Filozof Tales doğduğu Milet topraklarda ele alındı

Filozof Tales doğduğu Milet topraklarda ele alındı

Filozof Tales doğduğu Milet topraklarda ele alındı

Dünyaca ünlü Matematik ve Felsefeci Miletli Tales, doğduğu topraklarda ele alındı.
Didim Belediyesince düzenlenen Tales buluşması etkinliği Milet Antik Kentinde gerçekleştirildi. Yunan filozof, felsefe ile bilimin öncüsü olarak adlandırılan Miletli Thales için doğduğu ve öldüğü yer olan Didim’in Milet Antik Kenti’nde buluşma düzenlendi. Didim Belediyesi, Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği (DİTAB), Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD), Türk Matematik Derneği (TMD) ve Didim Turizm Derneği (DİTUR) işbirliğiyle düzenlenen, etkinlikte çeşitli üniversitelerden konuşmacılar katıldı.
Etkinliğe, Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Danışmanı Ersin Balcı, Turizm Araştırmaları Derneği Başkanı Bahattin Yücel, Türk Matematik Derneği Başkanı Betül Tanbay, TÜRSAB Yurtdışı Temsilcisi ve Didim Fahri hemşerisi Hüseyin Baraner, Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Sevinç Karataş, Belediye Meclisi üyeleri, turizmciler ve vatandaşlar katıldı.
Etkinlik öncesinde katılımcılara şapka, tişört ve minder dağıtılırken, etkinliğe halktan da ilgi olduğu görüldü. Etkinlikte ilk konuşan Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, bu yıl ilkini düzenledikleri Tales Buluşması’nı geleneksel hale getireceklerini belirterek, “Tales, çağa yön vermiş çok yönlü bir bilim adamı. Önümüzdeki sene ‘felsefe’ konusunu işleyeceğiz. Bu iki senede matematik ve felsefeden edindiğimiz bilgiler neticesinde, Milet’te matematik ve felsefe okulunu veya akademisini kurmayı düşünüyoruz” dedi.
Bu topraklarda 2 bin 500 yıl önce yaşamış bir bilgini, bu topraklarda yaşayan bugünkü insanlara en iyi şekilde anlatabilmek olduğunu ifade eden Atabay, “Tales’in gösterdiği yolu, bugün halen bütün bilim dünyası takip ediyor. Bu çok önemli kişinin bu bölgede yaşamış olması, bizler için çok önemli bir kazançtır. Bunu öncelikle ülkemize, sonra tüm dünyaya tanıtmaya çalışacağız. Aynı zamanda çocuklarımıza, gençlerimize matematiği ve felsefeyi sevdirip analitik düşünce yeteneğini aşılamak istiyoruz.” diye konuştu.
Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) Başkanı Bahattin Yücel ise tarihin üzerinde yaşadığı coğrafyaya göre şekillendiğini belirterek, “Tarihi insanlar yazar. Ama coğrafya da belirleyicidir. Bugün 2 bin 500 yıl önce insanlara ışık tutan, bilimsel düşüncenin, doğa bilimlerinin, felsefenin ve matematiğin kurucularından olduğu kabul edilen ‘Tales’ adıyla bu ülkede güzel şeyler yapıldığını göstermek için bir aradayız.”dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Danışmanı Ersin Balcı da yaptığı konuşmada, bu organizasyonun çok önemli olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Tales, bu toprakların ve Anadolu’nun çok önemli bir değeri. Bu değeri burada anmak için bir araya gelmek gerçekten çok kıymetli. Kültür ve Turizm Bakanı’mız Sayın Nabi Avcı, bu etkinliği öğrendiğinde çok heyecanlanmıştı. Bu etkinliğe katılmak istedi, fakat programları dolayısıyla katılamadı ve benim bu etkinlikte yer almamı istedi. Ben bu çok önemli etkinliği düzenleyen Didim Belediyesi’ne ve Belediye Başkanı Deniz Atabay’a bakanlığımız adına çok teşekkür ediyorum.”dedi.
Üniversite Hocaları Talesi Farklı Yönleriyle Anlattı
Türk Matematik Derneği (TMD) Başkanı Betül Tanbay’ın açılış konuşmasıyla başlayan buluşmada, Koç Üniversitesi’nden Attila Aşkar “Tales: Filozof, matematikçi ve futures’un mucidi”, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Ayşe Berkman “Tales’in hesapları”, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden David Pierce “Kanıt kavramının öncüsü olarak Tales”, Boğaziçi Üniversitesi’nden Ali Karatay “Tales ilk matematik felsefecisi miydi?” ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Alp Eden “Cumhuriyet dönemi matematikçileri” konularında konuşma yaptı.
Etkinlik sonunda antik kentte hatıra fotoğrafı çektirildi; ardından Milet Müzesinde mini bir kokteyl düzenlendi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.