GELİN DEĞİL, KUZU HAMAMI!
İzmirli küçükbaş hayvan yetiştiricileri, damızlık olarak sattıkları kuzularını hamamda yıkayıp, gelin gibi yeni evlerine uğurlayarak asırlık bir geleneği yaşatıyorlar…
Gerçek Gazetesi
Anadolu’nun binlerce yıllık kadim geleneği; koyun ve keçi yetiştiriciliğin merkezleri arasında yer alan Seferihisar, örnek uygulamalar ile yeniliklerden güç alırken; hayvan ticaretinde uygulanan ritüeller ile de geçmişe olan bağlılığını koruyor. Bölgedeki küçükbaş hayvan yetiştiricileri, damızlık olarak sattıkları kuzularını yeni sahiplerine vermeden önce hamamda yıkayıp, kına yakarak gelinlik yaşa gelmiş evlatları gibi uğurluyor.
SAKIZLARIN GÜZELLİK SIRRI KLEOPATRA’DAN…
Yetiştirdiği Sakız cinsi koyunlarıyla Seferihisar’da nam salan Hasan Sudağ da bu geleneğin takipçilerinden biri. Geçtiğimiz hafta sektörün en büyüklerini İzmir’de buluşturan 10. Agroexpo Eurasia İzmir Tarım-Hayvancılık fuarına katılma kararı alan Sudağ’ın ilk işi, koyunlarını görücüye çıkarmadan önce yıkayıp, paklamak oldu. Hayvanlarını Seferihisar Kavakdere mevkiinde bulunan ve halk arasında Kleopatra Hamamı olarak bilinen kaplıcaya götüren Sudağ, hayvanlarını zorlu geçen kışın izlerinden arındırdıktan sonra fuar alanının yolunu tuttu. Ege Bölgesi’nin farklı yerlerinden getirilen 100’ün üzerinde hayvanın bulunduğu padoklarda Sakız cinsi kuzularının temizliği ile dikkat çeken Sudağ, yeni bir çiftlik kurmak için damızlık hayvan arayan Şenay Özalaşar ile el sıkıştı. Canlı hayvan sergisinde Sudağ’ın hayvanlarının duruş ve temizlikleriyle ilk bakışta diğerlerinden daha farklı olduğunu söyleyen Şenay Özalaşar, 30 dişi ve 2 Sakız koçunu Sudağ’dan satın aldı.
YENİ EVLERİNE ‘‘SAKIZ’’ GİBİ GİTTİLER!
Fuar sonrası hayvanlarını çiftliğine götürmek isteyen Şenay Özalaşar, Hasan Bey’in ‘‘Önce hamama gideceğiz’’sözü üzerine önce şaşırsa da işin gerçeğini öğrenince eşini dostunu çağırmadan edemedi. Koyunlarına evladı gibi özen gösteren yetiştirici ve çobanların hassasiyetinden etkilendiğini belirten Şenay Hanım banyo faslının ardından çekirdek sürüsüyle çiftliğinin yolunu tutarken; Hem insan hem de hayvanlara saygı şeklinde özetlenecek bu geleneği yaşatmak için uğraştıklarını belirten Hasan Sudağ, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ile İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin çalışmasıyla gerçekleşen Halk Elinde Islah projesi sonrasında süt ve et verimliliği bakımından dünya literatürüne girmiş önemli yerli ırklarımızdan olan Sakız koyununun koruma altına alınmasının büyük bir kazanç olduğunu ifade etti.
BİRLİK BAŞKANI TÜRER’E TEŞEKKÜR
Halk Elinde Islah projesine dahil yetiştiriciler arasında öne çıkan Sudağ; ‘‘Sakız koyununun yaygınlaştırılması ve yetiştirici gelirlerinin artması için sarf edilen çaba meyvelerini veriyor. Biz yetiştiricilerin projeyi sahiplenmesi ve Birlik çalışanlarının gayretiyle Sakız ırkının saflık oranı yükseldi. Sakız ırkı sektör tarafından yakından takip edilir oldu, damızlık talebi arttı. Çeşme Sakız Koyunu Şenliği gibi organizasyonlar ile ıslah çalışmaları yetiştiricilerin yanı sıra kamuoyunda da bilinir hale geldi. Çalışmaları ve desteğinden ötürü İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer’e teşekkür ederim’’ dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.