DİDİM CEMEVİ'NİN
DİDİM CEMEVİ'NİN YER SORUNU DANIŞTAYDA
Gerçek Gazetesi
Maliye, Didim Cemevi'nin çözülemeyen yer sorunu ile ilgili Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği'nin açtığı dava Danıştay"a taşındı.
Açılan davanın içeriğiyle ilgili gazetecilere bilgi veren Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği Üyesi Avukat Zekiye Baran Dikçe, Bilindiği üzere cemevinin tapu sorunu çözülmüş değil. Belediyenin kendi mülkünü hazineye devretmesinden dolayı işgalci konumuna düştük. Mal Müdürlüğü bizimle ilgili ecrimisil tahakkuk ettirdi. Onunla ilgili açtığımız davada dernek Mal Müdürlüğüne itiraz etti. Davayla ilgili olarak Aydın İdare Mahkemesi Mal Müdürlüğü aleyhine karar verdi. Gerekçesi de önceki kazandığımız davada bizim işgalci olmadığımız ve belediye meclis kararıyla ilgili yapılan sözleşmemizden dolayı işgalci olmadığımızdır. Fakat 2009 yılında cemevinin bulunduğu yerin hazineye devretmesinden dolayı mahkeme bu kez bizim aleyhimize karar verdi ve hesaplarımızda bulunan aidat ücreti olan yaklaşık 23 bin TL"ye el koydu. Biz de alınan bu son kararı temyiz ederek Danıştay"a başvurduk. Danıştay"dan da yürütmeyi durdurma talep ettik. Danıştay"da 25 Ekim 2013 tarihinde oy birliğiyle verdiği kararda 28 bin 816 TL olan ecrimisil tutarıyla ilgili yürütmenin durdurulması kararını verdi. Bu tutar için de Maliye o dönem hesaplarımızda olan 23 bin TL"ye el koymuştu dedi.
OLUMLU CEVAP GELMEZSE
AİHM'YE BAŞVURACAĞIZ
Avukat Zekiye Baran Dikçe, cemevi burada açıldığında yerin belediyeye ait olduğunu ve işgalci konumda olmadıklarını hatırlatırken, Meclis kararıyla bu yer seneliği 10 TL"den 10 yıllık kiralanmıştı. O nedenle biz buradayız. Kaldı ki bizler vergi veriyoruz. İnanç kısmı için ayrılan vergilerin biz de kendi inancımız için istiyoruz. Danıştay"dan yürütmeyi durdurma kararı verdiğinden dolayı alınacak kararın da olumlu olmasını bekliyoruz. Olumlu gelmezse davayı AİHM taşıyacağız. Bu dava bizim demokratik bir davamız ifadelerini kullandı.
Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Derneği Başkanı Hasan Dikçe ise Didim Belediyesi'nin 2009 yılında yaptığı 18. madde uygulamasıyla cemevinin yerinin planlarda başka yere taşındığını, yerin de hazineye verildiğini belirterek, Burada yer taşınması nedeniyle işgalci konumuna düştük. Burayla ilgili tek çözüm, belediyenin bu yeri kamulaştırarak bedelsiz olarak bizlere vermesidir. Bu konuda hem yerel yönetimin hem de genel yönetimin onay vermesi gerekmektedir dedi.
(iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.