Denizli tamam, darısı Aydın’ın başına!

Denizli tamam, darısı Aydın’ın başına!

Denizli tamam, darısı Aydın’ın başına!


Gerçek Gazetesi
Yılmaz ÖLMEZ
Denizli tarımında yeni dönem başlıyor. Denizli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü il genelinde bir çalışma yaparak toprak haritasını belirledi. Bununla birlikte toprak yapısı ve bölge iklimine uygun ürün çeşitleri de belirlendi. Çal İlçesi"nde üzüm üretilirken, bir başka ilçesinde bölgenin toprak yapısına uygun sebze ve meyveler üretilmeye başlandı. Kısacası Denizlili üretici, bu kapsamlı çalıma sayesinde toprağını tanıma olanağı buldu. Bununla birlikte de üretimde hem verim, hem de kalite arttı.
Bu devasa büyüklükteki soğanlar Denizli"de yetişiyor. 1 kilo 210 gram gelen bu soğan bölgenin toprak yapısına uygun bir ürün olduğu için verimde kaçınılmaz olmuş. Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Topraklarımız analiz ediliyor ve toprak yapısına göre ürün desenimizi belirliyoruz. Bu soğanın iriliği bundan kaynaklanıyor” diyor.
Denizli"de bir önemli gelişme ise, jeotermal yasasının çıkarılması. Bilindiği gibi yerin 2 bin metre altından çıkarılan sıcak sularla sadece enerji üretiliyordu. Tarım sektörü de bundan büyük rahatsızlık duyuyordu. Zira Denizli ve Aydın illerinde kurulu bulunan seralar, kuyulardan çıkarılan sıcak sularla değil, kömür marifetiyle ısıtılıyordu. Buda maliyeti yükseltiyordu. Gemici, jeotermal yasasının hayata geçmesiyle birlikte Denizli ilinde seralarında kurulmaya başladığına dikkat çekek, ”Jeotermal yasasının çıkmasıyla birlikte bölgemizde hissedilir derecede jeotermal seracılık yatırım tesisleri kurulmaya başladı. Dünyanın en son teknolojisi olan seralar kuruluyor. Bununla birlikte çok çeşit ürünler üretilmeye başlandı. İhraç kapısında Ülkemize iyi bir gelir gelmeye başladı. Denizli"den 1 ay içerisinde 175 tır Denizli"den ihracata yükleme yapıldı ve iyi tarım uygulaması yaptığımız için bir tane dahi tır geri dönmedi.” dedi.
2003 yılından bu yana Denizli"de görev yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Gülsever, ekibi ile birlikte Denizli ilinin temel toprak etüd ve potansiyel kullanım haritasını çıkarmış. Bununla birlikte de ilçe ilçe, belde belde toprak yapısı ve bölge iklimine uyum sağlayacak ürün deseni belirlenmiş. Gülsever"de, ”Öncelikle bölgedeki çalışılan sahanın bütün özelliklerini belirliyor ve toprağın haritasını çıkarıyoruz. Böylece toprak yapısına göre ürün çeşidi belirleniyor. Hatta kuyular açarak hangi derinlikle kaya parçası olup olmadığını tespit ediyoruz. Bu tespitin ardından fidan dikimine izin veriyoruz. Şayet bu tespiti yapmamış olsak, fidan kökü bir yere kadar uzayacak ve orada kalacak. Yine arazinin eğimliliği, su tutma kabiliyetini belirleyerek, ürün deseni uyguluyoruz.” dedi.
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal kocabaş, havza bazlı ürün deseninin belirlenmesi açısında toprak haritasının çıkarılmasının doğru ürün tespitini de sağlayacağını ve bu girişimlerinden dolayı Denizli İl Müdürlüğünü kutladıklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.