Daylaklar sezon öncesi arenayı ısıttı

Daylaklar sezon öncesi arenayı ısıttı

Daylaklar sezon öncesi arenayı ısıttı

█ Gerçek Gazetesi
Ege Bölgesi"nin sevilen kış eğlencelerinden olan deve güreşlerinin başlamasına sayılı günler kalan genç daylaklar İncirliova arenasında boy gösterdi.
İncirliova ilçesine Yazıdere köyünde "Tatar Ramazan" develerinin sahibi Cengiz Yavuz"un organize ettiği daylak güreşine 500"e yakın deve güreşi meraklısı izledi. Deve güreşi sezonu öncesi deve güreşi sevenleri buluşturan daylak güreşi, kıran kırana mücadelelere sahne oldu. Bölgedeki birçok deve sahibinin katıldığı organizasyon seyirciyi coşturdu. Geleceğin pehlivan güreşçisi daylaklar sahanın tozunu attırdı.
Güreşlerde İzmir Parsa"dan Rıza Hamarat, Bayındır"dan Deveci İsmet, Koçarlı Bağarası"dan Sabri Ağır, İncirliova"dan Metin Korucu, Canbaz Hafız, Deveci Kazım, Haceliobası" ndan Cavur Ahmet, Germencik"ten Zabıta Eşref, Hayrettin Pekcan, Ortaklar"dan Dülgeroğlu, Arap Kuyusu"dan Veteriner İlyas, Deveci Osman, Osmanbükü"den Devrim ve Oğuzhan başta olmak üzere daha birçok deve sahibi ve güreş tutkunu arenayı doldurdu.
Deve güreşi sezonunun başlamasından itibaren hafta içi ve hafta sonlarında bu organizasyonların devam edeceğini belirten Cengiz Yavuz, “Devecilik tatlı bir hastalıktır. 100 yıldan bu yana bizim ailemizde deve bakılır. Önceleri dedem yaparmış ve yük taşımacılığında kullanırlarmış. Sonra babam devam etti. Babamdan da ben devraldım. İnşallah Çocuklarımda bu güzel geleneği devam ettirir. Devecilik öyle bir duygudur ki, kelimelerle anlatmaya yetmez. Devecilerin develeri çocukları gibidir. Çocuğuna nasıl bakarsan, devecilerde develerine öyle bakar. Aralarında kuvvetli bir bağ bulunur. Develer sahiplerinin kendilerini sevdiğini hisseder. Aynı sevgiyi sahibine ve bakıcısına gösterir. Develerin bakımı zahmetli ve bir o kadar da zevklidir. Bahar ayında yeşillik yerler. Yaz ayı geldiğinde kuru saman ve diri arpa verilir. Sonbaharda fiğ, burçak, arpa ve kuru bakladan elde edilen unlar hamur haline getirilip topak yapılır ve öyle beslenir. Bu beslenme ekim sonuna kadar devam eder. Kışın kuru saman ve diri arpa işkembeyi doldurmamak şartıyla belli oranda verilir” dedi.
BÜYÜK DEVE GÜREŞİ 10 MART 2013"TE
Bazı hayvan hakları savunucularının develerin güreşmesini eziyet olarak gördüğünü anımsatan Yavuz, “Tabi ki, develer hakkında bilgisi olmadığından dolayı böyle söylüyorlar. İnsan çocuğuna zarar verebilir mi? Her deve sahibinin çocuğu gibidir. Bu hayvanların güreşmek genlerinde var. Güreşince psikolojik olarak rahatlarlar. Zaten sahada her zaman güreşi kontrol eden yetkililer bulunur. Bu konu da merak ve endişe etmesinler. Bu organizasyonlar Valilik tarafından tarihleri belirlenir. Güreş aktivitesi yapacaklar toplantıya çağrılır. Genelde her bölgenin güreş tarihleri aynıdır. Yeni güreş aktivitesi yapacaklara uygun tarih verilir. Bu tarihler ve yer belirlemesi yapılırken aynı gün içinde güreş yapılacaksa, aralarında en az iki bölgenin 50 - 60 kilometre mesafe olması aranır. Bunda amaç her iki organizasyona eşit sayıda izleyiciyi çekebilmektir. Biz Yazıdere Köyü olarak 10 Mart 2013 tarihini aldık. Bu güreşinde organizasyonunu biz yapacağız. Ayrıca bu organizasyondaki gelirler hayırlı işlerde kullanılır. Ya okul yararına ya cami ya spor kulübü ya da içme suyu hizmeti gibi faydalı hizmetlerde kullanılır. Amacımız büyük deve güreşin de halkın takdirini toplayacak güzel bir organizasyon yapmak. Şimdiden söylüyorum.10 Mart 2013"e kimseye söz vermeyin çünkü dolu, dolu bir güreş olacak” diye konuştu. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.