Çiftçilerin derdi, enerjiye dönüyor
Aydın’da binlerce çiftçinin pamuk hasadı sonrası yaptığı tarla temizliği sorun olmaktan çıktı.
Söke Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan biyokütleye dayalı elektrik üretim tesislerince isteyen çiftçilerin tarlaları bedavaya temizleniyor. Toplanan çalılar ise yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Bugüne kadar çiftçi için ek maliyet ve sorun olan pamuk çalıları artık sorun olmaktan çıkıp enerji oluyor.
Geçtiğimiz yıl faaliyete başlayan özel bir firmaya ait biyokütleye dayalı elektrik üretim tesislerince Söke Ovası’ndaki binlerce dönüm pamuk tarlasındaki atık durumdaki pamuk çalıları toplanarak Söke Dalyan yakınlarındaki alanda toplanıyor. Dağ gibi biriken pamuk çalıları herkesin dikkatini çekerken Dünyada yüzde 100 pamuk sapından enerji üreten sayılı santraller arasında yer alan Söke’deki tesis özellikle çevreye duyarlılığı ile dikkat çekiyor. Pamuk tarımı ile uğraşan çiftçilere de dolaylı olarak ekonomik katkı sağlayan tesis bir yandan elektrik enerjisi üretirken diğer yandan da binlerce dönüm tarlayı ücretsiz olarak temizliyor.
Yetkililer elektrik üretmek için kazanda saatte yaklaşık 12-13 ton pamuk sapı yakılarak oluşturulan buharın elektrik enerjisine dönüştürüldüğünü belirttiler.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.