Dünya diyabetle mücadele ediyor
Dünya diyabetle mücadele ediyor
Gerçek Gazetesi
Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, diyabetin küresel ölümlerin dördüncü nedeni olduğuna belirterek, Diyabetli kişilerin yaklaşık yüzde 50"si sağlık durumlarının farkında değil dedi.
Aydın"da devam eden Diyabet Haftası etkinlikleri hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, Şeker hastalığı(diyabet); vücudunuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi yada ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamamasına bağlı olarak gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Diyabet; Küresel ölümlerin dördüncü önemli nedenidir. Tüm diyabetli kişilerin yaklaşık yüzde 50"si sağlık durumlarının farkında değillerdir. Bu kişilere mutlaka eğitim ve bilinçlendirme çalışması yapılması gerekmektedir. Ülkemizde de bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruyan ve ülkelerin sağlık harcamalarına çok ciddi bir ekonomik yük getiren diyabet; bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu yükün; mücadele edilmez ise, yakın gelecekte daha da artması beklenmektedir diye konuştu.
Diyabet görülme sıklığının tüm dünyada giderek artması üzerine Uluslararası Diyabet Federasyonu(IDF) ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2009-2013 dönemi için Dünya Diyabet Günü Tema ve Diyabet Eğitimi ve Diyabetin Önlenmesi temasıyla çalışmalar yapıldığına işaret ederek, Tüm dünyada 160"ın üzerinde ülkede düzenlenen etkinliklerle, milyonlarca insanın hastalık konusunda bilgilendirilmesine, bilinçlendirilmesine ve farkındalık oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu yönergeyle tarihte ilk kez bulaşıcı olmayan bir kronik hastalık; sıtma, tüberküloz ve HIV/AIDS gibi bulaşıcı olarak kabul edilen hastalıklar gibi küresel bir tehdit olarak kabul edilmiştir. Diyabet, vücutta üretim ve kullanımına ilişkin gelişen problemin sonucu olarak meydana gelen bir hastalıktır. Kaslarımız ve diğer dokularımız yağ ve karaciğer glukozunu kandan hücrelerin içine alabilmek için, insülin diye adlandırılan bir hormana ihtiyaç duyarlar. İnsülin, pankreas denilen salgı bezi tarafından yapılır. Bir kişi diabet olduğunda ya pankreası hiç insülin üretmiyordur ya da vücudu salgılanan kendi insülinini etkin bir şekilde kullanamıyordur. Sonuç olarak, diabetli kişiler aldıkları besindeki şekeri yeterince kullanamazlar. Bu da kanda şeker miktarının artmasına yol açar. Bu olay "Hiperglisemi" olarak adlandırılır. Diabetin yan etkileri, kandaki yüksek glikoz seviyelerinin devamlı olmasıdır şeklinde konuştu.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.