Doğaltaş sektörünü 2016 tanıtım hazırlıklarına başladı

Doğaltaş sektörünü 2016 tanıtım hazırlıklarına başladı

Türk doğaltaş sektörü, 2016 yılı içerisinde gerçekleştireceği tanıtım çalışmalarının hazırlıklarına başladı.

6-9 Mart 2016 tarihleri arasında bu yıl 16. Kez düzenlenecek olan Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından gerçekleştirilecek Türkiye Milli Katılım Organizasyonu ile katılacak 76 firma stant yerlerinin tespiti için Ege İhracatçı Birlikleri’nde kura çekiminde bir araya geldi.
Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda Türkiye’nin milli katılım alanını, sektörden gelen talepler üzerine fuar idaresiyle görüşerek yüzde 50 büyüttüklerini kaydeden Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, “Hakkaniyete büyük önem veriyoruz. Kimsenin aklında soru işareti kalmayacak şekilde tüm firmaları davet ederek kura çekimini gerçekleştirdik ve Türkiye pavyonunda yer alacak 76 firmamızın yerlerini belirledik. Türk doğaltaş sektörüne başarılı bir fuar diliyoruz” dedi.
Geçen yıl 2 bin 300 metrekare olan sergileme alanının, bu yıl 3 bin 100 metrekareye çıktığını ifade eden Kaya, "Fuar idaresi yıllardır sürdürdüğümüz ısrarımıza yeni hol inşa ederek yanıt vermek zorunda kaldı. Artık Türkiye pavyonu değil, tüm katılımcıların ülkemizden oluştuğu Türkiye holü var. Yıllardır yürüttüğümüz başarılı organizasyon sayesinde her yıl bizimle birlikte fuarda yer almak isteyen firma sayısı hızla artıyor. Çünkü biz tabiri caizse anahtar teslim hizmet veriyoruz firmalarımıza. Fuardan bir gün önce rahatça gelip, hiçbir şeye ellerini sürmeden, sadece satışa odaklanmalarını sağlıyoruz. Bu yıl da, yeni alanın inşa edilmesini fırsat bilerek, her şeye sıfırdan başladık ve yer dağılımının firmalarımızca belirlenmesine karar verdik. Herkes hakkaniyetli bir şekilde, kendi yerini kendi bileğiyle belirledi" şeklinde konuştu.
Son dönemde blok satışlarında görülen düşüşün de etkisiyle, Türkiye’nin doğaltaş ihracatında işlenmiş ürün ihracatının yüzde 55’e, Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin yaptığı doğaltaş ihracatında ise yüzde 70’lik pay aldığını hatırlatan EMİB Başkanı Kaya şöyle devam etti: “Milli katılım kapsamında yer alacak 76, bireysel katılımcılarla birlikte toplamda 180 Türk firmasıyla, Xiamen 2016 Fuarı sektörümüz için tam bir ülke çıkarması olacak. Xiamen artık sadece blok mermer alışverişi yapılan bir fuar olmanın çok ötesine geçti, dünyanın dört bir tarafından işlenmiş ürün alıcıları bu fuarın en önemli katılımcıları konumunda. Dünya genelinden gelen ithalatçılarla Xiamen’de görüşüp ihracatımızı arttırmayı hedefliyoruz. Xiamen’de hedefimiz sadece Çin pazarı değil tüm dünya.”
Yıllardır doğaltaş ihracatımızın lokomotifi konumundaki blok satışında son yıllarda yaşanan gerilemenin önümüzdeki dönemde müspete döneceğini umduğunu belirten Kaya, "Blok satışı, 2008 krizinde işlenmiş ürün satışımız dibe vurduğunda, sektörün can simidi olmuştur. O günden beri de ihracatımızın önemli bir dinamiğidir. Türk doğaltaşının zenginliğinin tüm dünyada biliniyor olmasını biraz da blok satışındaki artışa borçluyuz. Ancak, son iki yıldır yaşananlar bize göstermiştir ki, yumurtaların aynı sepete konulması sektörü üç-beş yılda bir durma noktasına getirmektedir. Bu yüzden, blok satışına devam ederken nihai ürün ihracatına da önem verilmesi gerekmektedir. 2023 hedeflerimize ulaşmak istiyorsak katma değerli ürün satışımızı arttırmak zorundayız. Biz de nihai ürün satışına ağırlık vererek ülkemize getirdiğimiz dövizin katlanmasına çalışıyoruz. Ancak bu yolla birim fiyatlardaki arzu ettiğimiz seviyelere ulaşıp, ihracatımızı 2023 hedeflerimize ulaşacak şekilde arttırabiliriz. Bu amaçla da uç ürünlerin ihracatının artırılmasına yönelik firmalarımıza yeni bir vizyon kazanmayı hedefliyoruz. Kısa süre içerisinde Birliğimiz tarafından organize edilecek bir arama konferansıyla sektörün tüm paydaşları ile bir araya gelerek miktarda az fakat katma değeri yüksek ürünlerin ihraç edilmesi kapsamında bir yol haritası oluşturacağız. Söz konusu arama konferansının çıktıları neticesinde sektörümüzün ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik Çalıştay, URGE (Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi Programı) ve eğitim faaliyetleri düzenleyeceğiz. Dünyanın en zengin doğaltaş rezervlerine sahip olduğumuz bir gerçek, ancak bu kaynaklar sonsuz değil. Bu kaynakları doğru kullanıp, nihai ürüne dönüştürerek piyasaya arz ettiğimizde; gelecek nesillere de bunlardan faydalanma şansı bırakmış olacağız." dedi.
Ege İhracatçı Birlikleri Devlet Yardımları Şubesi uzmanlarının Fuar destekleriyle ilgili yaptığı sunum sonrasında, 2016 yılında Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin Türkiye Milli Katılım Organizasyonu ile katılacak olan 76 firmadan katılan temsilcileri kurayla stantlarının yerlerini belirledi.
Xiaman Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na 2 binden fazla firma 166 bin metrekarelik alanda stant açarak katılıyor. 2015 yılında 140 bin kişinin ziyaret ettiği Xiamen Fuarı’nı ziyaret edenlerin yüzde 80’i Çin’den katılırken, yüzde 20’si 148 farklı ülkeden geldi. Fuar Almanya, İsviçre, Fransa, İspanya, Vietnam, Tayland, Ürdün, Kore, Japonya, Lübnan, Portekiz, Belçika gibi ülkelerden büyük miktarda alım yapan gruplar tarafından ziyaret ediliyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.