Çiftçiler Gübre konusunda aydınlatıldı
Çiftçiler Gübre konusunda aydınlatıldı
█GerçekGazetesi
Kerim YALÇINKAYA
Gübretaş elemanlarından Ziraat Mühendisi Hasan Atlas, Söke Ziraat Odası Salonu"nda yapılan toplantıda çiftçilere gübreleme konusunda bilgiler verdi.
Türkiye"de yılda 5 milyon 240 bin ton gübre kullanıldığını belirten Hasan Atlas, Bu gübrenin ancak yarısı Türkiye"de üretiliyor. Diğer yarısını da Türkiye dışından satın alıyoruz dedi.
Son yıllarda dünyada gübre fiyatlarının artış gösterdiğini dile getiren Ziraat Mühendisi Atlas, Dap"ı Tunus"tan tonu 1200 dolardan aldıklarını, 2008"in hemen başında gübre fiyatlarında artış görüldüğünü kaydetti.
Ülkelerin gübre kullanma mevsimini de anlatan Atlas, Bazı ülkeler Türkiye gibi aynı dönemde kullanıyor. Çin, hem üretici, hem de tüketici diye konuştu. Bu ülkelerin içinde Yunanistan"ın Türkiye"den daha fazla gübre kullandığını belirten Hasan Atlas, Gübretaş her zaman sizlerin yanında. Tarım Kredilerde gübre olmadığı zaman fiyatlar artıyor. Ancak hiç kimse endişe etmesin. Gübre Taş olduğu sürece çiftçimiz gübresiz kalmayacak dedi.
Gübre Taş"ın yılda 1 milyon 550 bin ton gübre imal ettiğini kaydeden Hasan Atlas, Gübre TAŞ"ın yurtdışına ihracatı hemen hemen yok gibi dedi. Türkiye"de 33"lük nitrat gübresini yasaklamaya kalktılar, ama başaramadılar diyen Atlas, çiftçimizin traktörünü, akaryakıtını pahalı aldığını belirtirken, Tarım Kredi Kooperatifleri"nin akaryakıt satmalarını yasaklamak istiyorlar dedi.
Dünyada gübre kullanımı konusunda bilgi veren Hasan Atlas, Gelişmiş ülkeler dekara 20 kg gübre kullanıyor dedi. Tarımsal alanda en yüksek verimi almak için bazı çalışmaların yapılması gerektiğine işarat ederken, Ektiğimiz ürünü zamanında iyi besleyemezsek başarılı olamayız. Üründe gübreyi kısıtladığımız zaman, zararımız büyük olur diye konuştu. Arazide gübreleme konusuna da değinen Atlas, bilinçli ve iyi çalışıldığı takdirde toprağı değiştirmenin mümkün olacağını belirtirken, Ancak iklimi değiştiremeyiz. İklim üç ana unsura dayanır. Bitkilerin sıcak havalardaki dayanıklıkları verdiğimiz gübre ile ilgilidir diye konuştu. Bitkilere azotlu gübre verdiğimiz zaman suyu da bol vermek gerektiğini kaydeden Hasan Atlas, Unutulmamalı ki, bitkiye potas verildiği zaman su ihtiyacı daha az olur. Biz potas verilmesinden yanayız diye konuştu. Bitkinin yetiştiği dönemde güneş ne kadar fazla olursa o kadar iyi besleneceğini belirten Hasan Atlas, bitkilerin fotosentezden yararlandığını belirtti. Çünkü aydınlık ne kadar çok olursa, bitkinin gübreye daha çok ihtiyacı olur dedi.
Yağışın yoğun olduğu yıllarda toprakta bulunan birçok mikro ve makro elementlerin bitkilerin alamayacağı derinliklere gittiğini belirten Ziraat Mühendisi Hasan Atlas, toprağın PH"sını düşürmek için bazı metaryallerin kullanılması gerektiğini vurgularken, Yüksek tansiyonlu topraklarda izelementler iyonize olmaz. Onun için toprak tansiyonunu düşürmek lazım. Granül kükürtler kullanılırsa PH"da bir miktar düşüş sağlanır dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.