Çocuk felcine karşı gereken önlemleri alın

Çocuk felcine karşı gereken önlemleri alın

Çocuk felcine karşı gereken önlemleri alın


Gerçek Gazetesi
Çocuklarda tedavisi olmayan kalıcı sakatlıklar ve ölümlere neden olan çocuk felcinden korunmak için aşılanmanın büyük önem taşıdığı belirtildi.
Çocuk felci hastalığı, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye"de de son derece önemli bir rahatsızlık olarak biliniyor. Tedavisi bulunmayan, kalıcı sakatlıklar ve ölümlere neden olan bu hastalıktan korunmak için aşılanmanın yapılması gerekiyor.
Çocuk felcine karşı alınması gereken önlem ve tedavi yöntemlerini aktaran Özel Medline Aydın Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Gürcü, ailelere uyarılarda bulundu. Çocuk felcinin belirtilerine değinen Dr. Gürcü, “Çocukta ateş, yorgunluk, baş ağrısı, boğaz ağrısı, iştah kaybı, halsizlik, ishal, kusma, ensede ağrı ve sertlik görülür. Hastalık virüsü alındıktan sonra 1 - 2 hafta içinde felç olabilir. Felcin ilk belirtileri genelde bacaklar ve kollarda görülür. Kaslar oldukça duyarlı hale gelmiştir ve ağrılıdır. Felcin başlangıç zamanlarından itibaren etkilenen kaslar zayıflamaya ve erimeye başlar. İleri vakalarda hasta konuşmakta zorluk çeker, öksüremez ve yutmada problem yaşar” dedi.
ÇOCUK FELCİ TEDAVİSİ VE KORUNMA YÖNTEMLERİ
Çocuk felci virüsünün her yaş grubunda görülebildiğine işaret eden Dr. Gürcü, “Ancak bebekler ve 1-4 yaş arası çocuklar, hamileler ile yaşlı insanlar daha büyük risk altındadır. Günümüzde hastalığın ortaya çıkıp çıkmamasını belirleyen temel öğe kişinin aşılı olup olmadığıdır. Çocuk felci aşısı, hastalığa karşı koruyucu niteliktedir. Aşılamaların zamanında yapılması oldukça önemlidir. Ayrıca hijyen şartlarına da önem verilmelidir. Çocuk felci aşısı olmamış ve hastalığa yakalanmış çocukların tedavisine belirtilerin görüldüğü ilk andan itibaren başlamak gerekir. Tedavide; ağrıyı gidermek için ağrı kesici ve ateş düşürmek için ateş düşürücü verilir. Fizyoterapi yöntemiyle kaslar yavaş yavaş çalıştırılır. Genelde çocuk felci geçiren çocukların büyük bir bölümü iyileşir. Ancak bazı hastalarda kalıcı felçler görülmektedir” diye konuştu.
ÇOCUK FELCİ AŞILARI
Günümüzde çocuk felci hastalığına karşı kullanılan iki farklı aşı olduğunu kaydeden Dr. Gürcü, şu uyarılarda bulundu: “İnaktive çocuk felci aşısı, bBeşli karma aşının içinde yer alır ve enjeksiyon şeklinde uygulanır. Canlı çocuk felci aşısı, ağızdan damla şeklinde verilir. İnaktive çocuk felci aşısı ölü aşıdır. Son derece güvenli ve etkin olması en önemli özelliğidir. Yaşamın ikinci ayından başlayarak 1- 2 ay arayla toplam 3 doz enjeksiyon şeklinde uygulanır. Bebek 18 aylık olduğunda bir hatırlatma dozu daha yapılmalıdır. Gelişmekte olan ülkeler ve ülkemiz gibi göç alan ülkelerde inaktive aşının koruyuculuk oranı yeterli olmadığı için en az iki doz canlı aşı ağızdan damla yoluyla uygulanmalıdır. Ülkemizde oral çocuk felci aşısı 6. ve 18. aylarda aile hekimliklerince uygulanmaktadır”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.