Emeklilerimizi örgütlenmeye çağrıyoruz
DİSK Tüm Emekliler Sendikası Söke Şubesi Başkanı Gümüş: Emeklilerimizi örgütlenmeye çağrıyoruz
█ Gerçek Gazetesi
İmdat GÜÇLÜ
Her hafta bir basın-yayın kuruluşunu ziyaret ettiklerini söyleyen DİSK Emekliler Sendikası Söke Şube Başkanı M. Celal Gümüş, Söke ve köylerinde toplam 20 bin 702 emekli vatandaş yaşıyor. Sadece Söke"de 10 bin emekli var. Bunların 9763"ü SSK, 4131"i Bağkur, 4944"ü Emekli Sandığı, 1798"i Tarım Bağkurlusu, 66"sı Çiftçi Tarım Sigortalısı şeklinde dağılım gösteriyor. Yaş ortalaması da 60"ın üzerinde. 2012 verilerine göre 20 bin 702 kişiden oluşan emekli ordusunu bir çatı altında görmek istiyoruz. Örgütlü hareket ederek yaşam standartımızı yükseltmek istiyoruz. Atama ile göreve gelmiş yeni bir yönetimiz ve kısa sürede 200 üyeye ulaştık. Emekli vatandaşlarımızın sendikamıza ilgisi yoğun ama üye olarak destek vermelerini bekliyoruz dedi.
Başka ülkelerdeki emekli maaşlarının Türkiye ile kıyaslandığında arada uçurum oluştuğunu söyleyen M. Celal Gümüş, Yunanistan"da 4738 TL, Lüksemburg"ta 4401 TL, İspanya"da 4366 TL, İtalya"da 4197 TL olan emekli maaşı ne yazık ki Türkiye"de 685 TL. Bu tablo karşısında insan ister istemez tepki gösteriyor. Bir de diyorlar ki, emekli çalışmayacak. Çalışırsa da maaşından kesinti yaparız. Aldığı maaşla geçimini sağlayamayan emekli mecburen çalışmak zorunda kalıyor. Çalıştığı için de maaşından kesinti yapılıyor. Bu hiç adil bir yaklaşım değil. Emekli olduktan sonra çalışmayı kim ister? Bu gibi haksızlıklarının giderilmesi için örgütlü hareket etmemiz gerekir. Sesimizin gür çıkması için, sesimizi duyurabilmemiz için örgütlenmeye ihtiyacımız var dedi.
Emekli Sen Söke Şube Yönetimi şu isimlerden oluşuyor; M. Celal Gümüş (Başkan), Avni Çıplak (Sekreter), Nuri İbiş (Mali Sekreter), Fevzi Günay-Kâzım Er (Örgütlenme), Ebrushan Gül-Kâzım Er (Sosyal Güvenlik ve Hukuk), Sevinç Bektaş-Selma Doğan (Basın ve Halkla İlişkiler), Refiye Kurtulmuş (Kurumsal İlişkiler).
Emekli Sen Söke Şube Yönetimi hükümetten taleplerini şöyle sıraladı;
1- TBMM"de görüşülen merkezi yönetim bütçe kanunu ile emeklilere daha fazla fay ayrılması, insanca yaşayabilecekleri bir maaş verilmesi,
2- Sağlıkta katkı paylarının emekliler için kaldırılması ve nitelikli sağlık hizmeti verilmesi
3- İntibak yasasının tüm emekliler için daha olumlu bir biçimde çıkarılması,
4- Çalışan emeklilerden kesinti yapılmaması,
5- Kamu çalışanlarına verilip, emeklilere verilmeyen ek ödemelerin emeklilere de verilmesi,
6- Emeklilerin örgütlenmesinin önündeki yasakların ve Emekli Sen üzerindeki baskıların kaldırılması,
7- Emekli Sen"in taraf alınacağı statü yasası bir an önce çıkartılarak, emekliler adına toplu sözleşme yetkisine sahip kılınması,
8- Emeklilerin yaşadıkları kentlerde ve şehirlerarasında indirimli seyehat etme olanağı verilmesi,
9- Emeklilerin kültür-sanat etkinliklerinde ücretsiz yararlanılmasının sağlanması,
10- Bankalarca çalışanlara verildiği gibi, emeklilere de yılda bir aylık promosyon verilmesinin sağlanması,
11- Emeklilerin toplumsal yaşama kolayca katılmalarının yaratılması sağlanmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.