Gripten korunmanın en iyi yolu 'aşı'

Gripten korunmanın en iyi yolu 'aşı'

Kış mevsimiyle birlikte varlığını hissettirmeye başlayan grip hastalığından korunmanın en iyi yolunun aşı olduğu bildirildi.

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Hatice Eylül Bozkurt Yılmaz, aşının gribin yaygınlaşmasından iş gücü kayıplarını hatta ölümleri engellemeye kadar yararları olduğunu söyledi. 

Uzm. Dr. Yılmaz, gribin influenza virüslerinin neden olduğu, salgınlarla seyreden, çocukluklarda hastaneye yatış gerektirebilen, yaşlılar ve müzmin hastalığı olanlarda ölümlere neden olabilen solunum yollarının bulaşıcı, önemli bir enfeksiyon hastalığı olduğunu kaydetti. Yılmaz, ani başlayan, 38 derece ve üstü yüksek ateşle seyreden gribe yakalananların büyük bölümünün hastalığı ayakta geçiremeyip yatağa düştüklerini söyledi.

BULAŞMA RİSKİNİ AZALTACAK YÖNTEMLER
“Gripten korunmanın en iyi yolu her yıl aşı olmaktır“ diyen Uzm. Dr. Yılmaz, aşının yanı sıra yakın temastan uzak durmak, öksürüp hapşırırken ağzı kağıt mendille kapatmak ya da maske kullanmak ile elleri sık sık yıkamanın gribin bulaşma riskini azaltacağını vurguladı.
İki tipi olan grip aşısından en yaygın kullanılanın ülkemizde de olan inaktive (ölü) aşı olduğunu bildiren Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Hatice Eylül Bozkurt Yılmaz, aşının yararlarını sıralarken şöyle konuştu:
“Aşırı gribin yayılmasını önlemede, ağır seyreden grip vakalarıyla oluşacak komplikasyonları ve ölümü engellemede etkin rol oynar. Algının uzun sürmesi sonucu ortaya çıkabilecek virüs mutasyonunu önlemede, hastalık nedeniyle hastaneye yatış ve yoğun bakım ihtiyacını azaltmada etkilidir. Toplumda verilmesi gereken zorunlu hizmetlerin kesintisiz sürdürülmesini sağlarken, gribe bağlı okul devamsızlığını, iş gücü kaybını ve ekonomik kayıplarının önlenmesine katkı sağlar.”
Hastalığı geçirenlere aşıyı yaptırmanın herhangi bir zararı olmadığı gibi ek bir yararı da bulunmadığını ifade eden Uzm. Dr. Yılmaz, mevsimsel grip aşısının üretiminin, her yıl, Dünya Sağlık Örgütü’nün aşı içeriğinde yer alacak grip virüslerinin belirlenmesinden sonra üretildiğini bildirdi.

GRİP AŞISI NASIL, NE ZAMAN, KİMLERE UYGULANMALI?
Başkent Üniversitesi Adana Başkent Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Hatice Eylül Bozkurt Yılmaz, inaktive (ölü) grip aşısı eylül, ekim, kasım aylarında salgınların en çok görüldüğü kış aylarından önce kolun omuz kısmına, kas içine uygulandığını belirtti.
65 yaş üstündeki vatandaşların ve kronik hastalığı bulunanlar için her yıl Genel Sağlık Sigortası kapsamında aşı yapılabildiğini vurgulayan Uzm. Dr. Yılmaz, “Gribin yaşamsal risk oluşturduğu ve tıbbi açıdan mutlaka aşılanması önerilen kişileri ise şöyle sıraladı:
“65 yaşından büyükler, şeker (diyabet) hastaları, kronik akciğer hastaları (kronik bronşit, KOAH, astım vb.) kronik kalp ve damar sistemi hastaları (koroner arter hastaları), bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı, kanser hastaları, bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullananlar), huzurevi, bakımevi vb. ortamlarda yaşayanlar, böbrek bozukluğu (renal disfonksiyonu) olanlar, 6-18 yaş arasında olan ve uzun süreli aspirin tedavisi olan çocuk ve gençler, yüksek riskli hastalarla karşılaşma olasılığı olan hekim, hemşire ve yardımcı sağlık personeli, güvenlik görevlileri, itfaiyeciler gibi toplum hizmeti veren kişiler.”
Uzm. Dr. Hatice Eylül Bozkurt Yılmaz, 6 aylıktan küçük bebeklerin, yumurtaya karşı şoka girecek düzeyde alerjisi olanların, hamileliğin ilk 3 ayı içinde olanların doktor tarafından önerilmediği takdirde aşı olmamaları gerektiğini belirtti. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.