DİDİMDE SİT SORUNU
DİDİMDE SİT SORUNU TOPLANTILARI
- DİDİM BELEDİYE BAŞKANI MÜMİN KAMACI:
- BİZ BURANIN KENTSEL SİT ALANIN OLMASINI İSTİYORUZ. BURAYLA İLGİLİ PROJELERİMİZDE BURAYI BİR ŞİRİNCE, BİR SAFRANBOLU BİR KALEİÇİ GİBİ YAPMAYI PLANLIYORUZ
Gerçek Gazetesi
Didim Belediyesi tarafından yürütülen Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmaları kapsamında, ilçedeki 3 ayrı sit alanında yapılması planlanan Halk Toplantıları içerisinde Apollon Tapınağının da yer aldığı Hisar Mahallesinde yapıldı.
Didim Belediyesi tarafından yürütülen Koruma Amaçlı İmar Planları ve Çevre Düzenleme Projelerinin Hazırlanması, Gösterimi, Uygulaması, Denetimi, Müelliflerine İlişkin Usul ve Esaslara Ait Yönetmelik ve Koruma Amaçlı İmar Planı Yapımı Teknik Şartnamesi"nin 6. Maddesi (f) bendi uyarınca yapılması planlanan Halk Toplantılarının sonuncusu Apollon Tapınağının içinde yer aldığı ve Didim"in ilk yerleşim yer olarak bilinen Hisar Mahallesinde yapıldı.
Hisar Mahallesinde yer alan I. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma amaçlı İmar Planı ile ilgili yapılan toplantıya Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Kutluay Planlama Şirketi Yetkilisi Mert Akit, Didim Belediyesi İmar İşleri Müdürü Seda Yüksel, Mimarlar Odası Başkanı Burhan Çolak, DİTAB Başkanı Salih Bankoğlu, Didim Derneği Başkanı Mehmet Soysalan, Hisar Mahallesi Muhtarı Bahri Aşık ile vatandaşlar katıldı.
Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmaları ile ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Mümin Kamacı Hisar Mahallesinin Didim"in ilk kuruluş yeri olduğunu kaydederken 1995 yılında burayla ilgili dönemin belediyesi zamanında bir plan yapıldı. Bu plan kuruldan geçti ama Bankalıktan onay almadı. Biz buranın kentsel Sit alanın olmasını istiyoruz. Çünkü burada bir yerleşim yeri var, İnsanlar yaşıyor, işyerleri var ve yıllardır burada yaşamını idame ettirenler var. Biz 20042009 yılları arasındaki dönemimizde de burayla ilgili plan yaptık. O zaman kurul verdiği kararda burada sadece arkeolojik yerlerin olması gerektiğini ve ev, işyeri gibi yerlerin olmaması gerektiğini bize bildirdi. Biz de burada sadece Apollon Tapınağı olmadığını burada bir yaşamın olduğunu dile getirdik. Burayla ilgili projelerimizde burayı bir Şirince, bir Safranbolu bir Kaleiçi gibi yapmayı planladığımız söyledik. Burada eserlerin restorasyon yapılması buraya bir hareketlilik getirecek. Şu an burada 34 adet tescil bina bulunuyor. Buradaki bu binaların sayısının artması buradaki yapılmak istenen plana da katkı sağlayacak.dedi.
Kutluay Planlama Şirketi Yetkilisi Mert Akit ise plan üzerinde yaptığı konuşmasında burada 100 yıllık yapıların olduğunu söylerken Önemli olan ilk aşamada tescilli bina sayısını arttırmak, şu an bu sayı 34. bu rakam arttığından buranın sadece Apollon Tapınağından ibaret olmadığını kurula bildireceğiz. Buradaki taş yapılardan haberdar etmeliyiz. Bu yapılarında aslına uygun restore edeceğimiz de zaten planlarda anlattık.dedi.
Başkan Kamacı taş yapıların restorasyonuyla ilgili AB"den proje alınabileceğini söylerken Bu projeyle burada taş işçiliği konusunda eğitimler vereceğiz. Aynı zamanda da çalışanlara ücretlerde ödenecek. Bu anlamda çalışan işçilerimizi de ileri de burada restorasyonlarda görev yapacaklar. Bu anlamda bu yere de ekonomik anlamda hareketlilik sağlayacak dedi. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.