GDOlu ürün söz konusu değildir
GDOlu ürün söz konusu değildir
Gerçek Gazetesi
AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, sebze ve meyvelerde Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) üretim veya ithalatının söz konusu olmadığını savunarak, Bilgiye dayanmayan yalan ve yanlı haberlerle Bakanlık ve AK Parti hükümeti yıpratılmaya çalışılıyor dedi.
GDO'lu ürünlerle ilgili yönetmeliğin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı"nca çıkartıldığını anım- satan Mehmet Erdem, bu konuyla alakalı yalan ve yanlış haberlerin ortaya çıkarılmakta olduğunu iddia etti. Bilgiye dayanmayan yalan ve yanlı haberlerle Bakanlık ve AK Parti hükümetinin yıpratılmaya çalışıldığını ileri süren Erdem, Her konuyu istismar ve karalama fırsatı olarak değerlendirenler bu konuda da aynı tavrı göstermektedirler. GDO'lu ürünler başlıca mısır, soya, pamuk ve kolzadır. Ülkemizde GDO'lu tohumla üretim yapılmamaktadır ve yasaktır. GDO'lu tohumla üretim ABD, Brezilya ve Çin başta olmak üzere 25'e yakın ülkede 1996 yılından bu yana yapılmaktadır. Dünya"da 125 milyon hektara yakın alanda bu üretim devam etmektedir. Dünya'da üretilen mısırın yüz 23'ü, soyanın yüzde 72'si, pamuğun yüzde 47'si ve kolzanın yüzde 21'i GDO'ludur. Mısır ve soya hayvan besleme açısından en besleyici ve değerli yemdir. AB toplam 37,8 milyon ton soya ithalatı yapmaktadır ve bunun 27 milyon tonu GDO'lu soyadır. Ayrıca Almanya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Romanya ve Polonya'da GDO'lu tohumlarla ekim yapılmasına izin verilmektedir diye konuştu.
Ülkemizde GDO'lu tohumlarla ekim yapmanın yasak olduğunu hatırlatan Erdem, Ülkemizde 10 yılı aşkın süredir, aynen AB'de olduğu gibi, hayvan yemlerinde kullanılan GDO'lu soya ve mısır serbestçe ve denetimsiz olarak girmiştir. 26 Ekim 2009'da yayınlanan yönetmelik ile bu serbestlik ortadan kalkmıştır. Artık 15 ayrı belge düzenlenmesi ve girecek ürünlerin uluslararası akreditasyona sahip laboratuarlarda incelenmesi ve üniversitelerimizin bilim insanlarından oluşturulacak bilimsel bir kurulun onayı ile ülkemize girmesi mümkün olacaktır. Şu anda hayvan yemi olarak yurda giriş yapan soya ve mısır gemilerde beklemektedir. Çünkü yeni yönetmelik gereği incelemeleri zaman almaktadır. Bu durum et üreticilerini isyan ettirmektedir. Bu üreticiler yönetmeliğin uygulanmasının ertelenmesini bakanlıktan ısrarla istemekteler. Bazı muhalefet partilerinin temsilcilerinin iddia ettiği gibi bu yönetmelik GDO'lu ürünleri serbest bıraktı ise; et üreticilerinin ithal ettiğimiz yemleri ülkeye sokamıyoruz isyanı neden? ifadelerini kullandı.
YAPILANLAR SAĞLIKLI
BESLENME İÇİN
GDO"lu ürünlerle ilgili düzenlemeyi sağlayacak olan Biyoteknoloji Yasası"nın Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulduğunu anımsatan Erdem, şunları söyledi: GDO"lu ürünlerle ilgili Dünya çapında yapılacak düzenlemelerle ilgili Cartegene anlaşmasına yine AK Parti hükümeti olarak 2004 yılında imza atılmış ve 2009 yılı sonuna kadar bu yasanın çıkarılması taahhüt edilmiştir. Yani bu konuda hem dünyadaki gelişmelere ayak uyduran, hem de yurt içindeki yapılması gerekenleri AK Parti hükümeti yapmıştır. AK Parti hükümeti ülkemiz insanlarının sağlıklı beslenmesi için bu düzenlemeleri yapmaktadır
Sebze ve meyvelerde GDO'lu üretim veya ithalatın söz konusu olmadığını kaydeden Erdem, Yanlış bilgiler verilerek kamuoyunun yanıltılmasını doğru bulmuyoruz.Zira sebze ve meyve üreticilerimiz bundan zarar görmektedir. Yediğimiz gıdaların sağlıklı ve güvenilir olması için AB'ne uyum yasaları çerçevesinde yasal düzenlemeler yapılmış ve yapılmaya devam edilecektir. Bu düzenlemeler AB istediği için değil, ülkemiz insanının sağlıklı beslenmesi gerektiği için yapılmaktadır. Ülkemizin insanı her şeyin en güzeline ve en iyisine layıktır şeklinde konuştu. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.