Ege'de katma değerli tekstil üretimiyle ihracat artacak
Ege'de katma değerli tekstil üretimiyle ihracat artacak
Türkiye’nin istihdam ve ihracatta lokomotif sektörlerinden tekstilde geleneksel üretim ve ihracattan daha katma değerli ihracata dönüşümü sağlayacak Teknik Tekstil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TEKSMER), 2016 yılı sonuna kadar proje bazlı hem laboratuar, hem de teknik destek çalışmalarını yapar konuma gelecek.
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin 2015 yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Genel Kurulda konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, 7 Nisan 2016 tarihinde vefat eden Ege İhracatçı Birlikleri Geçmiş Dönem Koordinatör Başkanı Mustafa Özman’ın vefatından büyük üzüntü duyduklarını dile getirdi. Ünlütürk, “Sözlerime geçen hafta aramızdan ayrılan Mustafa Özman Başkanımızı rahmetle anarak başlamak istiyorum. Yaklaşık 10 gün kadar önce kaybettik. Başkanımız sağ olsun bütün toplantılarımıza katılıyordu, bizi destekliyordu. Hem büyüğümüz, hem Ağabeyimiz, hem de başkanımızdı” dedi.
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ve Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin yüzde 75 İZKA desteği ile Dokuz Eylül Üniversitesi Yerleşkesi’nde kurduğu TEKSMER’in Ege Bölgesi’nde başlıca alanı koruyucu tekstiller olmak çalışmalarında son aşamaya geldiklerini belirten Ünlütürk, Laboratuvarla ilgili ekipmanı tamamlama çalışmalarının sürdüğünü, yılsonuna kadar hem laboratuar, hem de teknik destek merkezimiz proje bazlı çalışmalarını sürdürür hale geleceğini kaydetti.
“Bunu her fırsatta dile getiriyorum bu merkez öncelikle ihracatçı birliklerimizin olmasının yanı sıra hepimizin merkezi. Bölgemizin, sektörümüzün umudu olacak bir merkez. Bütün firmalarımızı buradan yararlanmaya davet ediyorum” diyen Ünlütürk, “Şöyle bir ayrıcalık yaptık merkezimizde. Standart testlere yönelik hiç bir çalışma yapmadık, sadece teknik tekstil sektöründe Türkiye’de yapılamayan, yapılması mümkün olmayan ekipmanı kurduk. Teknik tekstil sektörümüzde gelecek senaryolarımızdan birisi iplikten en son noktaya kadar farklı farklı her şeyin mümkün olabileceği bir laboratuar. Türkiye’de olmayan bir cihazımız var. Lif çekim cihazı getirttik, burada amacımız da hammaddeden itibaren teknik tekstil sektörünün ihtiyacı olan elyaf ve iplik üretimini hedefliyoruz” diye konuştu.
2015 YILI KÖTÜ GEÇTİ, 2016 YILINDAN UMUTLUYUZ
2015 yılının hem döviz kurları, hem hammadde fiyatlarındaki değişkenlikler, hem de seçimler nedeniyle sancılı bir yıl olduğunu, bu olumsuz sürecin ihracat rakamlarını da olumsuz etkilediğini anlatan Ünlütürk, şöyle devam etti: “Bu sene ise seçimler bitti işlerimizin daha iyiye gideceği, piyasaların normalleşeceği bir dönem beklentisi içerisindeydik fakat ilk çeyreği geçirdiğimizde bizim sektörümüzün rakamlarının iyi gitmediğini hep beraber görüyoruz. Bu aydan itibaren parite etkisinin bittiğini de göz önüne alarak ihracat rakamlarımızın iyileşeceğini umuyoruz, ben bu konuda ümitli olmak istiyorum. Hammade fiyatları biliyorsunuz geçen sene başta iplik sektörü olmak üzere bütün tekstil sektörümüzü epey zorladı. Özellikle fiyatların geriliyor olması bir bakımdan iyiymiş gibi gözükse de diğer taraftan ciroların sürekli olarak düşmeye devam etmesi zorlanmamıza yol açtı. Bu sene ise fiyatlar stabil gidiyor, parite etkisi de daha farklı gibi gözüküyor. Önümüzdeki dönemde daha farklı bir değişiklik olmazsa ben işlerimizin daha iyiye doğru gideceğini umuyorum, ummak da istiyorum.”
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin 2015 yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı’nda 2016 yılı bütçesi ve çalışma programı kabul edildi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.