GOLF TESİSİ YETKİLİLERİ, SÖKE'NİN SUYUNU ÇALMIŞ
Herkes topu birbirine atıyor. En azından topu taça atamıyorlar. Top birisinin kalesine gol olacak ya bakalım kimin?
Gerçek Gazetesi / Durmuş TUNA (Haber-Yorum)
Söke sınırları içerisinde kurulu bulunan golf tesisi (Özyer Grup) için oluşturulan araştırma komisyonu raporunu açıkladı. Komisyonun tespitleri, Gerçek Gazetesi olarak günlerdir yaptığımız yayınları hem doğruladı hem de şok etti. Golf tesisi yetkililerinin su ihtiyacını karşılamak için her türlü illagal yolu tercih edebileceklerini tahmin ediyorduk ama Söke Belediyesi eski yönetimi tarafından adeta imtiyazlı dururma getirilmiş olmalarını beklemiyorduk. Enazından bu kadar suistimal olmamalıydı. Golf tesisi yetkililerine; adeta ''İistediğiniz gibi at oynatınız'' denilmiş ve onlar da hertürlü illagal yola sapmışlar.
Bilindiği gibi; Söke Belediyesi'nin 6 Haziran 2014 tarihli olağan meclis toplantısında, meclis üyelerinden İbrahim Adalı, Haldun Işıklı, Abdülmuttalip Demir, Kasım Üzüm, Ayla Kuru, Mehmet Yörük, Hasan Ergün; imzaladıkları önergeyle ilçemiz Kemalpaşa Mahallesi, Granta Mevkii'nde bulunan golf sahasındaki mevcut bina ve tesislerin su aboneliği hakkında bilgi verilmesi talebinde bulunmuşlardı. Bu talep üzerine de. 6 Haziran 2014 tarih 2014/7-114 nolu kararla havale edilen 11 Haziran 2014 tarihli meclis toplantısında, bu kararla ilgili bir komisyon oluşturulmasına ve komisyon başkanlığına Fahri Sivrioğlu'nun; üyeliklerine ise Mehmet Yörük, Haldun Işıklı, Mustafa Bakırcı, Bülent Arıcı, Hüsamettin Yaman'ın seçilmesine karar verilmişti.
Komisyon raporunu okuyunca üyelerin adeta ince eleyip, sık dokududuklarını görmek mümkün. Kendilerini kutluyorum. Raporu okuyunca insanın tüyleri ürperiyor. Birileri bu kötü niyetli insanlara imtiyaz vermiş onlarda hamuduyla götürmüşler.
Sıra imtiyazı verene de, belediyede bu suistimalde parmağı ve payı olanlara da gelmelidir. Bu kişiler hakkında yasal yollara başlanmalıdır. Söke Belediyesi'nin uğradığı zararaın bu kişilerden tahsili için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Ayrıca Söke halkına hesap vermeleri gerekmektedir. Bu kişilerin bulundukları veya (diğer söylem şekli daha uygun kaçacak) işgal ettikleri koltuklardan derhal istifa etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran'ın bu konuda gerekeni yapacağından şüphem yok. Komisyonun açıkladığı rapordan da anlaşılacağı gibi; ortada bir kötü yönetim şekli var. Açıklanan rapor; belediyedeki bu birimdeki kişi veya kişilerin yönetici ve idareci özelliklerine haiz olmadıklarını göstermektedir. Kayıp olan iki adet su sayacıyla ilgili yıllarca kılını kıpırdatmış olan insanlardan herşey beklenir.
Söke Belediyesi geçen dönem başkanı Necdet Özekmekçi'ye bu konudaki suçlamaları bizzat yönelttim ve ''Gözden kaçmış'' diyerek geçiştirmeye çalıştı. Suçlamaların kendisini bağlamadığını söyledi. İlgili birimin başındaki yetkili kişiyi işaret etti ve ''Benim imza yetkim de yok alınan kararlarda imzam da yok. Ancak ilgili kişi çıkar da beni işaret ederse tüm suçlamaları kabul ederim.'' dedi
Özyer Grup (golf tesisi) yetkilisi de Necdet Özekmekçi'yi işaret etmiş. İddialar üzerine kendisine ulaşan gazeteci Erol Özhavutçu'ya önce randevu veren yetkili sonrada ''Görüşmemizi gerektirecek fazla birşey yok'' diyerek randevuyu tek taraflı iptal etmiş ve karşı tarafa bildirme nezaketinde bile bulunmamıştır. Randevu tarihinde aranılmayınca Erol Özhavutçu yetkiliye ulaşmış ve randevunun iptal edildiğinden haberdar olmuştur. Telefon görüşmesindeki en önemli ayrıntı ise; golf tesisinin soy adını bilmediğim Veysel isimli yetkilisinin Necdet Özekmekçi'yi işaret etmesidir. ''Açıklama istiyorsanız, Söke Belediyesi eski başkanı Necdet Özekmekçi ile görüşün'' demiştir. Ben bu konuda, meslektaşım Erol Özhavutçu'nun kendisine söylendiğini belirttiği bilgiyi aktarıyorum. Herkes topu birbirine atıyor. En azından topu taça atamıyorlar. Top birisinin kalesine gol olacak ya bakalım kimin? Bekleyip göreceğiz...
Komisyonun hazırladığı ve cuma günü Söke Belediye Meclisinde komisyon başkanı Fahri Sivrioğlu tarafından okunan raporu aynen yayınlıyorum. Bakalım, Söke kamuoyu rapordaki tespitleri nasıl değerlendirecek?
***
''Komisyon olarak yaptığımız araştırmalarda, golf tesisleri olarak bilinen 360.000 metrekare alanı kaplayan bu tesisin yaşaması için en önemli gereksiniminin su olduğu saptanmıştır. Dünya standartlarında 1 metrekare çim için gerekli olan su miktarı 7,5 litredir. Buna göre Söke Ticaret Odası'na verilen dilekçede 360.000 metrekareçim alan için 28lt/sn.den yıllık 986.000 ton su kullanacaklarını belirtmişlerdir. Golf tesisleri yapılırken, Söke'nin su ihtiyacının yanı sıra bu gereksinimin mevcut kaynaklar dahilinde karşılanıp karşılanamyacağının, tesisi planlayanlar tarafından belirlenmesi gerekirdi. Bu tesis yapılırken amaç, insanlara yeni iş sahaları açmaktır. Ama bu iş sahalarını açarken doğamızın, zaten kıt olan su kaynaklarımızın vahşice harcanması kabul edilemez.
Yapılan incelemelerde Söke'nin su çıkması muhtemel olan her yerine DSİ ve Söke Belediyesinden yasal izinler alınmadan kuyular açıldığı görülmüştür. Belli noktalarda yapılmış depolarda toplanan yeraltı suları buralardan tesislere pompalanmaktadır. Söke Belediyesi zaten kendi halkının su ihtiyaçlarını yeraltı su kaynaklarından sağlıyor. Golf tesisleri tarafından izinsiz ve ölçüsüz bir şekilde çekilerek alınan suların, belediyeye ait derin su kaynaklarındaki seviyeyi ne kadar etkilediği ve belediyeye ne kadar yük getirdiği ayrı bir araştırma konusudur.
Kuyulardan çekilen suların yanı sıra belediyenin su şebekesinden de Golf tesislerine su verildiği belirlenmiştir. 26.09.2012 tarihinde gerçekleşen abonelikler sonucu bağlanan iki adet su saati 04.10.2012 tarihine kadar sadece ikişer kez sarfiyat belirlenmiş ve tesis tarafından Söke Belediyesine 18.510.12 TL su parası ödenmiştir. 04.01.2014 tarihinde de tesis yetkililerinin istekleri doğrultusunda aboneliklerin sonlandırıldığı anlaşılmıştır.
Komisyon olarak yapılan araştırmada bu aboneliklerin sonlandırma şeklinin olması gerektiği gibi yapılmadığını tespit ettik. Sayaçlar konusundaki araştırmalarımız sonuçsuz kaldı. Tesis yetkililerine teslim edildiği söylenen iki adet sayaç, geri istenmesine rağmen, şirket yetkilileri sayaçları bulamadıklarını bunların kayıp olduklarını söyledi.
Su ihtiyacı olan bir tesis belediyeye başvurarak iki abonelik alıyor. 2012 yılı onbir ve onikinci aylarda, sadece iki ay, su kullanıyor. 2013 yılında hiç su kullanmıyor. İhbarnameler de "Sarfiyat yok, okuma yok" Şekinde düzenleniyor. 04.01.2014 tarihinde de abonelikler sonlandırılıyor. Acaba artık suya gereksinimleri mi kalmıyor, yoksa tesisleri mi kapatıyorlar? Yanıtını bulamadığımız soru budur.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü, Yirmi Birinci Bölge Müdürlüğü tarafından Söke Kaymakamlığının 18.06.2013 tarih ve 1529 sayılı yazısına 25.07.2013 tarih ve 445852 sayılı yazısısıyla vardiği yanıtta tesisin günde beş yüz ton suya ihtiyacının olduğu, bu ihtiyacın izinsiz açılmış kuyulardan karşılandığı belirlenmiş olup; söz konusu kuyularla ilgili idari para cezası uygulanması gerektiği ayrıca kuyulara belge verilip verilmeyeceğini araştıran yasal işlemlere başlandığı belirtilmektedir.
5216 sayılı Büyükşehir Yasasının yedinci maddesi büyükşehir belediyesinin görev, yetki ve sorumlulukları arasında su konusu da yer almaktadır. Sürdürülebilir kalkınma ilkelerine uygun olarak çevrenin, tarım alanlarının ve su havzalarının korunmasını sağlamak; şehrin yararlandığı su kaynaklarının korunmasına ilişkin hizmetler büyükşehir tarafından yapılır. İçme, kullanma ve endüstri su ihtiyaçlarının her türlü yeraltı ve yerüstü kaynaklarından sağlanması ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için kaynaklardan abonelere ulaşıncaya kadar her türlü tesisin etüt ve projesini yapmak ve yaptırmak, bu projelere göre tesisleri kurmak ve kurdurmak, kurulu olanları devralıp işletmek ve bunların bakım ve onarımlarını yapmak, yaptırmak Aydın Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi kısaca ASKİ'nin görevidir. Bu görev çerçevesinde Golf Tesislerine ilişkin su işlemlerinin tümünün yükümlülüğü ASKİ'ye aittir. İşlemlerin takibi ASKİ tarafından gerçekleştirilmelidir.
Yapılan incelemelerde tesisin açtığı kuyulardan birinin Söke Belediyesine ait bahçenin sadece 80 cm. dışında olduğu ve bu kuyuyla birlikte çevredeki diğer kuyulardan elde edilen suyun yine belediye arazisi içinde izinsiz olarak kurulmuş olan depoda toplanarak tesislere basıldığı tespit edilmiştir. Bu izinsiz işgal içinde belediye encümeni tarafından geriye dönük işgal bedeli tahakkuk ettirilmiş ve tahsil edilmiştir.
Söke Belediyesi bugüne kadar söz konusu Golf Tesislerine temizlik hizmeti de vermesine rağmen Çevre Temizlik Vergisi ve Katı Atık Bedeli Tahakkuk ettirilmemiş, tahsilat yapılmamıştır.
Yasanın açık hükmü olan "Kirleten Öder" prensibi göz ardı edilmiştir. Belediyenin ilgili birimleri bu durumun yanlışlığını fark ederek yeniden hesaplama yapmış ve Golf Tesislerinden geçmişe yönelik Katı Atık ve Çevre Temizlik Vergisi alacağını tahakkuk ettirmişlerdir.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.