HAFİFE ALMAYIN

HAFİFE ALMAYIN

GENİZ ETİ VE BURUN TIKANIKLIĞINI HAFİFE ALMAYIN

- GENİZ ETİ BÜYÜMESİ ÇOCUKLARDA ZİHİNSEL ENERJİ VE YETENEKLERİ AZALTABİLİYOR
Gerçek Gazetesi
3-6 yaş arası çocuklarda sık görülen geniz eti kronik enjeksiyonunun oksijen alım azlığı sonucu çocuklarda zihinsel enerji ve yetenekleri azaltabildiği kaydedildi.
BSK Aydın Anka Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Ali Karaca, geniz eti ve burun tıkanıklığı hakkında bilgi verdi. Karaca, çocukta burun tıkanıklığı, ön ve arka burun akıntısı, baş ağrısı ve gece öksürükleri bulunuşunun klasik kronik adenoid enfeksiyonunun yani geniz eti büyümesinin belirtileri olduğu kaydetti.
Bu rahatsızlığın tanısının bu bölgenin röntgen filmi ile konulabileceğini kaydeden Ali Karaca, “Adenoidlerin kitlesi ile burunların akımını engellemesi sonucunda, ağız açık şekilde solunur ve genellikle gece horlamaları, hırıltılı solunum olur. Kulağa giden östaki kanalının büyüyen geniz eti ile tıkanması sonucu enfeksiyon orta kulağa yayılır, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve orta kulakta sıvı toplanmasına ileri dönemde işitme kaybı ve orta kulakta yapışıklıklara yol açar. Yine burunda biriken enfektif salgının sinüslere ulaşması sonucu kronik sinuzitler oluşabilir. Geniz eti büyümesi oluşan çocuklarda oksijen alım azlığı sonucu zihinsel enerji ve yetenekler azalabilir; yorgunluk, dikkat dağınıklığı gelişebilir. Çocuğun ağzı açık, üst dudak yukarı çekiliymiş gibi görünebilir. Çocukta uyku huzursuzdur; çocuk çok defa ağlayarak uyanır. Burun tıkanıklığı nedeniyle çocukta konuşma bozukluğu vardır” dedi.
3 haftalık ilaç tedavisine cevap vermeyen veya sık tekrarlayan olguların adenoidektomi adı verilen geniz eti ameliyatı ile tedavi edilebildiğine işaret eden Karaca, “Burun septumu, burun boşluğunu ortadan ikiye bölen bir duvardır. Septumun ön kısmı sağlam ancak bükülebilir bir kıkırdaktan, arka kısmı ise kemikten oluşmuştur. İdeal koşullarda septumun orta hatta bulunması, sağ ve sol burun boşluklarının da eşit genişlikte olması gerekir. Bazen septum orta hattan çok sapmış bir konumda bulunur ve buna septum deviasyonu adı verilir. Çocukluk çağındaki ve erişkinlikteki çarpmalar, düşmeler, spor yaralanmaları, trafik kazaları da septum deviasyonuna neden olabilir. En sık rastlanan belirtisi burundan nefes alma güçlüğüdür” diye konuştu.
Karaca; septum deviasyonunun tek veya çift taraflı burun tıkanıklığı, tekrarlayan burun kanamaları, tekrarlayan sinüzit, bazen yüz bölgesinde ağrı, baş ağrısı, geniz akıntısı ve horlamaya neden olabileceğini sözlerine ekledi. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.