Dünya Ticaret Örgütü Türkiye Daimi Temsilcisi Kuşadası’nda
“DÜNYADA BİR GIDA KRİZİ BEKLEMİYORUM. GAP PROJESİ TAMAMLANDI⁄INDA TÜRKİYE HEM AFRİKA HEM DE ARAP ÜLKELERİNİ BESLEYECEK İMKANA SAHİP OLACAK “
Gerçek Gazetesi
Dünya Ticaret Örgütü Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Halit Bozkurt Aran, Kuşadası’nda Aydın Ticaret Odası’nın düzenlediği toplantıya katıldı. Büyükelçi Aran, Türkiye’nin gümrük birliğine girerek büyük bir bedel ödediğini ancak uzun vadede bunun meyvelerini toplamaya başladığını söyledi. Dünyada bir gıda krizi yaşanmasını olası görmediğini kaydeden Büyükelçi Aran, GAP projesinin tamamlanması ile Türkiye’nin gıda alanında Afrika ve Arap ülkelerini besleyecek imkana sahip olacağını kaydetti.
Aydın Ticaret Odası tarafından Kuşadası Antınç Otel’de gerçekleştirilen konferansa dinleyici olarak Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Aydın Vergi Dairesi Başkanı Mesut Yılmaz, Aydın Ticaret Odası Başkanı Mustafa Baştuğ, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanı Mahmut Çağlayan, Aydın İl Sanayi ve Ticaret Müdürü Haluk Uysal, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Yalçın pekgüzel, Aydın Ziraat Odası Başkanı Riza Posacı, Aydın Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Çayırlı ve Aydın Ticaret Odası Genel Sekreteri Alaattin Arslan ile birlikte Aydınlı işadamları katıldı.
Cenevre’den tatil için Kuşadası’na gelen Dünya Ticaret Örgütü Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Halit Bozkurt Aran, Atınç Otel’deki konferansa konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasında Aydınlı işadamlarından gelen soruları da cevaplayan Büyükelçi Aran, “ Tarımda Amerika ve zengin ülkelerin sübvanseleri olduğu müddetçe, sıkıntı olacak. Tarımdaki sıkıntının giderilmesi için katılımcı ve yaratıcı olmalıyız. Avrupa sanayi ile rekabet halinde olmalıyız. 2023 yılında 15 yıl sonra bir trilyon dolarlık ticareti hedeşiyoruz. Türkiye gümrük birliğine girerek büyük bir bedel ödedi. Ancak, bunun meyvelerini toplamaya başladık. Rekabetçi bir ortam sanayimize çağ atlattı. Bunun için Avrupa Birliği’nin sınavından başarılı bir şekilde geçmeliyiz. Sonunda üye olacağım diye bu hedefte yürümek Türkiye açısından son derece yararlıdır “ dedi.
Çin’in Türkiye’ye tekstil açısından bir rakip olduğunu ancak kesinlikle Türk tekstilini tehdit etmediğini ileri süren Büyükelçi Aran, “ Türkiye ile iş yapan Avrupa firmaları stok yapmadan malı teslim almak ve ileri teknoloji kullanılan malları satın almak için anlaşma yapıyor ve Türkiye’yi tercih ediyor. Oysa Çin aynı imkanlara sahip değil. Türkiye moda ve markalaşma yaratıyor. Çin’in böyle bir şansı yok. Rekabetçi bir ortama girildiğinde güçlü kimin olduğunu ortaya çıkıyor “ diye konuştu.
Konuşmasında görev yaptığı ülkelerden yaşadıklarını da anlatan Büyükelçi Aran, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Meslek hayatımda iki şey beni çok gururlandırdı. Bunlardan ilki 1985 yılında Amerika’da görevliyken beni çağırıp, sizin demir çelik ihracatınız bizim piyasayı bozuyor dediler. Bir de İran’da görevliyken Paşabahçe ürünlerinin taklit ve sahte mallarını görünce çok gururlandım. Gıda konusunda geçtiğimiz dönemde gelişmeler yaşandı. Bunlarla ilgili farklı görüşler ortaya konuluyor. Çin ve Hindistan ve büyük gelişme yaşadı. Bu ülkeler zenginleşince daha çok gıda maddesi tüketmeye başladı. Bu durum karşısında gıda tüketimi artınca da bazı ülkeler ihracatta kota koymaya başladı. Özellikle pirinç konusunda gıda krizi yaşandı. Bazı kesimler ise gıda krizinin suni olduğunu gıda üretiminin azalmayıp aksine arttığını söylüyor. Türkiye’de gıda ile ilgili bir sorun olacağını sanmıyorum. GAP, Türkiye’nin çok önemli bir projesi olarak sona doğru yaklaşıyor. GAP tamamlandığında önemli bir gıda üretimi yapılacak. Bu sadece Türkiye’de değil, bu gıda maddeleri Afrika, Orta Doğu ve Arap ülkelerine doğru satılmaya başlanacak. Belki 10 yıl sonra Türkiye tarımda da sanayi gibi atak halinde olduğu bir konuma gelecek. Ben Türkiye’nin gıda konusunda bir sorun yaşayacağını sanmıyorum “
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.