Fiyatlar geriledi

Fiyatlar geriledi

Ga­bay, 2009 yı­lı ih­ra­cat mik­tar­la­rın­da ar­tış ya­şan­dı­ğı­nı fa­kat ku­ru in­cir ve ku­ru üzüm­de ih­ra­cat fi­yat­la­rı­nın ge­ri­le­di­ği­ni bil­dir­di.


Ger­çek Ga­ze­te­si
Ege Ku­ru Mey­ve ve Ma­mul­le­ri İh­ra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği Baş­ka­nı Me­na­şe Ga­bay, 2009 yı­lı ih­ra­cat mik­tar­la­rın­da ar­tış ya­şan­dı­ğı­nı fa­kat ku­ru in­cir ve ku­ru üzüm­de ih­ra­cat fi­yat­la­rı­nın ge­ri­le­di­ği­ni bil­dir­di.
2009 yı­lı­nın, geç­ti­ği­miz yıl­dan be­ri de­vam eden glo­bal eko­no­mik kriz ne­de­niy­le zor bir yıl ol­du­ğu­nu kay­de­den Me­na­şe Ga­bay, ay­rı­ca önü­müz­de­ki yıl se­çim­ler­de tek­rar aday ol­ma­ya­ca­ğı­nı be­lirt­ti.
Ge­nel ola­rak ih­raç ürün fi­yat­la­rın­da yüz­de 15-25 ara­sın­da de­ği­şen dü­şüş­le­rin gö­rül­dü­ğü­nü söy­le­yen Ga­bay, “Ku­ru üzüm­de geç­ti­ği­miz 2008 ürün yı­lı ba­şın­da 310 bin ton gi­bi re­kor bir dü­zey­de açık­lan­mış olan re­kol­te­nin, 2009 ürün yı­lı ba­şı olan Ey­lül 2009"da, ge­çen 1 yıl­lık sü­re için­de il­gi­li bor­sa­lar­ca kay­da alı­nan alım­sa­tım­la­ra ait ve­ri­ler­den üre­tim mik­ta­rı­nın 348 bin ton ol­du­ğu gör­dük. 2008-2009 se­zo­nu baş­la­rın­da 1.800 do­lar/ton ci­var­la­rın­da olan fi­yat­lar, Ekim ayın­da dö­viz­de ya­şa­nan ge­liş­me­ler, ra­kip ül­ke­ler­de üre­tim azal­ma­sı­na rağ­men iç pi­ya­sa­da gö­rü­len mal ar­zı ar­tı­şı so­nu­cun­da, ih­ra­cat fi­yat­la­rı­mız Mart 2009"a ka­dar ge­ri­le­di. Bu fi­yat bir ara 1.250 do­la­ra ka­dar in­di. Da­ha son­ra üre­ti­ci­le­ri­mi­zin pi­ya­sa­ya mal ar­zı­nı kıs­ma­la­rı ile bir­lik­te pi­ya­sa den­ge­ye otur­du ve 1.4501.500 do­lar ci­va­rın­da­ki fi­yat­lar­la se­zo­nu 282.065 ton gi­bi re­kor bir ih­ra­cat mik­ta­rı ve yak­la­şık 430 mil­yon do­lar­lık ih­ra­cat ge­li­ri ile ka­pat­tı­k” de­di.

İN­Cİ­RİN
KA­Lİ­TE­Sİ ÇOK İYİ
Ku­ru in­cir­de ise se­zon ba­şın­da yak­la­şık 56 bin 600 ton­luk bir re­kol­te tah­min edil­di­ği­ni di­le ge­ti­ren Ga­bay, şun­la­rı söy­le­di: “Bu ra­kam ku­rak­lı­ğın, aşı­rı sı­cak­lı­ğın ve geç­ti­ği­miz yıl için ilek so­ru­nu­nun söz ko­nu­su ol­du­ğu son 2 ih­ra­cat yı­lı­na gö­re yak­la­şık yüz­de 25"lik bir üre­tim ar­tı­şı an­la­mı­na ge­li­yor. An­cak, Ey­lül ayı­nın 812"si ara­sın­da Ay­dın yö­re­sin­de gö­rü­len ya­ğış­lar ürü­nün bir kıs­mı­na za­rar ver­di. Bu­na rağ­men bü­tün, ke­sil­miş, ez­me, hur­da gi­bi tüm tür­ler da­hil ol­mak üze­re bu se­zon 50 bin ton ci­va­rın­da ürü­nü ih­raç ede­bi­le­ce­ği­mi­zi tah­min edi­yo­rum. Bu yıl geç­ti­ği­miz yıl­da­ki gi­bi af­la­tok­sin so­ru­nu­nun çok faz­la gün­dem­de ol­ma­ya­ca­ğı­nı tah­min edi­yo­ruz. Çün­kü ürün ka­li­te­si çok iyi. Alı­cı ül­ke­ler­de ve özel­lik­le AB"de ya­şa­nan eko­no­mik kriz ne­de­niy­le ih­raç fi­yat­la­rı­mız­da yüz­de 1520 ci­va­rın­da bir ge­ri­le­me var. An­cak bu­na rağ­men ku­ru in­cir, ku­ru mey­ve­ler ara­sın­da fi­ya­tı en yük­sek olan ürün­ler­den bi­ri­si­”

AF­LA­TOK­SİN
SO­RU­NU ÇÖ­ZÜL­DÜ
Sek­tör­le­ri­nin en bü­yük so­ru­nu olan af­la­tok­sin so­ru­nu­nu bu yıl çöz­dük­le­ri­ni be­lir­ten Ga­bay, “Ö­zel­lik­le af­la­tok­sin ve di­ğer ne­den­ler­le ge­ri ge­len ürün­le­rin yur­da gi­ri­şin­de ya­şa­nan so­ru­na Ta­rım ve Kö­yiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı­mı­zın ve Güm­rük teş­ki­la­tı­mı­zın yar­dı­mıy­la çö­züm bul­duk. İh­raç edil­dik­ten son­ra af­la­tok­sin ve di­ğer ne­den­ler­den do­la­yı ge­ri ge­len ku­ru in­ci­ri im­ha edi­li­yor­du. Şim­di ise İz­mir Güm­rük de­po­la­rın­da bir iş­let­me kur­duk. Bu iş­let­me­de yurt­dı­şın­dan ge­ri ge­len in­cir­ler tek­rar kon­trol­den ge­çi­ri­lip ana­liz ya­pı­lı­yor. Ve içe­ri­sin­de­ki kö­tü in­cir­ler bu­ra­da ayık­la­nı­yor. İyi­le­ri ise tek­rar ih­raç olu­yor. Güm­rük­te ku­ru­lan bu iş­let­me sa­ye­sin­de ar­tık ürün­le­ri­miz im­ha edil­mi­yo­r” di­ye ko­nuş­tu.

İN­Cİ­RİN VAR­LI­ĞI­NI
SÜR­DÜR­MEK İÇİN
GÖ­LET YAP­TI­RI­YO­RUZ
Geç­ti­ği­miz yıl­lar­da ya­şa­nan ku­rak­lık do­la­yı­sıy­la in­cir re­kol­te­si­nin 55 bin ton­lar­dan 35 bin to­na düş­tü­ğü­nü ifa­de eden Ege Ku­ru Mey­ve ve Ma­mul­le­ri İh­ra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği Baş­ka­nı Me­na­şe Ga­bay, şöy­le ko­nuş­tu: “Ay­dın"da in­ci­rin se­la­me­ti için bir çok adım at­tık. Ön­ce­lik­le geç­ti­ği­miz yıl­lar­da ya­şa­nan ku­rak­lık­tan do­la­yı bir çok in­cir ağa­cı ku­ru­du ve re­kol­te 55 bin ton­lar­dan 35 bin ton­la­ra düş­müş­tü. Bu teh­li­ke ne­de­niy­le bir­lik ola­rak Ay­dın"ın önem­li in­cir hav­za­la­rın­da 4 yer­de gö­let yap­tı­rı­yo­ruz. Özel ida­re ta­ra­fın­dan yap­tı­rı­lan gö­let­le­rin her bi­ri 100 bin TL tu­ta­rın­da. Gö­let­ler Sul­tan­hi­sar Mal­gaç Kö­yü"n­de, Ay­dın Mer­kez Eğ­ri­ka­vak Kö­yü"n­de, Na­zil­li Has­köy­de ve Ger­men­cik"te bu­lu­nu­yor. Di­ğer yan­dan 2008 yı­lın­da se­çil­di­ğim bir­lik baş­kan­lı­ğım dö­ne­min­de, bü­tün in­cir tüc­car­la­rı­na eği­tim se­mi­ne­ri­ne al­dık. İn­cir­de af­lo­tok­sin so­ru­nu­nu çöz­mek için bin­ler­ce ke­re­vit da­ğıt­tık. İn­cir iş­le­yen bü­tün tüc­car­la­ra gı­da si­cil bel­ge­si ol­ma­sı zo­run­lu­lu­ğu ge­tir­dik. Yurt dı­şın­dan ge­ri ge­len mal so­ru­nu­nu aş­tı­k”
BİR DA­HA ADAY
OL­MA­YA­CA­ĞIM
2010 YI­LI Ni­san ayın­da ya­pı­la­cak olan Bir­lik Baş­kan­lı­ğı se­çim­le­rin­de tek­rar aday ol­ma­ya­ca­ğı­nı da ifa­de eden Ga­bay, “Ya­şım 68 ol­du­ğu için bir hay­li yo­rul­dum ve yaş­lan­dım. 50 ya­şın­da ol­say­dım bir dö­nem da­ha baş­kan­lık yap­mak is­ter­dim. Ben ina­nı­yo­rum ki, yö­ne­ti­mi­miz­de­ki ar­ka­daş­la­rı­mız ile çok iyi iş­ler ba­şar­dık. Yö­ne­tim­de­ki bü­tün ar­ka­daş­la­rı­ma te­şek­kür edi­yo­ru­m” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.