Hangi kriterler baz alınıyor?
hükümetin bu yıl üretilecek pamuğa geçen yıl öngördüğü 42 kuruşluk destekleme primini öngörmesi Ege'de önce şaşkınlık, ardından da öfke yarattı.
Gerek Gazetesi
Yılmaz Ölmez
Ege'de pamuk ekim alanları yıldan yıla daralırken, hükümetin bu yıl üretilecek pamuğa geçen yıl öngördüğü 42 kuruşluk destekleme primini öngörmesi Ege'de önce şaşkınlık, ardından da öfke yarattı. Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek, Bu rakamı kabul etmemiz mümkün değil derken, Yenipazar TARİŞ Pamuk Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Turan Türkmen ve Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kozbek'te, Bu şartlarda pamuk üretimi hayal olur. En az 60 kuruş prim bekliyoruz açıklamalarında bulunmuşlardı.
Germencik Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Arslan, Biz prim değil, fiyat farkı bekliyoruz. Bu yıl üretilecek pamuğa 42 kuruş destekleme primi öngören hükümetin hangi kriterleri baz alarak bu fiyatı belirlediğini öğrenmek istiyoruz dedi.
Büyük Menderes Nehri"nin taşkın suları altında bıraktığı ilçelerin başında gelen Germencik'te de tarım ve hayvancılık sekteye uğrarken, Ziraat Odası Başkanı Ali Arslan, binlerce dönüm buğday ekili arazinin sular altında kaldığına dikkat çekti. Arslan 40 bin dekarlık arazide pamuk üretiminin yapıldığı Germencik'te şimdilerde ekim alanının 15 bin dekarlara gerilediğini söylerken, Pamuk primiyle ilgili beklentilerimiz olmadı. Hükümet primi belirlerken hangi kriterleri baz alıyor? Öğrenmek istiyoruz. Aslıda biz prim peşinde değiliz. Çünkü hükümetimizin çıkardığı çok güzel bir yasa vardı. O yasa da, fiyat farkı uygulamasıydı. Fakat hükümet kendi çıkardığı yasayı uygulamaya geçiremedi. Bu yasa uygulamaya geçirilebilseydi, piyasa fiyatı ile maliyet fiyatı arasındaki fark üreticiye ödenecekti. Olması gereken de buydu. Fakat hükümet yeni üretilecek pamuğa kiloda 42 kuruş prim vereceğini duyuruyor. Peki bu rakamı hangi kriterlere göre belirliyor? Bu yanlıştan vaz geçilip, fiyat farkı uygulamasına geçilmeli. Üretici 1 kilo pamuğu 1 lira 70 kuruşa üretiyor, TARİŞ'te 1 lira 10 kuruş fiyat belirliyorsa, arada kalan 60 kuruşluk maliyet farkını da hükümet karşılamalı. Bizim beklentilerimiz prim değil, fiyat farkıdır dedi.
SÖKELİ PAMUK
ÜRETİCİSİ'NDEN
HÜKÜMETE ÇAĞRI
Pamuğun başkenti olarak bilinen Söke'de üreticiden hükü-mete ilginç bir çağrı geldi. Son taşkınların ardından binlerce dönümlük buğday tarlasının sular altında kaldığını söyleyen Sökeli üreticiler, Hükümetin pamuk için vermeyi düşündüğü 42 kuruşluk prim maalesef buğday zararlarımızı bile karşılamaz. Bizim bu zararımızı kim karşılayacak? derlerken, Biz tarlalarımızı devletimize verelim, bakalım bu fiyatlarla işin içinden çıkabilecekler mi? Devlet bize inanmıyor. Devlet bize 42 kuruş prim veriyor ve çok para kazandığımızı sanıyor. Ben bu yıl 80 kuruşa pamuk sattım. Devletin 42 kuruşluk primi ne zaman vereceği de belli değil. Yeni pamuk ekim sezonuna yine bankalardan kredi kullanarak tarlaya ineceğiz. Bu nedenle devletimizin en geç Nisan ayında geçen yıl tespit ettiği primleri ödemesini bekliyoruz. dediler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.