Görgülü: “31 Aralık’a kadar sanayi sicil belgesi almayı unutmayın”
Görgülü: “31 Aralık’a kadar sanayi sicil belgesi almayı unutmayın”
Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü, sanayi sicil belgelerinin 31 Aralık 2014 tarihine kadar alınması gerektiğini belirtti.
İl Müdürü Mustafa Görgülü, 6948 sayılı Kanun hükümleri gereği, sanayi işletmelerinin imalata ve üretime geçtikten sonra iki ay içerisinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemine kayıt olması ve Sanayi Sicil Belgesi almasının yasal zorunluluk olduğunu hatırlattı. Süresi içinde kayıt yaptırarak belge almayanlara idari para cezası uygulandığını belirten Görgülü, “Ancak 02 Ağustos 2013 tarihinde Sanayi Sicil Kanunu’na eklenen geçici madde gereği, bugüne kadar belge almayan işletmelerin 01 Ocak-31 Aralık 2014 tarihleri arasında başvurmaları halinde faaliyete geçtiği tarihin dikkate alınmaması ve idari para cezası uygulanmaması yönünde yasal düzenleme yapıldı. 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu hükümleri uyarınca ‘bir maddenin nitelik, şekil, özellik veya içeriğini makine, cihaz, tezgah, alet veya diğer vasıta ve kuvvetlerin yardımı ile veya sadece el emeği ile kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle imal veya üretim yapan yerler, madenlerin çıkarılıp işlendiği yerler, elektrik veya diğer enerji üretim santralleri, gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerleri, devamlı ve seri halinde tamirat yapan yerler sanayi işletmesi ve buralarda yapılan işler sanayi işleri’ sayılmakta olup, çeşitli imalat veya üretim tiplerine sahip her sanayi işletmesi, Sanayi Sicil Belgesi almak zorundadır” dedi.
UYARILARA RAĞMEN BAŞVURU YAPILMIYOR”
Görgülü, yasa değişikliğinin yerel gazeteler vasıtasıyla defalarca kamuoyuna duyurulduğu kaydederek, “Odalar tarafından üyelerine bilgilendirme yapıldı. İl müdürlükleri tarafından muhtelif yerlere branda afişler asıldı ve el broşürleri dağıtıldı. 5 bin 800 civarında işletmeye ayrıca yazılı tebligat göndererek belge almaları konusunda uyarı yaptığımız halde yasa değişikliğinden önce 650 civarında olan belge sayısı bugün itibariyle 850 adede çıktı. 200 adet civarında işletme bugüne kadar kayıt yaptırdı. Çok sayıda işletme ‘Sipariş üzerine üretim yapıyorum, belge almama gerek yok’ şeklinde cevap verdi. Birçok tebligat, işletmenin adreste bulunamadığı gerekçesiyle posta idaresi tarafından iade edildi. Hala 3700 civarında işletmeden cevap alınamadı. İşletmelerimizi son kez bir defa daha uyarıyoruz. En son başvuru tarihi 31 Aralık 2014’tür” diye konuştu.
BELGE ALMAYANLARA 759 TL CEZA KESİLECEK
Maliye Bakanlığı kayıtları, belediyeler ve OSB’ler tarafından verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatları ile odalar tarafından düzenlenen kapasite raporu bilgilerine göre 2 bin 400 adet civarında işletmenin belge alabilecek durumda olduğunu açıklayan Görgülü, şu uyarılarda bulundu: “Belge almaları gerekip gerekmediğini kesinleştirebilmemiz için elektronik ortamda başvuru yapmaları gerekiyor. Yasa değişikliği yapılmamış olsaydı, süresi içinde Belge almayanlara 759 TL idari para cezası uygulanacaktı. 2015 yılında idari para cezası miktarı artacak. Süresi içerinde başvuru yapmayan ve/veya yapacağımız denetimlerde Belgesini ibraz edemeyen işletmelere, Maliye Bakanlığı kayıtları, işyeri açma ve çalışma ruhsatları, kapasite raporları dikkate alınarak 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren doğrudan idari para cezası tebligatı göndereceğiz. Dolayısıyla çok sayıda işletmemiz idari para cezası ile karşı karşıya kalacak” dedi.
Başvurunun çok kolay olduğunu, işletmelerin il müdürlüklerine gelmeden bulundukları yerden elektronik ortamda başvuru yapabileceklerini ifade eden Görgülü, “İşletmelerin yapmaları gereken tek şey, Bakanlığımızın www.sanayi.gov.tr internet adresinde ‘E-Hizmetler’ bölümündeki ‘Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ üzerinden elektronik ortamda başvuru yapmak. Kendilerinin tanımlayacağı kullanıcı adı ve şifre işleminden sonra sisteme giriş yapmak. Sistemde girilmesi gereken bilgiler zaten adım adım açıklanmış şekilde. Sistemde istenilen makine ve tesisat, üretim kapasitesi ve tüketim kapasitesi bilgilerini, üyesi oldukları meslek kuruluşundan alacakları kapasite raporundaki bilgileri esas alarak dolduracaklar. Mikro işletme vasfını taşıyan on kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 1 milyon TL’sini aşmayan işletmeler, varsa kapasite raporu, yoksa ekspertiz raporundaki bilgilere göre veya doğrudan beyanları üzerine makine ve tesisat, üretim kapasitesi ve tüketim kapasitesi bilgilerini dolduracak Yani, mikro işletmeler 2014/11 sayılı Sanayi Sicil Tebliğ hükümleri uyarınca kapasite raporu veya ekspertiz raporu olmasalar dahi doğrudan beyanları üzerine Belge sahibi olabilecek. Elektronik ortamda girilen bilgiler incelendikten sonra, başvurunun uygun bulunması halinde işletmelere bir onay elektronik postası gönderiyoruz. Onay postasından sonra işletmeler, sisteme giriş yaptıkları kapasite raporu ile Ticaret Sicil veya Esnaf Sicil Gazetesi nüshasını, temsil ve ilzama yetkili kişilerin imza sirkülerini bir dilekçe ekinde İl Müdürlüğümüze en kısa sürede vermesi gerekiyor. Kapasite raporu, ekspertiz raporu olmayan mikro işletmeler onaylı firma beyanı, adi ortaklık söz konusu ise her ortak için sicil gazetesi verecek. İl müdürlüğümüze sunulan belgelerle, elektronik ortamda girilen bilgiler kontrol edilerek uygun olması durumunda Sanayi Sicil Belgesi verilecek. Tüm bu işlemler dahil, Sanayi Sicil Belgesi ile ilgili işlemlerde herhangi bir ücret almıyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.