Ekonomik krizde memurların durumu

Ekonomik krizde memurların durumu

Ekonomik krizde memurların durumu


Gerçek Gazetesi
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, ülke genelinde 81 ilde toplam 2.444 kamu görevlisi üzerinde "Yaşanan Ekonomik Sıkıntıların Memurlara Yansımasını" ortaya koymak amacıyla bir anket çalışması yaptı. Anket çalışması ile ilgili bir açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Söke Temsilcisi Hüsnü Demirtaş, anketin amacının kamu görevlilerinin gelir ve gider dengelerini ortaya çıkarmak, sosyal ve ekonomik durumlarını öğrenmek, yaşanan kriz hakkında görüşlerini ve kriz karşısındaki tutumlarını ortaya koymak olduğunu söyledi.
Memurun borcunun kronik bir hal aldığını ifade eden Demirtaş, "Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yaptığı ankette çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Bunlardan biri ise memurun yüzde 83'ünün sürekli borç ödediği gerçeğini ortaya çıkarmıştır" dedi.
Sürekli borcum yok diyen memurların oranının sadece yüzde 17'de kaldığını ifade eden Türk Eğitim Sen Söke Temsilcisi Hüsnü Demirtaş, şöyle konuştu: "Yapılan ankete göre son 6 yılda düzenli borç ödemek zorunda kalan memur sayısında yüzde 53 oranında artış görüldü. Memur son iki yıl içinde daha fazla borçlandı. Düzenli olarak borç ödeyen memurların yüzde 21'i "yalnızca kredi kartı borcum var" derken; yüzde 31'i banka kredisi borcu ödüyor. Borçlu memurların yarısı hem kredi kartı hem de banka kredisi için borç ödemek zorunda. Hem kredi kartı hem de banka kredisi borcu ödemek zorunda olan memurların oranı yüzde 48 olarak belirlendi."
Memurun hesabının şaştığını, evdeki hesabın çarşıya uymadığını dile getiren Demirtaş, şunları söyledi: "Ankete göre, kamu görevlilerinin yüzde 43'ü 1000-1250 TL arasında maaş alıyor. Ancak aylık zorunlu harcamaları 1250 TL üstünde olanların oranı yüzde 70. Buna göre memurların gelirleri giderlerini karşılamaktan uzak kalıyor. Aldığı maaşın zorunlu harcamalarına yetmediğini düşünen memurların oranı yüzde 35 iken, maaşıyla yalnızca zorunlu harcamalarını karşılayabilenlerin oranı yüzde 58."
Maaşının tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yettiğini belirtenlerin yüzde 3'te kaldığını anlatan Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: "Tasarruf yapabilecek derecede maaş alanlar ise toplam kamu görevlilerinin yüzde 4'ünü teşkil ediyor. Memur maaşının büyük bölümü kiraya gidiyor. Kirada oturan kamu görevlilerinin yüzde 15'i, maaşının yarısına yakınını kiraya veriyor. Kirada oturan memurların yüzde 36'sı ise kirası 300 TL'nin altındaki evlerde elverişsiz şartlarda yaşıyor."
Kamu görevlilerinin ay sonunu getirebilmek için öncelikli olarak gıda, giyim ulaşım ve ısınma giderlerinden kıstığını ve yakınlarından yardım almak zorunda kaldıklarını belirten Hüsnü Demirtaş; şunları söyledi: "Memurlar, ekonomik krizle ilgili gerekli tedbirlerin alınmadığını düşünüyor. Ankete katılan kamu görevlilerinin yüzde 64'ü ekonomik krizle ilgili hiçbir tedbir alınmadığını düşünürken; "Tedbirler alınıyor ancak yeterli değil" diyenlerin oranı yüzde 34; 'gerekli tüm tedbirler alınmıştır' diyenlerin oranı ise yüzde 2."
Ekonomik krizin memurları büyük ölçüde etkilediğini anlatan Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Yetkililerin gerekli önlemleri almalarını, memur ve kamu görevlilerini kronikleşmiş borçlardan kurtarılmasını arzu ediyoruz." (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.