Eskiler yenilere alışamayınca sanayide işler hareketlendi
Eskiler yenilere alışamayınca sanayide işler hareketlendi
Türkiye’de kişi başına en fazla aracın düştüğü Aydın’da yeni model araçlara uyum sağlayamayan bazı yaşlılar değerinden daha fazla masraf edip eski araçlarını yeniletmeye başladı. Özellikle 60 yaşın üzerindeki emekli vatandaşların yaptırdığı bu işlem sanayiye ayrı bir hareketlilik kattı.
Yeni sistem son model bilgisayarlı araçların yaygınlaşması ile sanayide ustalığın bitmeye başladığını ve yeni model araçların tamamen bilgisayar yardımı ile yapıldığını belirten ustalardan Aydın Eski Sanayi Sitesi ustalarından Mesut Ödemiş, eski araçlara olan tutkunun sanayide bir nebze olsun hareketlilik oluşturduğunu söyledi. Bir zamanlar ekonomisi yeten herkesin yeni model araç hevesine düştüğünü, ancak bu araçlara olan ilginin de son zamanlarda azaldığını belirten Tamirci Mesut Ödemiş, “Son model araçlar yaygınlaşınca aynı hekimlikte olduğu gibi tamircilik de bilgisayar sistemine endekslendi. Eskiden tamirciler arabanın çalışmasından, şanzıman sesinden arabanın arızasını tespit eder ve ustalığın da bir kıymeti olurdu. Son zamanlarda her şey bilgisayarla olmaya başladı. Mahareti olan kadar teknolojik cihazlara yatırım yapabilenler usta oldu. Şimdi sistem yeniden değişmeye başladı. Özellikle yeniye alışamayan eski sürücüler eski arabalarını yeniden tamir ettirip kullanmaya başaldı” dedi.
Şu anda 75-80 model bir Murat 124 ya da 89-90 model bir serçenin normal şartlarda ekonomik değerinin çok düşük olmasına rağmen bu araçların hastası olanlar tarafından sıfırdan yaptırıldığını belirten Mesut Ödemiş, “Şu anda isminin açıklanmasını istemeyen emekli bir müşterimiz var. Arabası 89 model. Yeni araçlara ısınamadı. Tamir ettirdiği aracın değeri tamir edildiğinde bile 5 bin TL civarında ama o tamir ettirirken en az 5 bin TL masraf edip arabayı yeniden diriltiyor. Özellikle yaşlı ve emekli olanlar eski arabalarından vazgeçemiyor” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.