Diş gıcırdatması birçok kişide görülüyor

Diş gıcırdatması birçok kişide görülüyor

Modern çağın hastalıklarından biri olarak bilinen Bruksizmin (diş gıcırdatma), birçok kişide görülebildiği ifade edildi.

Bruksizm (diş gıcırdatma), genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayı olarak biliniyor. Toplumda sık rastlanan rahatsızlıkta genellikle bu alışkanlığa sahip bireyler bundan habersiz.
“HASTALAR GENELLİKLE DİŞ GICIRDATTIĞININ FARKINDA BİLE OLMUYOR”
Nazilli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Diş Hekimi Dt. Ali Yemeni "modern çağın hastalığı" olarak tanımladığı bruksizm (Diş Gıcırdatması) hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Diş sıkma ve gıcırdatmanın gece veya gündüz gerçekleşebilen istemsiz bir aktivite olduğunu söyleyen Yemeni, “Bu durumun birçok nedeni var; stres ve kişisel özellikler, uyku düzeni, uyku esnasındaki solunum bozuklukları, travmatik yaralanmalar, merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları, bazı ilaç tedavileri, alkol, kafein ve sigara kullanımı gibi faktörler sayılabilir. Hastalar genellikle diş gıcırdattığının farkında bile olmuyor. Hasta bize ancak dişlerde hassasiyet, aşınma, sallanma, kırılma, diş sinirlerinde ölüm, çevre dokularda yaralanma, çene eklem rahatsızlıkları, baş ağrısı ve fonksiyon bozukluğu gibi durumlarda geliyor. Hastanın eşi ya da yakınları da bu durumdan rahatsız oluyor ” dedi.
Diş gıcırdatmasının belirtilerine değinen Dt. Ali Yemeni, ”Sabahleyin kalktığınızda yanaklarınızda ağrı varsa Çene hareketlerinde kısıtlılık varsa. Ağzınızı rahat açamıyorsanız, açtığınızda ağrı varsa ve gün içinde de ağrı devam ediyorsa. Kulağa ve başa yayılan ağrılarınız varsa. Ağız açma kapama sırasında zorluğun dışında klik, klak gibi sesler çıkıyorsa. Dişlerde hassasiyet varsa Dişlerde aşınma, kırılma ve sallanma varsa geceleri dişlerinizi gıcırdatma ihtimaliniz çok yüksek” diye konuştu.
“STRES KAYNAKLI PROBLEMLERDE UZMANDAN YARDIM ALMANIZDA FAYDA VAR”
Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisinin nasıl yapıldığı hakkında bilgi veren Dt. Yemeni, “Uygulanan tedavi metodu çoğunlukla kişiye özel yapılan gece plaklarıyla aktivitenin kontrol altına alınmasını ve meydana gelebilecek patolojik veya fiziksel değişikliklerin önlemesini içerir. Doğru teşhis konulduğu taktirde, bu rahatsızlığın gece plağı kullanımı, hasta eğitimi ve gerek duyulduğunda fizik ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabildiği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ancak diş gıcırdatmanın altında yatan diğer stres kaynaklı problemler için de bir uzmandan yardım almalarında fayda var” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.