İl Tarım Müdürlüğü Söke’de eğitim çalışması düzenledi

İl Tarım Müdürlüğü Söke’de eğitim çalışması düzenledi

İl Tarım Müdürlüğü Söke’de eğitim çalışması düzenledi


█GerçekGazetesi
Kerim YALÇINKAYA
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çiftçileri eğitmek amacıyla salonlarda düzenlenen panelleri, çiftçinin üretim alanlarına aldı. Uygulamalı olarak her il kendi bünyesinde “Çiftçi Tarla Okulları”nı kurdu. İl Tarım Müdürlüğü Tarla Okulu, önceki gün Sökeli üretici İsmail Akıntürk"ün narenciye bahçesinde tarla günü düzenledi. Toplantıya İl Tarım Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, Şube Müdürü Figen Süzen, İlçe Tarım Müdürü M. Ali Körlü, Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Sökeli narenciye üreticileri, davetliler katıldı.
Toplantıda ilk konuşmayı bahçe sahibi İsmail Akıntürk yaptı. Akıntürk, narenciye bahçesini 1970 yılında tesis ettiklerini belirterek, “Damlama sulama sistemli entegre ve kontrollü ürün yetiştiren bir işletmedir” dedi.
Daha sonra söz alan İl Tarım Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, eskiden bu tür toplantılar konferans salonlarında yapılırdı. Şimdilerde Bakanlığın aldığı bir kararla “Çiftçi okulları aracılığıyla üretim alanlarında toplantılar yapılmaya başladı. Bizler artık üreticilerimizle yan yana oturarak, onları bilgilendireceğiz” dedi. Tarım Bakanlığının örnek bir projeyle çiftçiye yakınlaştığını belirtirken, “Sorun neyse çiftçi bize soracak, sorulan sorunun cevabını veremezsek, başka bir uzman gelip o sorunu çözecek” diye konuştu.
Toplantıda söz alan Ziraat Mühendisi Dr. Nevin Başpınar, “Entegre Uygulamalı Ürün Denitimi” konusunda bilgiler verdikten sonra, narenciye üretimi sırasında zararlılara karşı yapılacak mücadeleyi dile getirdi. “Özellikle Akdeniz Sineği ile mücadele etmek çok önemli. Bu mücadele yapılmazsa, üreticiye zararı çok büyük olur” diye konuştu. Başpınar, Akdeniz Sineği ile mücadele başladıktan sonra, hava sıcaklığı 16 derecenin altına düşene kadar ilaçlamanın devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Dr. Nevin Başpınar, turunçgillerde görülen haşereler konusunda geniş ve detaylı bilgiler verdi. Narenciye bahçelerinde zararlılara karşı kullanılan faydalı böceklerden de söz eden Başpınar, bu faydaları çiftçilere aktardı.
Son olarak söz alan Ziraat Mühendisi Kamil Özdemir, yaptığı konuşmada budamanın öneminden söz ederek, “Budama bitkiye şekil vermektir. Güzel bir budama her açıdan ağaca faydalıdır” dedi. Budama teknikleri hakkında da bilgiler veren Özdemir, “Ağaçlar 30-40 yaşlarına geldiğinde gençleştirme budaması yapılmalıdır” dedi.
Gübreleme yöntemlerini de dile getiren Özdemir, “Toprak numuneleri alınarak, iyi bir gübreleme yapılması gerekmektedir. Gübreleme tarihleri büyük önem taşır. PH"sı yüksek topraklara ağıl gübresi verilmesi faydalı olur” diye konuştu.
Üreticilerin sorduğu soruları yanıtlayan İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, Turunçgilde Çiftçi Tarla Okulu Eğitim Çalışmasına katılan üreticilere katılım belgesi verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.