Didim'de 6. Sanat ve Edebiyat Günleri
Didim'de 6. Sanat ve Edebiyat Günleri
Gerçek Gazetesi
Aydın'ın Didim ilçesinde düzenlenen "6. Sanat ve Edebiyat Günleri", etkinliğin onur konuğu olan yazar-şair Melisa Gürpınar'a saygı akşamıyla başladı.
Apollon Tapınağı'nda düzenlenen ve "Barış için Şair Kadınlar buluşması" temalı etkinliğe, etkinliği Didim Kaymakamı Ali Katırcı ve eşi, Belediye Başkanı Mümin Kamacı ve eşi, CHP İlçe Başkanı Mustafa Bekar ve eşi, Belediye Meclis Üyesi Salih Bankoğlu ve eşi, İl Genel Meclis Üyesi Hasan Yavuz, 30 kadın şair ve Didimliler katıldı.
Kaymakam Ali Katırcı, yaptığı konuşmada, tarihi bir mekanda ve insanı temel alan ve sanat, edebiyat, şiir ve yazının anlatılacağı bir etkinliğin 6.'sının yapılmasının önemli olduğunun altını çizerek, "Bu tür toplantılar yüzler, binler, on binler ile yapılsın ama maalesef sayın başkanından sözlerinde vurguladığı, gibi popüler kültürde olduğu gibi bir şarkı etkinliğindeki kadar insan bir araya gelemiyoruz. Temennim önümüzdeki yıllarda daha geniş katılımlarla bu konuda duyarlılığın arttırılması. Bize de bu konuda görevler düşüyor. Çok değerli insanlar Didim'e geldi. Onlar ortaya koyduğu çalışmaları ve eserlerinin tanıtımını yaptılar, bizde yaptığımız etkinliklerle onlara saygımızı ortaya koyduk. Bu etkinlik değişik yerlerde devam edecek. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı da, etkinliğin 6.'sını gerçekleştirmenin gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını kaydederek, "Her şeyin hızla tüketildiği popülizmin ve popüler kültürün dört bir yandan insanlarımızı kuşattığı yozlaşmanın kanıksandığı bir ortamda nitelikli sanata ve toplumcu etkinliklere ilçemizden bir katkı sunmak, Didim'in kültürel ve sanatsal altyapısının temellerini sağlam ve doğru unsurlar üzerine inşa edebilmek amacıyla başlattığımız etkinliklerimiz 6. yılından Didim'i bir 'kültür kenti' yapma hedefimizin temel taşlarından biri olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Türkiye Cumhuriyeti"nin temeli kültürdür' sözü ışığında Ege'nin hızla gelişen turizm kenti Didim'de bir kültür kenti kimliği kazandırılmasından emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Akbük Belediye Başkanı M. Erçin Sandalcı ise, ilk kez bu tür bir etkinlikte yer aldıklarını ve içerisinde bulunmaktan da mutlu olduklarını belirterek, "Beldemizin turizmin yanı sıra bir kültür kenti kimliği kazanmasını önemsiyor ve arzuluyoruz. Bu bağlamda yerel yönetim olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğun bilincindeyiz. Ülkemizin saygın edebiyatçılarını halkımızla buluşturmaktan kültürel kimliğimizin ve altyapımızın popüler kültürün gelip geçici nitelikler üzerinde değil, toplumcu sanatın sağlam temelleri üzerinden yükselmesini mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu.
Akköy Dergisi Koordinatörü Güven Pamukçu da, "2000 yılından bu yana sürdürdüğümüz bu etkinlikte dünyanın ilk köy dergisi olan Akköy Dergisi öncülüğünde gerçekleştiriyoruz. Bu yıl 6.'sı düzenlediğimiz bu etkinlik artık uluslararası boyuta taşınmıştır. Didim Belediyesi, Akbük Belediyesi, Akköy Dergisi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Didim Derneği"nin katkılarıyla bu etkinlikleri hazırladık. Bu etkinliğimizde dünyada yine ilk kez şair kadınlarımız 'Barış' konusunu ele alacak ve daha önce yayınlanmamış şiirlerini ilk kez bu etkinlikte dile getirecekler. 3 gün sürecek etkinliğimiz bu yıl Didim ve Akköy'ün dışında Akbük beldesinde de gerçekleştirilecek. Tüm Didimlileri bu etkinliklere bekliyoruz" diye konuştu.
Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Enver Ercan ise, "Bir çok küçük yerleşim birimi bu tür etkinlikler yapmak için bizimle iletişim kurmaya başladı. Bu ülkemizin sanat, edebiyat ve kültür ortamına yepyeni zenginlikler katacak. Bunun dışında Sevgili Güven Pamukçu bir dergi çıkarıyor ve dergi aracılığıyla yazı kayda geçiriliyor. Bu teknolojinin bu kadar hızlı olduğu ortamda çok önemli" dedi.
İsrail'in Mugara Köyün"de katıldığı şiir etkinliğinden bahseden Ercan, "Geçtiğimiz günlerde İsrail'in Mugara Köyün"deki bir şiir etkinliğindeydim. Etkinlik sırasında bana köyde yayınladıkları dergiyi övünçle armağan ettiler. Ben de onlara bir avuç nüfuslu Akköy dergisinden söz ettim ve şaşırdılar. Mugara Köyün"de şair kadınlar buluşması etkinliğinden söz ettim. Türkçenin önde gelen şairlerinin katılacağını dile getirdim. Önümüzdeki yıl İsrail'de yaşayan Yahudi, Arap ev Dürzi şairleri de Didim Sanat
Günleri'ne davet etmek boynumuzun borcu, artık belki de iki şehri kardeş şehir de yapabiliriz. Bu anlamda etkinliğin önemi ortada. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından şair Arife Kalender ve Ayten Mutlu etkinliğin onur konuğu Melisa Gürpınar'ın hayat hikayesini, ele aldığı konuları ve yazdığı şiirlerden alıntılar yaparak tanıttı.
Etkinliğin ilk günkü programında Asuman Susam, Betül Tarıman, Derya Önder, Gonca Özmen, Gülseli İnal, Mehrizat, Nalan Çelik, Nilay Özer, Nurduran Duman, Özlem Sezer ve Zerrin Taşpınar şiir ve bildiriler okudu. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.