Hobi için başladı işletme sahibi oldu
Hobi için başladı işletme sahibi oldu
Aydın’da yaşayan bir bayan işsizliğin mantar gibi çoğaldığı bir dönemde mantar üreterek işsizliğe meydan okudu. 4 yıl önce devletten hiçbir destek almadan internetten ve çeşitli firmaların yayınlarından derlediği bilgiler doğrultusunda istiridye mantarı üretimine başlayan Nilüfer Özbaş, azim ve başarının sembolü oldu. Aydın’da bir ilki başaran Bayan Özbaş, tamamen organik olarak ürettiği istiridye mantarlarında siparişleri yetişmekte güçlük çekiyor.
“ŞEHİR HAYATINDAN SIKILINCA KÖYÜNDE ÜRETİME BAŞLADI”
Çocukluğunun köyde geçtiğini ve lisede okurken bile dersten arta kalan zamanlarını çiftçilik yaparak değerlendirdiğini belirten Nilüfer Özbaş, “Evlendikten sonra eşimin işi dolayısıyla şehre yerleştik. Şehirdeyken evde saksılarda çiçeğin yanı sıra domates biber yetiştirmeye başladım. Üretim ve çiftçilik benim için dayanılmaz bir hobi. Belli bir süre geçince 2011 yılında Denizli’den köyüme gelip mantar üretmeye karar verdim. Bu işi Aydın’da yapan ilk kişi ben olunca örnek alabileceğim veya danışacağım bir iş yeri de yoktu. İnternetten ve çeşitli firmalardan topladığım bilgilerden yola çıkarak önce 20 metrekarelik bir alanda başladım. Deneme yanılma yöntemleri ile de kısa sürede bu işi öğrenip şimdi yaklaşık 250-300 metrekarelik alanda tamamen organik mantar üretimi yapıyorum” dedi.
“BİZE POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMADI”
Hükümet programlarında ve çeşitli kurum ve kuruluşlarda kadına yönelik pozitif ayrımcılık olmasına karşın, hiçbir kurum ya da kuruluş tarafından destek almadığını belirten Nilüfer Özbaş, “Gerekli desteğin verilmesi halinde bu işi Aydın’da önemli bir sektör haline getirebilirim. Çevre illerde projeler hazırlanıp bu şekildeki üretim ve üreticiler destekleniyor. Aydın’da da desteklenirse mantar gibi çoğalan işsizlik sorunu mantarla yok olur. 4 yıl önce başladım. Şu anda taleplere yetişmekte güçlük çekiyorum. Bir bayan olarak kompost hazırlamasından rafa alınmasına veya askıya alınmasına kadar her şeyi bizzat kendim yapıyorum” dedi.
Aydın Efeler ilçesi Dalama Mahallesi’nde kurduğu mantar üretim tesislerinde hem üretim yaptığını hem de bayanlara örnek olmaya çalıştığını belirten Nilüfer Özbaş, “Çok hassas bir üretim sistemi var. Adeta bebek bakar gibi bakıyoruz. Bu nedenle bu işin bayanlara daha uygun bir iş olduğunu düşünüyorum. Özellikle kış döneminde Aydın ve çevresinde mantar sevilerek tüketiliyor. Kurum ve kuruluşlardan destek alabilirsem işimi daha da büyütmeyi hedefliyorum” diyerek yetkililerden destek beklediğini kaydetti.
“İSTİRİDYE MANTARININ FAYDALARI”
İşe başlamadan önce mantarın üretimini öğrenirken faydalarını da araştırdığını belirten Nilüfer Özbaş, “Kendim yemediğim ya da çocuklarıma yedirmediğim bir şeyi başkasına yedirmeyi de etik bulmadığım için öncelikle istiridye mantarının insanlar üzerindeki etkisini de araştırdım. Gerçekten çok faydalı. İstiridye Mantarları, öncelikle kan şekerini düzenliyor, kolesterol seviyelerini düşmesine ve vücudun yağ işlemesine yardımcı olan niyasin (B3 vitamini) için önemli bir kaynak. Ayrıca karbonhidrat ve yağları enerjiye çeviren ve adrenal bezlerinin sağlığında önemli rol oynayan pantotenik asit (B5 vitamini) için iyi bir kaynak. Bu mantarlar, tiroit bezlerinin düzgün çalışmasını sağlayan, vücut hücrelerini radikal hasardan koruyan selenyum için de iyi bir kaynak. Vücut hücrelerini oksijen hasarından koruyan riboflavin (B2 vitamini) kaynağı ve diğer B vitamin desteğini de sağladığını öğrendim. Kemiklerin güçlü ve sağlıklı kılan, iltihaplanmayı azaltan ve vücut hücrelerinin büyümesini düzenleyen D vitamini de sağlıyor. Aynı zamanda istiridye mantarları obezite, diyabet ve yüksek kan şekeri diyetlerine uygun bir besin” diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.