Erkenci elma önerisi

Erkenci elma önerisi

Erkenci elma önerisi

GerçekGazetesi
Levent TUNCER
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bilimleri Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Kelen, Söke"de kesinlikle erkenci elma üretiminin yapılmasını önerdi.
Son dönemde Karacahayıt Köyü"nde oluşturulan örnek elma bahçeleri ile Söke"nin tarım gündeminde yer alan elmacılık ile ilgili Sökeli üreticilerin takibi devam ediyor. SDÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bilimleri Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Kelen Karacahayıt Köyü"ndeki elma bahçelerini gezdikten sonra, Söke Ziraat Odasına gelerek erkenci elmacılığın bölgede gelişmesi için Söke Ziraat Odası ile işbirliği yapabileceklerini belirtti.
“ERKENCİ ELMA SÖKE"YE BÜYÜK GELİR GETİRİR”
Sürdürebilir Tarım Organizasyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kelen; "Karacahayıt Köyü'ndeki erkenci elmaların olgunlaştığını yerinde gördük. Bu yıl bölgede kışın uzun sürmesi elmada olgunlaşmanın temmuz ayına sarkmasına neden oldu. Normal geçen kış sonrası haziran sonu temmuz başı erkenci elma hasat edilebilir. Yeni ürün elmanın pazar fiyatı şu an 3,5-4 TL. Ege ve Akdeniz gibi pazar potansiyeline yakın olan Aydın bölgesinde toptan olarak elma en az 1,5 TL."den satılsa elma üreticisi için yüksek getirisi olur. Erkenci bir elma fidanı 4 yaşından sonra bir dekarda 5 ton elma alınabilir" dedi.
Söke bölgesinde alternatif ürün olarak yüksek getirisi olan erken elmacılığın gelişmesi için Söke Ziraat Odası ile işbirliği yapabileceklerini dile getiren Prof. Dr. Mustafa Kelen, “Söke Özel şartlara sahip. İklimi müsait, potansiyeli yüksek. Ispartası ile Aydın'ı bu ülkeyi bir adım ileriye taşımanın gayreti içindeyiz" dedi. “KÖYLERDE MEYVECİLİK
GÖÇÜ ÖNLEYECEK”
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş; "Köylerimizde genç nüfus kalmadı. Bu Gençlerin doğdukları köylerde kalması için Demirçay köyünde Bademciğin, Kaygıllı Köyü'nde Antep Fıstığının, Karacahayıt Köyünde ise Elmacılığın gelişmesi ile göçün önleneceğini bili yoruz. SDÜ işbirliği ile Karacahayıt Muhtarı Ahmet Ateş"in girişimleri ile Karacahayıt köyünde ilk olarak dikilen 50 bin elma fidanının bölgedeki ekolojik dengeye uygun olduğunu gördük. SDÜ ile işbirliğine girerek Söke"de Alternatif ürünler arasında elmacılığı yer alması için gayret göstereceğiz" dedi.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.