Dikkat... Emekli maaşınız düşebilir !
Yeni düzenleme sonrası 'doğum borçlanması herkes için iyidir' şeklinde bir genelleme yapmamak gerekiyor. Örneğin belli durumlarda 2000 yılında değişen maaş hesaplama sistemi sebebiyle emekli aylığı artmak yerine düşer.
Doğum borçlanması anneler için tanınmış önemli bir imkan. Ve pek çok durumda borçlanma yapmak avantaj sağlıyor. Örneğin borçlanma yaparak;
- Daha erken emekli olabiliyorsunuz.
- Prim gününüzü artırabiliyorsunuz.
- Emekli aylığınızı yükseltebiliyorsunuz.
-Bağ-Kur’dan SSK’ya geçişte gereken 3,5 yılın doldurulmasını sağlayabiliyorsunuz.
Bunların detaylarını yazı dizimizin önceki bölümlerinde paylaştık. Fakat doğum borçlanması herkes için her zaman avantaj sağlamıyor.
EMEKLİ AYLIĞINIZ DÜŞER
Sosyal güvenlik öyle bir konu ki, bir kişi için çok hayati avantaj sağlayan bir konu başka birisi için dezavantaja dönüşebiliyor. Aynı durum doğum borçlanması için de geçerli. Bir örnekle konuya açıklık getirelim.
Fatma Hanım 1 Ocak 1987'de sigortalı olmuş ve 30 Ekim 1999’da işten çıkmış. Fatma Hanım’ın bütün çalışmaları 2000 yılından önce olduğu için emekli aylığı hesabında önemli bir avantaja sahip. Bugün emekli olması halinde en az 1300 lira emekli maaşı alabilecek.
FATMA HANIM'IN DURUMU
Fatma Hanım 1993 ve 2000'de iki doğum yapmış olsun. Fatma Hanım 2000 yılındaki doğumu borçlanırsa -2000 yılında değişen maaş hesaplama sistemi sebebiyle- emekli aylığı artmak yerine daha da düşecek. Bu düşüşü engellemek için Fatma Hanım’ın tavandan veya tavana yakın borçlanması gerekiyor. Bu durumda da ödeyeceği parayı maaş olarak geri alması yıllar alacak. Şu halde “doğum borçlanması herkes için iyidir” şeklinde bir genelleme yapmamak gerekiyor.
EMEKLİLER İÇİN DE İMKAN VAR
Doğum borçlanması deyince sadece çalışan veya henüz emekli olmamış bayanlar akla geliyor. Oysa isterlerse SSK ve Bağ-Kur emeklileri de borçlanma yapabilirler. Fakat tek şartla; önce emekli aylıklarını kestirip, bir işyerinde sigortalı olacaklar daha sonra borçlanma yapacaklar. Akıllara “Bir emekli neden doğum borçlanması yapsın ki” şeklinde soru gelebilir. İki gerekçeyle yapabilir;
2000 yılı öncesi önemli
- Doğum borçlanması hakkı bulunduğu halde borçlanma yapmadan emekli omuştur.
Özellikle 2000 yılından önceye ait bir doğumu varsa, borçlanması halinde daha yüksek emekli aylığı bağlanması söz konusu.
- Bağ-Kur (4/b) emeklisidir ve SSK’dan emekli olmak isteyebilir. Bu durumda da aylığını kestirip sigortalı olduktan sonra yapacağı borçlanma,
SSK kapsamında sayılacağından, SSK’lı olarak emekli olmasını sağlayabilecektir.
Her iki durumda da emekli kişinin, borçlanabileceği bir doğumunun bulunması gerekiyor.
TAKSİTLE ÖDEME YOK
Soru: Sadettin Bey, doğum borçlanması yapmak istiyorum. Yazı dizinizden öğrendiğim kadarıyla iki çocuğum için borçlanma yapma hakkım var. Acaba borçlanma tutarını taksitle ödeme imkanımız var mı yoksa peşin mi ödemek zorundayız? Dilek F.
Cevap: Dilek Hanım, hizmet borçlanmalarında taksitle ödeme imkanı bulunmuyor. Doğum borçlanması için başvuruyorsunuz. SGK tarafından durumunuz inceleniyor ve borçlanma hakkınız varsa, ödeyeceğiniz asgari tutar size bir yazı ile bildiriliyor. Bu yazıyı aldığınız tarih itibariyle bir ay içerisinde ve tek seferde ödeme yapmanız gerekiyor.
İKİ YIL AVANTAJ
Soru: Sadettin Bey, 1972 doğumluyum. 23.09.1987'de stajer sigortalı oldum. 1992'de doğum yaptım ve 03.11.1997 tarihinde normal sigortam başladı. 1992 yılındaki doğumumu borçlanabilir miyim? Borçlanmam halinde emeklilik tarihim değişir mi? Nevra U.
Cevap: Değerli okurum, emeklilik tarihiniz hesaplanırken 1987 yılındaki staj sigortanız değil 1997 yılındaki girişiniz esas alınır. Buna göre 54 yaşınızda ve 5 bin 975 günle emekli olursunuz. Bununla birlikte 1992'deki doğumunuzu borçlanabilir ve sigorta başlangıcınızı iki yıl geriye yani 3.11.1995'e çekebilirsiniz. Bu durumda emeklilik yaşınız 52 ve prim gününüz 5 bin 825 güne düşer. Yani emeklilik yaşınızdan iki yıl avantaj sağlamış olursunuz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.