KERİM KIYIK
GÜL, ADAY MI?
On birinci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görev süresinin bitimi olan Ağustos 2014 tarihinde ikinci kez Cumhurbaşkanlığına aday olacak mı? Evet, olacak:
1) Cumhurbaşkanı Gül; bundan sonra Cumhurbaşkanını, halk doğrudan seçeceği için, kendiliğinden, fiili olarak başkanlık sistemi ağırlığını hissettirecektir. Çünkü; Başbakandan daha fazla oy almış bir Cumhurbaşkanı olacaktır. Bu durumda Cumhurbaşkanı çok güçlü hale gelecektir. Geçiş döneminde böylesine güçlü, neredeyse tek adam olacak olan Cumhurbaşkanı; demokrasiyi özümsemiş, hoşgörülü, ılımlı, tarafsızlığını koruyabilecek, akil bir kişi olmalıdır. Bu profile en uygun kişi de benim. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlarının içinde, Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı yapmış iki kişi var; biri İsmet Paşa, biri de benim, diye düşünüyor.
2) Cumhurbaşkanı Gül, yedi yıllık görev süresinin üzerine, ikinci kez seçilerek beş yıl daha eklerse, on iki yıl Cumhurbaşkanlığı yapmış olacak ki; bu, Mustafa Kemal Atatürkten sonra en uzun süre Cumhurbaşkanlığı yapan kişi unvanına sahip olması demektir. Çünkü; bu tarihten sonra bir aday iki kez seçilse bile, on yıl Cumhurbaşkanlığı yapabilecektir. Atatürkten sonra Cumhurbaşkanı seçilen İsmet İnönü (11.11.1938- 22.05.1950) 11 yıl 6ay 11 gün görev yapmıştır. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu tarihi fırsatı kaçırmak istemeyecek ve ikinci kez Cumhurbaşkanlığına aday olacaktır.
Bu amaçla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, akılcı ve ince politikalar yürüterek, fırsatları çok iyi değerlendirerek ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı adaylığına yatırım yapmaktadır. Kendisine Ak Parti cephesi dışından taraftar kazanmaktadır. Bu durumun en açık örneğini, geçtiğimiz 29 Ekimde alternatif Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında gördük. Hükümet, kutlamayı engellemek için, anlamsız bir biçimde, çok yoğun önlemler aldı, barikatlar kurdu. Kutlamayı yapacak olan parti ve gruplarla gereksiz polemiklere girdi, gerilim yarattı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu fırsatı çok iyi değerlendirdi ve Ankara valisini köşke çağırarak, barikatların kaldırılmasını istedi ve kaldırttı. Bunu, devlet yönetme geleneklerimize aykırı bir biçimde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanı devre dışı bırakarak yaptı. Burada amaç; CHP, MHP, BDPli seçmenlerin sempatisini kazanmaktı ve kazandı da. Bu da yaklaşık, %45lik bir seçmen grubu demektir. Bir başka deyişle; CHP, MHP, BDP aday göstermezlerse, Cumhurbaşkanı Gül, %50 barajını aşarak birinci turda ikinci kez cumhurbaşkanı seçilecek demektir.
Eğer, diğer partiler aday gösterirlerse ilk turda %50lik baraj aşılamayacak ve en çok oy alan iki adayla ikinci tura geçilecektir. Bu adaylar da, büyük bir olasılıkla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olacaktır. Bu durumda; Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğana muhalif olan CHP, MHP, BDPli seçmenlerin desteği ile seçimi açık ara kazanacaktır.
Peki, bu duruma nasıl gelindi?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün görev süresi ile ilgili yasayı çıkarırken, İkinci kez aday olamaz ibaresini -Cumhurbaşkanı Gülün ikinci kez adaylığını engellemek için- özellikle ekletmişti. Cumhurbaşkanı Gülün ilk ciddi rahatsızlığı burada başladı. Bu rahatsızlığını bir basın bildirisi ile kamuoyuna duyurdu. Anayasa Mahkemesi de, yedi yıllık görev süresi bölümünü yerinde bularak onamış; ancak, İkinci kez aday olamaz bölümünü Anayasaya aykırı bularak iptal etmişti.
Cumhurbaşkanı Gül, bu tarihten sonra ikinci kez seçilmeyi ciddi olarak düşünmeye başladı. Bu da, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğana muhalif olan cephenin desteğini alarak mümkün olabilirdi. Bu amaçla, TBMMnin açılış konuşmasında, Tutuklu Milletvekilleri yasama faaliyetlerine katılmalıdırlar," dedi. Alternatif Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında barikatları kaldırttı. Cumhuriyet Bayramı en nezih şekilde kutlanmalıdır, dedi. Yürütmenin başı olduğu uyarısını yaptı. Açıkça, ben görev ve yetkilerimin ne olduğunu çok iyi biliyorum, otoritemi kullanırım, Ben de varım, dedi.
Evet,Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2014te ikinci kez aday ve Mustafa Kemal Atatürkten sonra en uzun süre görev yapan ilk cumhurbaşkanı.