Girişimci ev hanımı Türkiyeyeye açılıyor
Girişimci ev hanımı Türkiyeyeye açılıyor
Gerçek Gazetesi
Aydın yöresine has bir ürün olan inciri el yapımı çikolata ile birleştirerek eşsiz bir lezzet yakalayan örnek ev kadını bayramlarda konukları için hazırladığı eşsiz tadı şimdi Türkiye için hazırlıyor. Evde oturmaktan sıkılan girişimci kadın eşinin de desteği ile kurduğu işletmede şimdi tonlarca inciri çikolatayla birleştirip Türkiye"nin dört bir yanına pazarlıyor. Yakın bir zamanda yurtdışı pazarlarını da açılmayı hedefleyen girişimci örnek ev kadını bu yıl 30 Ton incir işlemeyi amaçlıyor.
Aydın"ın Köşk ilçesinde incirle harmanlanmış bir yaşam süren Ağacçı ailesi bugünlerde Türkiye"ye farklı bir lezzet tattırıyor. 20 yıllık ev hanımlığı sürecinde evde oturup boş vakit geçirmekten sıkılan Semra Ağaçcı bayramlarda konukları için hazırladığı çikolatalı incir tatlısını şimdi eşi Nuri Ağaçcı"nın da desteği ile küçük bir işletmede Türkiye için yapıyorlar. Aydın"a has ürünlerden olan inciri, ceviz, badem, susam, künar ve zeytinyağı ile buluşturarak yaptıkları şekerlemelerin üretimine geçmeden önce 6 yıl fizibilite çalışması yapan Ağaçcı çifti şimdi bu lezzeti tescilli markaları olan "Yingari" adıyla pazarlıyorlar.
Aydın"a özgü tatlının ortaya çıkışını anlatan Semra Ağaçcı, kendisinin de, eşinin de çiftçilik yaparak incir işleyerek bugünlere geldiğini söyledi. Eşi Nuri Ağaçcı"nın incire farklı bir katma değer oluşturacak çeşitli fikirleri olduğunu ifade eden Semra Ağaçcı, 28 Yıllık evliyim. Bu süreçte bir oğlum oldu fakat oğlum büyüp iş hayatına girmesiyle ben evde yalnızlık çekmeye başladım. Bu süreçte bayram için kendim bir tatlı yapmaya karar verdim. Tabi bu tatlının bir parçası olarak inciri seçtim. İnciri, çikolata, ceviz, badem, künar gibi Aydın ürünleriyle harmanlayıp değişik bir tatlı ortaya çıkardım. İlk olarak bu tatlıyı akşam işten eve gelen eşime ikram ettim. Eşim tatlımı çok lezzetli bulup sürekli bundan yapmamı istemeye başladı. Bayramlarda ikram ettiğim misafirlerimin de çok beğendiği tatlıyı, eşim pazarlama fikrini ortaya attı. Konuklarımın da bu fikre destek verip bize ön ayak olmasıyla incir tatlımı pazarlamaya karar verdik dedi.
DÖRT DUVARIN
ARASINDA KEŞFEDİLDİ
TÜRKİYE"YE YAYILDI
Öncelikle piyasa çıkmadan önce 6 yıla yakın fizibilite çalışması yaptıklarını ifadeden Semra Ağaçcı eşinin desteği sayesinde küçük bir işletme kurup deneme çalışmalarına başladıklarını söyledi. 2009 yılına kadar yaptıkları deneme üretimlerinin ardından üretime geçtiklerini kaydeden Semra Ağaçcı, Bugün hiç ummadığım noktaya geldik. 3 yıl içinde öncelikle piyasada yer edinmeye çalıştık. Şimdi ise siparişleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Diğer yandan Aydın"da açtığımız bir dükkanla da ürünlerimizi Aydınlılara da satıyoruz. Aydın dışında ürünlerimizi havaalanlarında, kuruyemişçilerde ve otellerde pazarlıyoruz dedi.
"TONLARCA İNCİR ÇÖPE
GİTTİ"
Üretime geçmeden önce çok büyük sıkıntılar çektiklerini kaydeden Semra Ağaçcı"nın eşi Nuri Ağaçcı, eşinin çalışmaları konusunda çok mutlu olduğunu söyledi. Eşinin evde oturmak yerine ekonomiye katkı sağlayan girişimci bir kadın olmayı seçmesinin güzel bir davranış olduğunu dile getiren Nuri Ağaçcı, çikolatalı incir tatlısını piyasaya sürmeden önce deneme üretimleri yaptık. Bu deneme aşamasında çikolatanın kıvamı ve rengi konusunda ciddi sorunlar yaşadık. İlk incir ile çikolatayı buluşturduğumuzda her şey normal iken, soğutucuya koyup paketlenme aşamasına geldiği sırada çikolatada bozulmalar oluyordu. Bu nedenle değişik kişi ve firmalardan yardım istedik. Fakat hiç kimse bize bu konuda yardımcı olmadı ve tonlarca incirimiz çöpe gitmek zorunda kaldı. Deneme yanılma yöntemi sayesinde bu sorunu aştıktan sonra 2009 yılında ürünümüzü pazarlamaya başladık şeklinde konuştu.
"İHRACATA HAZIRIZ"
Ürünlerini pazarlamaya başlayalı iki yıl olduğunu dikkat çeken Nuri Ağaçcı, bu süre zarfında her geçen gün ürüne olan talebin arttığını belirtti. İki yıl içerisinde mevcut pazarında büyüdüğünü ifade eden Nuri Ağaçcı, 6 yıllık fizibilite çalışmamız ve 2 yılı aşan süreçte tecrübe kazandık. Bu işi ilk olarak iç piyasaya yönelik başladık. Şuanda ise ihracat gerçekleştirebilecek potansiyele sahibiz. Piyasaya çıktığımız ilk yılda 3 ton incir işledik. Geçtiğimiz yıl ise bu rakam 10 tona çıktı. Bu yıl ise hedefimiz 30 ton incir işlemek. Bunun için uygun pazarımız var şeklinde konuştu.
BEYAZ İNCİ BAYRAĞI VE
BERATI
Yingari markası ile öncelikli hedefleri kalite ve hijyen koşullarından ödün vermeden üretim yapmak olduklarını da belirten Ağaçcı, El yapımı çikolata ve inciri tüketicinin beğenisine sunarken firma olarak hijyene büyük önem veriyoruz. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da işletmemize gıda sektöründe kalite ve hijyen açısından Beyaz İnci Bayrağı Berat ödülü ile ödüllendirdi. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.