Ege turizmi masaya yatırıldı
Ege turizmi masaya yatırıldı
█ Gerçek Gazetesi
Kuşadası Otelciler Derneği (KODER) tarafından düzenlenen Elele 2013"e başlıklı panel Sealight Otel"de gerçekleştirildi.
Son yılların en önemli turizm panelini Prof. Dr. Alp Timur yönetirken, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Sun Express Havayolları Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say ve Diana Turizm"in sahibi Hasan Tonbul panele konuşmacı olarak katıldı. Başta İzmir ve Kuşadası olmak üzere Ege turizminin enine boyuna konuşulduğu panelde; dünya ve Türkiye turizminin bugünkü durumu, Kuşadası ve İzmir ağırlıklı olmak üzere Ege turizmi, 2012 yılı değerlendirmesi, 2013 yılına ait beklentiler, sürdürülebilir turizm ve dünyadaki yeni turizm eğilimleri konuşuldu. Yoğun ilgi gören panelin sonunda konuşmacılara plaket verildi.
Sealight Otel"deki paneli izlemek için çok sayıda Adnan Menderes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu öğrencisinin de gelmesi nedeniyle salon hınca hınç dolarken, Kuşadası"nda faaliyet gösteren turizmcilerin büyük bölümünün katıldığı toplantı 2,5 saat sürdü. Kuşadası Kaymakamı Mustafa Ayhan, Kuşadası Garnizon Komutanı Ferhat Aslan, Adnan Menderes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Osman Çolakoğlu, Kuşadası Emniyet Müdürü Olcay Yakup İnankur, Aydın İl Turizm Müdürü Nuri Aktakka da katıldı.
Panelde ilk konuşmayı yapan TUROFED Başkanı Osman Ayık, 1982 yılında çıkan turizm teşvik yasasının Türk turizmi açısından önemli bir milat olduğunu belirterek, bu tarihten itibaren turizmin ülkemizde hızla ilerlemeye başladığını söyledi. 2012 yılında en çok ziyaretçi ağırlayan altıncı veya yedinci ülke konumuna geldiğimizi vurgulayan Osman Ayık, Son 15 yılda üç kat artış sağladık. Dünyada bu hızla büyüyen başka bir turizm yok. Bu yıl ekim ayı hariç 25 milyon 700 bin turist geldi. Türkiye genelinde yüzde 1, İstanbul genelinde yüzde 16"lık bir artış var. Ancak İstanbul"daki bu artışa rağmen diğer bölgelerimizde, özellikle İzmir, Bodrum ve Dalaman havaalanlarına inen yolcu sayısında önemli bir azalma oldu. İstanbul 1 milyonun üzerinde artış yakalarken, Ege"de turizmin neden gerilediğini sorgulamamız lazım. Bu yıl Fransa pazarında büyük düşüş yaşandı. İngiltere pazarında iki yıldır kayıptayız. Bu pazarlara özel çalışma yapılması lazım. Son yıllarda büyük tur operatörlerine alternatif olarak 200-300 bin turist getiren yeni acentalar ortaya çıktı. Bu acentaların Türkiye"ye faydası büyük oldu dedi.
Türkiye"de son 10 yılda önemli altyapı gelişmesi yaşandığına değinen Osman Ayık, yine de yetersiz altyapı sıkıntısının yoğun olarak yaşandığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: 2013 yılı için karamsar değilim. Ancak biz ülke olarak 31,5 milyon turisti gördük. Artık çift haneli büyüme beklememek lazım. Tek haneli büyüme ve istikrar bizim için daha iyi olacak. Türkiye 2013"te 2012 yılı rakamlarının asla gerisinde kalmayacak. 2013 yılı dönüm noktası olabilir. Türkiye"de turizm Ege"de başladı. Kuşadası bunun mihenk taşıdır. Ama artık bölgeler arası rekabeti bırakmalıyız. Kendi kendimize rekabet bize zarar verir. Başka ülkelerle rekabet etmeliyiz. Bunun için bölgelerin birbirini tamamlaması lazım. Özellikle Kuşadası"nın ve Ege"nin buna çok ihtiyacı var. Kuşadası"nın arıtma sistemi hızla yapılmalı, fiziksel altyapı eksikliği giderilmelidir
Paneli yöneten Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alp Timur ise Türk turizminde işlem hacminin 2,5 trilyon lirayı geçtiğini açıkladı. Gelişmiş ya da gelişmemiş, her ülkenin turizmden beklentisi olduğunu vurgulayan Alp Timur, 1963"de hayata geçirilen birinci 5 yıllık kalkınma planı çerçevesinde yürütülen çalışmalar sonunda Türkiye"ye 198 bin 200 turist geldiğini ve ülkenin 7,5 milyon dolarlık bir girdi sağladığını hatırlatarak, 2011 yılında bu rakamın 31,5 milyon turiste çıktığını ve yaklaşık 22 milyar dolarlık bir gelir elde edildiğini söyledi.
OTELLER
YENİLENMELİ
Kuşadası doğumlu turizmci Hasan Tonbul da Türkiye için hala en önemli turizm modelinin kitle turizmi olduğunu, gelen turistin çok büyük çoğunluğunun deniz, kum ve güneş için geldiğini açıkladı. 2011 yılında Türk turizm tarihinin en yüksek noktasına çıkıldığını ve 31,5 milyon turist geldiğini vurgulayan Diana Turizmin sahibi Hasan Tonbul, 2012 yılını 2011 yılı ile kıyaslamak yanlış olur. 2012 yılında otellerimizin yüzde 90"ı her şey dahil sistemi ile çalışıyor. Plaj turizminin lokomotifi otellerdir. Turizmdeki başarımızın tek nedeni otellerdir. Son 3-4 yılda oluşan zamlar nedeniyle oteller fiyat arttırmak zorunda kaldılar.Bu yüzden çalıştığımız pazarlarda daralmalar yaşandı. Zamlar yüzünden fiyat-kalite ilişkisi otellerin aleyhine döndü. Pazarlamada rekabetçi fiyatlardan uzaklaşmaya başladılar ve kâr marjları düştü. Kuşadası, Marmaris gibi eski turizm merkezlerinde otellerimiz 30 yıl önceki halleriyle duruyor. Otellerimizi mutlaka yenilemeliyiz. 2011 sezonu Arap baharı nedeniyle çok yüksek geçti. Ayrıca Yunanistan"daki ekonomik kriz turizme de sıçradı. Ama Mısır ve Tunus gibi ülkeler bu yıl çok ucuz fiyatlarla geri döndüler. Yunanistan da fiyatlarını çok düşürdü. Ayrıca Kuşadası gibi merkezlerin önemli pazarlarından biri olan Fransa"da seçim öncesi başlayan Türkiye aleyhine propagandalar da bizim aleyhimize çalıştı. Fethiye"den Marmaris"e kadar bir bölgeye hitap eden Dalaman bölgesi İngiliz pazarında büyük darbe yedi dedi.
Öte yandan Kuşadası"nın çok şanslı olduğunu anlatan Hasan Tonbul, Sun Express"in İzmir"i ana üssü haline getirmesi nedeniyle özellikle Alman pazarında Antalya"dan sonra İzmir ve Kuşadası ikinci konuma yükseldiğini kaydederek, Ama İzmir Havalimanına inen turistin yüzde 70"ini Pamucak, Seferihisar bölgesi alıyor. Çünkü buralarda yeni ve çok güzel tesisler açıldı dedi. 2013 yılında otelcilerin internet üzerinden doğrudan satışa ağırlık vermesini öneren Hasan Tonbul, Kuşadası"nda hala arıtma tesisi olmamasının utanç verici olduğunu söyledi. Tonbul, Kuşadası"nda traji komik şeyler oluyor. Böyle turizm olmaz. Kuşadası"nı bukadar inşaatla çirkinleştirenlerin hepsi maalesef turizmci. Bodrum, Ayvalık, Fethiye, Foça iç denizdir. Ama denizleri pırıl pırıl. Çünkü arıtmaları var. Kuşadası"nın hala yok. Kuşadası"nı Efes ile bütünleştirmek lazım. Kuşadası"nın kalbi limanı. Efes ise Kuşadası için altın madeni. Ama Efes"i denizle buluşturacak proje hazırlandı. Oraya liman yapılacak. Ama Kuşadası"ndan ses yok. Buna karşı çıkmak lazım. Lobi oluşturmak lazım. Yoksa Kuşadası turizmi tarihinin en büyük darbelerinden birini yiyecek diye konuştu. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.