Hekimler şiddeti Çığlıkla protesto etti
Hekimler şiddeti Çığlıkla protesto etti
█ Gerçek Gazetesi
Aydın Tabip Odası, Şiddete Sıfır Tolerans Grubu, uzun süren araştırmaların ardından bugün düzenledikleri toplantı ile sağlık çalışanlarının gördüğü şiddeti üzerinde Norveçli Ressam Edvard Munch'un "Çığlık" resminin basılı olduğu tişörtleri giyerek protesto ettiler.
Konuyla ilgili çalışan Şiddete Sıfır Tolerans Grubu üyeleri ile basın toplantısı düzenleyen Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, yapılan çalışmalar sonucu tutulan kayıtlarda ülkemizde olduğu Aydın"da da her yüz hekimden 75"inin bir şekilde şiddete maruz kaldığının ortaya çıktığını söyledi. Aydın"da 254 hekim üzerinde çalışma yapıldığını kaydeden Atay, şiddetin en büyük sebeplerinden birinin, yanlış buldukları sağlık sistemi olduğunu, performans sistemi ile hastayı müşteri mantığı ile bakan anlayış olduğunu söyledi.
2002 yılından bu yana Türkiye"de uygulamaya konulan Sağlıkta Dönüşüm Programının sağlık ortamında ciddi bir tahribata yol açtığının belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, Çünkü söz konusu program, performans, puan, işlem, rekabet, içe kapanma, kar ve işletme kavramlarını hekimler istemese dahi yaşamlarının bir parçası haline getirdi. Hekimler ve sağlık çalışanları Sağlıkta Dönüşüm Programı"yla değişen sağlık ortamında, farklı çalışma koşullarının içerisinde kendilerini buldular. Sonuç itibariyle uygulanan politikalar hekimlerde mutsuzluk, umutsuzluk ve gelecek kaygısını arttırdı dedi.
ŞİDDET SALGINI YAŞANIYOR
Her gün ülkemizin farklı illerinden, farklı şiddet olayları kamuoyunda gündem olduğunu ve bir tür şiddet salgını yaşanmaya başladığını kaydeden Aydın Tabip Odası Başkanı Atay, Son olarak 17 Nisan 2012 tarihinde Dr. Ersin Arslan"ın Gaziantep"te bir hasta yakını tarafından öldürülmesi hekim ve sağlık camiasında haklı bir infial oluşturdu. Sağlık Bakanlığı"nın konuyla ilgilenmesini sağladı. Bu ilginin bir yansıması olarak sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunda yönetmelik ve genelgeler yayınlandı. TBMM"de Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu kurulmasına karar verildi. Bu atmosferde Aydın Tabip Odası bünyesinde kurulan Aydın Tabip Odası Şiddete Sıfır Tolerans Çalışma Grubu olarak özelinde hekimlerin genelinde sağlık çalışanlarının yaşanan şiddet eylemlerini nasıl deneyimlediklerini, kendilerine yönelen eylemlerin nedenleri ve çözüm yolları hakkında ne düşündüklerini ortaya koyan bir araştırma gerçekleştirdik. Araştırma kapsamında tıp fakültesi öğrencileri, çoğu hekim olmak üzere acillerde, 112 sağlık hizmetlerinde, özel hastanelerde, birinci, ikinci ve üçüncü basamak kamu hastanelerinde hem merkezde hem il periferinde çalışan yaklaşık 254 sağlık çalışanına ulaştık. Ulaştığımız sağlık çalışanlarının her birisinden sahici ve içten yanıtlar aldık. Bu araştırmanın önemini arttıran bir diğer faktör de çalışmanın sosyal bilimler alanından destek alarak sürdürülmüş olmasıdır. Bu çerçevede özellikle medikal sosyoloji alanındaki bilgi birikimini bizimle paylaşan Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emin Baki Adaş"a teşekkür ediyorum. Öte yandan raporun şekillenmesini sağlayan ADÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Osman Elbek"e, Aydın Tabip Odası Şiddete Sıfır Tolerans Çalışma Grubu üyeleri Dr. Adalet Çıbık"a, Dr. İlknur Yılmaz"a, Dr. Metin Aydın"a, Dr. İsmail Hakkı Ertin"e, Dr. Fatih Tapan"a, Dr. Işık Doğan"a ve Dr. Güneri Kuruöz"e çok teşekkür ediyorum dedi.
Tüm katılımcıların "Çığlık" baskılı tişörtle katıldığı basın açıklamasında hükümetin bu şiddetin engellenmesi konusunda radikal tedbirler alması ve bu tedbirleri de TTB Merkez konseyinin Sağlık Bakanı Recep Aktağ"a 7 madde halinde iletildiği belirtildi. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.