Egeli çiftçi ve besici halinden memnun değil!

Egeli çiftçi ve besici halinden memnun değil!

Egeli çiftçi ve besici halinden memnun değil!


█ Gerçek Gazetesi
Yılmaz ÖLMEZ Haber - Yorum
Sadece Aydın değil, zaman zaman Manisa, Denizli, Muğla ve İzmir il ve ilçelerine de gidiyorum. 23 yıllık meslek yaşamımda tarım haberlerini hep ön planda tuttum. Zira Aydın"ın tarım kenti olduğunu hiç göz ardı etmedim ve tarım haberlerini kendime görev edindim.
Fakat 2012 yılına baktığımızda tarımda adeta kriz üstüne kriz yaşandığını görüyoruz. Kuyucak"ın portakalı depolarda çürüdü, sezonun adeta kötü habercisi oldu. Umurlu"nun erkenci eriği hava koşullarından dolayı geç kaldı, üretici, ”toplatmasam daha kârlı” diyerek ürününün çoğunu ağaçta bıraktı. Aydın"ın patates ambarı Bozdoğan ve Söke Bağarası"nda tonlarca patates elde kaldı, hayvan yemi oldu. Koçarlı Bıyıklı Beldesi ve Kasaplar köyünde kavun üreticisi üretirken zarar etti, borcunu dahi ödeyemez hale geldi. Kavun üreticileri icra kaygısı yaşıyor Pamuk fiyatları hâlâ paraşütsüz düşüşte. Geçen yıl mısır fiyatı 60 kuruşun üzerindeyken bu sezon 55 kuruşlara kadar geriledi. Besicilik ise adeta yerlerde süründü. Kaba yem açığı saman stokçularına altın yılını yaşattı. Kısacası üretici ne ürettiyse zarar etti.
Aydın"da bunlar yaşanırken, Manisa, Denizli, Muğla ve İzmir"de durum pek farklı değil. Ege"nin hangi iline giderseniz gidin, üretici halinden hiçte memnun değil. Belirttiğim bu illere baktığımızda ürün deseninde pek farklılık yok. Manisa ve Denizli"de üzüm öne çıkıyor. Geçen yıl 1 kilo sofralık üzüm fiyatı 1 lira iken, fiyat bu yıl 70 kuruşlara kadar gerilemiş. üzüm üreticisi dert yanıyor. ”Devlet tarımı destekledik diyor. Fakat benim 20 dekar üzüm bağım var. Bana dekarda 10 lira mazot desteği veriyor. Bu parayla sadece bir depo mazot alınabiliyor. Yani hububata yapılan mazot desteği ile üzüme yapılan destek aynı olmamalı. Buğdayı ekersiniz, hasada kadar pek masraf istemez. Fakat üzümde sürekli bakım istiyor” diyerek haklı gerekçesini de açıklıyor ve yeterli destek yapılmadığı içinde zarar ettiklerini söylüyor. Bu yıl aşırı sıcaklardan dolayı mısır ürününde büyük rekolte kaybı yaşandı. Dekarda ortalama 1200 kilo ile 1500 kilo ürün alınan tarlalarda rekolte 800 kilolara kadar geriledi. Bununla birlikte 60 kuruş olarak açıklanan mısır fiyatlarının 55 kuruşa kadar gerilemesi üreticiye ikinci darbeyi vurdu.
Geçen yıl pamuk fiyatları beklentinin altında seyredince başta Koçarlı ve Çine Ovaları olmak üzere, Sultanhisar, Köşk, İncirliova, Nazilli, Kuyucak ve Yenipazar Ovalarında rekor derecede mısır ekimi gerçekleştirilmişti. Sulama suyunda bir sıkıntı yaşanmazken, aşırı sıcaklar ürünü yakınca, rekolte de geriledi. Fakat üretici şimdilerde fiyat şaşkınlığı yaşıyor. Mazot ve gübre gibi temel giderlerin artmasına rağmen 60 kuruş olan fiyatın 55 kuruşlara kadar gerilemesi üreticiyi zarar etmeyle karşı karşıya getirdi.”Üretirken zarar eder hale geldik.” diyen üretici, ”Besicilik can çekişiyor, mısır fiyat etmiyor. Ancak yem fiyatı yükseldi, ne yapacağımızı şaşırdık”diyorlar.
İzmir"in Selçuk ilçesine bağlı, 14 yıl öncesine kadar yolcu otobüslerinin mola yeri olan Belevi, şimdi o şaşalı yıllarını arıyor. ”Zeytin ve Şeftalinin eline bakıyoruz” diyen vatandaşlar halinden hiçte memnun değiller.
Belevi Belediye Başkanı Özcan Işık, ”10-15 yıl öncesine kadar ovamızda pamuk üretimi gerçekleştiriyorduk, fakat pamukta maliyet artı, kazanç dibe vurdu, bizde pamuk tarlalarına şeftali fidanları diktik”diyor. Ancak şeftalide fiyat etmemeye başlayınca, bu yıl kısmen de olsa Belevi Ovası pamuğa dönmüş. Aralarında İzmir Ticaret Borsası, TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği ve Söke Ticaret Borsası"nın da bulunduğu ELİDAŞ Lisanslı Depoculuk Şirketinin Belevin"de konuşlanması, pamuk üretimi adına Belevi çiftçisini umutlandırmış. Fakat bu yıl pamukta yaşanan kan kaybı umutları şimdilik askıya alıyor. Kısacası Egeli üretici halinden hiçte memnun değil.
Hal böyle iken, Hükümet, “çiftçi ve besici halinden memnun, ortada sorun yok, bazı basın-yayın kuruluşları gerçekleri saptırıyor” diyor. Biz de diyoruz ki, ”Çarşı pazara inin, tarlaları gezin, üretici ile bizzat görüşün. Gerçekleri Ankara"dan değil yerinden görererek öğrenin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.