Gıda Komisyonu, gıda terörünü ele aldı
Gıda Komisyonu, gıda terörünü ele aldı
█GerçekGazetesi
Aydın Veteriner Hekimler Odası"nda oluşturulan Gıda Komisyonu ülke genelinde yaşanan gıda terörünü ele aldı. Gıda Komisyonu üyeleri Ayla Kuru, Okyay Adıgüzel, Saliha Uçmaklıoğlu, Hasan Birim, Avin Özcan yaptıkları toplantının ardından yaşanan gıda terörüne ilişkin açıklamalarda bulundular.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye"de de gıdadaki bazı ürünlerde terör yaşandığını belirten Aydın Veteriner Hekimler Odası Gıda Komisyonu, açıklamasında Gün geçmiyor ki basında gıda ile ilgili insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen, kimi zamanda tüketicinin kandırıldığı yönünde haberler çıkmasın. Biz veteriner hekimler olarak tüm hayvanların anatomisini, fizyolojisini, histolojisini, fizyolojisini, biyokimyasını en iyi şekilde bilmekteyiz. Aldığımız eğitimlerle kanatlı, at, eşek, dana, kedi, köpek, domuz, koyun, keçi karkasını ve etini birbirinden kolaylıkla ayırt edebilmekteyiz. Hayvanlarda tüberküloz, brucella, antrax, salmonella vs. gibi bakteriyel, kuduz, şap, veba, influenza,vs.gibi 200"den fazla zoonoz (hayvandan insana geçen) hastalık bulunmakta, bunların gıda ile insanlara bulaşmasını önleme en önemli halk sağlığıdır. Ayrıca kurşun, arsenik vs gibi toksik maddelerle zehirlenme nedeniyle hastalanan hayvanlardan elde edilen ürünlerin halka arzının önlenmesi gene veteriner hekimler tarafından sağlanmaktadır. Tüm bu nedenlerle veteriner hekimler hayvanların hastalığı ve üremesi kadar hayvansal gıdaların halka arzında oldukça önemli görev üstlenmektedirler. Ülkemizde gıdanın kontrol noktaları artırılmalı ve bu noktalarda veteriner hekimler gerek halk sağlığı ve gerekse tüketicinin kandırılmasının önlemek için ilk üretimden tüketime arza kadar tüm aşamalarda görev almalıdır. Bunun yanında tüketici hayvansal gıdanın alımı, muhafazası ve tüketimi konusunda bilinçlendirilmelidir ifadelerine yer verildi.
Avrupa Birliği uygulamalarında mevzuatın büyük bir bölümünün gıda, tarım, hayvancılık ve balıkla ilgili olduğu belirtilen açıklamada Bu ülkelerde hayvansal ürünlerin kontrol ve denetimleri veteriner hekimler tarafından yapılmaktadır. Ülkemizde de halk sağlığı ve uyum yasaları gereği uygulama bu şekilde olmalıdır denildi.(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.