır. Çifçilerimiz buğday ekimini genellikle fırfır olarak tabir edilen gübre dağıtım makinesi ile yapmaktadırlar. Bunun yerine mibzerle ekime daha fazla önem verilmelidir.
Özet olarak ele almak gerekirse bölgemizde buğday ekimi 15 Kasım ile 15 Aralık tarihleri arasında dekara 18-20 kg tohum, ve bu tohumu da uygun ekim makineleri ile yapıldığı takdirde bu sene dekarda alınan 450-700 kg yerine 700 kg ve üzeri ürün elde etmek mümkün olacaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.