Dr. Aslı Candal Hepatit Hastalıklarına dikkat çekti
Dr. Aslı Candal Hepatit Hastalıklarına dikkat çekti
█Gerçek Gazetesi
Gülsüm TUNA
Söke Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Aslı Candal, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü için açıklama yaptı ve hepatit konusunda bilgiler verdi.
Dr. Aslı Candal Hepatit ve bu hastalığına neden olan virüslerle ilgili olarak şu bilgileri verdi.
HEPATİT NEDİR: Karaciğerde meydana gelen iltihabi reaksiyon tıp biliminde hepatit olarak tanımlanır. Ülkemizde hepatit denilince akla sadece Hepatit B gelse de farklı virüsler de hepatite sebep olabilmektedir. Hepatite virüsler, bakteriler, çeşitli ilaçlar, uzun süreli alkol kullanımı ve çeşitli endüstriyel maddelere maruz kalmak yol açabilir.
HEPATİT A: Hepatit A son derece bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Karaciğeri tutar ve hastalığa neden olur. Hepatit A virüsü oral-fekal yolla, kişiler arası temasla, virüs bulaşmış su veya bu suda yıkanmış yiyeceklerle bulaşır. Çiğ veya az pişmiş yiyeceklerden de bulaşır.
HEPATİT B: Hepatit B, kan yoluyla ve çok sıklıkla da yakın temasla(kan dışında ki vücut sıvıları: tükürük, ter, cinsel organ sıvıları) bulaşır. Derideki bir çatlak ya da açık yara ile temas eden bir damla kan ya da tükürük bile hastalığın bulaşması için yeterli olabilmektedir. Taşıyıcı anneden bebeğine de doğum esnasında bulaşabilir. Kan ve kan ürünlerinin nakli, kirli enjektörlerin kullanımı, yeterli sterilizasyonun yapılmadığı cerrahi girişimler, kuaför ve berberlerdeki iyi sterilize edilmemiş manikür ve pedikür setleri, tıraş bıçakları, makaslar, steril olmayan aletlerle yapılan sünnet, kulak delme işlemleri ve ortak kullanılan diş fırçaları Hepatit B virüsünün bulaşmasına sıklıkla aracılık etmektedir.
HEPATİT C: Hepatit C kişiye genellikle kan ve kan ürünleriyle bulaşmaktadır. Hasta kişiden kan veya organ alınması, enfekte iğne kullanılması, özellikle uyuşturucu kullananlarda iğnelerden bulaşma oldukça yaygın görünür. Sağlık personeli enfekte kan ürünleri ve iğnelerle sık karşılaştıkları için risk altındadır. Sık sık kan transfüzyonu yapılanlar ve hemodiyaliz hastalarının da bu hastalıkla karşılaşma riski yüksektir. Cinsel yolla bulaşma da söz konusudur. Ayrıca anneden çocuğa geçebilir.
HEPATİTİN BELİRTİLERİ: Aşırı halsizlik ve yorgunluk hissi, iştah kaybı, bulantı, kusma, deride ve göz aklarında sararma, idrar renginde koyulaşma, karın ağrısı, karaciğer bölgesinde hassasiyet, dışkı renginin açılması, sarılık(gözlerin ve derinin sararması), yorgunluk, grip benzeri belirtiler( ateş, titreme, bazen diyare, halsizlik gibi).
HEPATİTTEN NASIL KORUNULUR?
Hepatit A: Temizliğinden emin olunmayan sular içilmemeli ve temizlik için kullanılmamalıdır. Meyve ve sebzeler bol su ile yıkanmadan yenmemeli, çiğ deniz mahsullerinin tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Sokaklarda temizlik kurallarına dikkat edilmeden hazırlanmış yiyecek ve içecekler yenilmemelidir. Hepatit A"dan korunmak için aşı yaptırılmalıdır.
Hepatit B: Hepatit B"den korunmanın en etkili yolu aşılanmaktır. Ülkemizde her yeni doğan bebeğe hepatit B aşısı yapılmaktadır. Risk altında ki kişilerinde aşılarını yaptırmaları korunma oranını arttıracaktır. Ayrıca enfekte kan ve kan ürünlerine temastan sakınılmalı, güvenli seks için prezervatif kullanılmalı, traş jileti, diş fırçası, tırnak makası, manikür-pedikür seti gibi araçlar kişiye has olmalı, akupunktur, dövme, kulak deldirme gibi işlemlerde kullanılan araç gereçler kesinlikle steril olmalıdır.
Hepatit C: Hepatit C"nin henüz bir aşısı yoktur. Enfekte kişilerin kan ve kan ürünlerine temas edilmemeli, kişisel bakım araçları kişiye özel olmalı, cinsel bulaşma nadir olduğu halde prezervatif kullanılmalıdır, kişiler hekime ya da dişçiye gittiklerinde eğer Hepatit C hastası ise mutlaka söylemelidir. Sağlıklı Günler Dilerim
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.