"Her Kulaç Göllerimiz İçin Bir Nefes"
"Her Kulaç Göllerimiz İçin Bir Nefes"
Milli sporcu Kemal Özdemir, tek koluyla Bafa Gölü’nde de ’temiz su kaynakları mücadelesi için’ kulaç attı.
Göllerin kirliliğine dikkat çekmek için sürdürülen ’Her Kulaç Göllerimize Bir Nefes’ projesi kapsamında, engelli milli sporcu Kemal Özdemir, Bafa Gölü’nün Aydın sınırından Muğla sınırına kadar tek koluyla yüzdü. Deniz Temiz Derneği’nin (TURMEPA) engelli milli sporcu Kemal Özdemir ile birlikte sürdürdüğü “Her Kulaç Göllerimize Bir Nefes” projesi, hem deniz ve su kaynaklarının kirliliğine dikkat çekmek hem de engellilerin su sporuna ilgisini artırmak amacıyla Bafa Gölü’nde, Aydın Valiliği ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirildi.
Hemen her gölde yüzdü
Kemal Özdemir, daha önce deniz kirliliğine dikkat çekmek amacıyla İstanbul Boğazı, İzmir, Antalya, Çanakkale ve Zonguldak’ta yüzmüş ve geçtiğimiz yıl göllerimizin kirlilik tehdidiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmek için Van Gölü’ne açılmıştı. Göllerde kirlilik mücadelesinin devamı olarak İznik Gölü’nde yüzen Kemal Özdemir, bu kez Bafa Gölü için yüzdü. TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural da milli sporcuya yüzme sırasında eşlik etti. Etkinliğe ayrıca Muğla Valiliği ve Muğla Büyükşehir Belediyesi temsilcileri de katıldı. Bafa gölünün Aydın ve Muğla arasındaki sınırında gerçekleşen etkinlik çerçevesinde Söke’ye bağlı Serçin Köyü’nden Dalyan Koyu’na hareket edildi. Dalyan Koyu’ndan teknelerle açıldıktan sonra milli atlet, iki ilin ortasında yer alan Sobran Koyu açıklarından karaya yüzmeye başladı. Yüzme etkinliği Muğla sınırları içerisindeki Kapıkırı Köyü’nde sona erdi.
Bafa şimdilik temiz
Sol kolu olmayan Kemal Özdemir, büyük ilgi gören “Her Kulaç Göllerimize Bir Nefes” etkinliğinde, “Hem TURMEPA’nın deniz ve su varlıkları için gerçekleştirdiği mücadelesine destek olmak, hem Bafa Gölü’nde yaşanan kirliliğe dikkat çekmek, hem de engellilerin su sporuna olan ilgisini arttırmak amacıyla, yüzmeye karar verdim. Bugün de bu projeyi başardığımız için çok mutluyum. Proje kapsamında yüzdüğüm Bafa Gölü 1989 yılında birinci derecede Doğal Sit Alanı, 1994 yılında ise Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Bugün Bafa Gölü’nde yüzerken hiçbir plastik şişeyle, herhangi bir çöple karşılaşmadım. Çünkü burası bakir bir koy ve henüz insanların kolay ulaşamadığı bir yer. Umarım ki ileride insan nüfusu artsa dahi bu durum değişmez ve Bafa Gölü bir çöp yığınıyla karşılaşmaz. Yakında yüzecek deniz ve göller bulamayabiliriz. Denize ve su kaynaklarının kirliliği ile mücadele eden TURMEPA’ya destek olmalıyız” dedi.
"Nefesimizi tüketmeyelim"
TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural etkinlik sonrası yaptığı konuşmada: “Bugün burada Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde çok güzel bir etkinliğe imza atık. Başta Aydın ve Muğla Valilikleri, Aydın ve Muğla Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz. 2012’de başlattığımız Her Kulaç Denize Bir Nefes projesinin gelişip, göllerimizde de başarıyla devam etmesi bizim için çok sevindirici bir durum. Unutmayalım ki, su kaynaklarımız yok olursa o bölgede yaşayan herkesi etkileyecektir. Bu sebeple milli değerlerimizden olan Bafa Gölü’nün geleceğini koruma altına almamız hayati önem taşımaktadır. Sanılanın aksine oksijenimizin %70’ini denizler ve göllerden sağlıyoruz. Aldığımız iki nefesten biri denizlerimize ve göllerimize borçluyuz. Akciğerlerimizi söndürmeyelim ve nefesimizi tüketmeyelim” diye konuştu.
- Kemal Özdemir Kimdir?
Kemal Özdemir 1960 yılında Zonguldak’ta doğdu.1969 yılında bir trafik kazası sonucu sol kolunu kaybetti. Dokuz yaşında atletizmle tanışan, 10 yaşında yüzme öğrenen Özdemir, 1981 yılında Türkiye Atletizm Pist Şampiyonasıyla profesyonel atletizm hayatına başladı. Marmara Üniversitesi Spor Akademisinden 1998 yılında mezun oldu.
İlk olarak 1996 Atina Yarı Maratonu, daha sonra sırasıyla,
2002, 2003, 2005 yıllarında New York maratonu,
2006 Hollanda Dünya Şampiyonası,
2007 Çek Cumhuriyeti Avrupa Kupası,
2007 Berlin Maratonu (Olimpiyat Barajı Geçildi),
2008 Stuttgart Yarı maratonu,
2008 Pekin Olimpiyatları Maraton,
2010 Helsinki Maratonlarında Türkiye’yi başarıyla temsil etti.1987 yılında profesyonel atletizm antrenörlüğüne başladı. İstanbul Üniversitesi ve Deniz Harp Okulu’nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ultra maratonlar koşarak TEMA, Çocuklar Gülsün Diye, Kurşun Kalem Eğitim Vakfı, Sarp’ın Umudu Derneği adına bağışlar topladı. Farkındalık yaratmak adına 10 günde 10 maraton koştu. 2011 yılında yüzme, bisiklet, koşu üçlemesi olan triatlon sporuna başladı ve halen devam ediyor. 2013 yılında ise paratriatlonda Avrupa 2’incisi oldu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.