CHP’Lİ KARAKOZ: “AKP İKTİDARI TÜİK ELİYLE VATANDAŞI ENFLASYONA EZDİRİYOR”

CHP’Lİ KARAKOZ: “AKP İKTİDARI TÜİK ELİYLE VATANDAŞI ENFLASYONA EZDİRİYOR”

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, TBMM’de verdiği önerge ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon hesaplamalarının gerçeği yansıtmadığına yönelik tüm iddiaların araştırılmasını istedi.

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, TBMM’de verdiği önerge ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon hesaplamalarının gerçeği yansıtmadığına yönelik tüm iddiaların araştırılmasını istedi. Karakoz, “TÜİK yetkilileri, iddia edildiği gibi hükümetin baskısıyla bilerek yanlış kararlar alıyorlar ise hiç vakit kaybetmeden derhal istifa etmelilerdir.” Dedi

Aydın Milletvekili Evrim Karakoz önergesinin gerekçesinde, TÜİK’in hazırladığı verilerin hükümetin karar alma sürecinde yol gösterici olduğuna dikkat çekerek, TÜİK’in iktidarın siyasi baskısı altında ve iktidarın siyasi çıkarlarına göre veri hazırladığı ve enflasyon verilerini düşük göstererek milyonlarca insanın daha düşük maaş almasına sebep olduğu iddialarının tüm yönleriyle araştırılması gerektiğini söyledi.

“CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ TÜİK’İN GÜVENİLİRLİĞİNİ AZALTTI

Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçişle birlikte TÜİK verilerindeki manipülasyon iddialarının arttığını ve TÜİK’e duyulan güvenin azaldığını ifade eden Karakoz, “TÜİK’in iktidarın siyasi baskısı altında ve iktidarın siyasi çıkarlarına göre veri hazırladığı ve enflasyon verilerini düşük göstererek milyonlarca insanın daha düşük maaş almasına sebep olduğu iddiaları kamuoyunda sıklıkla tartışılmaktadır.” dedi.

“TÜİK, KAMUOYUNU AYDINLATMAK YERİNE VERİLERİ GİZLİYOR”

Karakoz, TÜİK’in enflasyon tartışmalarında kamuoyunu aydınlatmak yerine çareyi TÜFE kapsamındaki maddeleri ve fiyatlarını vatandaştan gizlemekte bulduğunu belirterek, “2022 Nisan ayına kadar kamuoyuyla paylaşılan TÜFE kapsamındaki maddeler ve fiyatları bu tarihten itibaren kamuoyundan gizlenmeye başlanmıştır.” dedi.

“ENFLASYON HESAPLAMALARI GERÇEKTEN UZAK VE VATANDAŞIN ALEYHİNE”

TÜİK’in hesaplama yöntemleriyle belirlenen 2024 Haziran ayı endeksi dikkate alındığında, TÜİK’in ev kira fiyatını 5 bin 845 lira olarak hesapladığının ortaya çıktığına dikkat çeken Karakoz, “Bugün kiraların en az 10-15 bin lira civarında olduğu, büyükşehirlerde 30-40 bin liraları bulduğu bir ortamda kira fiyatının 5 bin 845 lira olarak hesaplanması, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ne kadar gerçekten uzak ve vatandaşın aleyhinde olduğunu bir kez daha doğrulamıştır.” dedi.

“TÜİK YETKİLİLERİ BİLEREK YANLIŞ YAPIYORSA DERHAL İSTİFA ETMELİLER”

Evrim Karakoz, AKP iktidarın kötü ekonomi politikaları nedeniyle çok zor durumda bıraktığı vatandaşları TÜİK eliyle enflasyona ezdirdiğini ifade ederek, “TÜİK yetkilileri, iddia edildiği gibi hükümetin baskısıyla bilerek yanlış kararlar alıyorlar ise hiç vakit kaybetmeden derhal istifa etmelilerdir.” dedi.

“TÜİK İDDİALARINI TBMM ARAŞTIRSIN”

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, TÜİK’in enflasyon verilerinin manipüle edildiği ve gerçeği yansıtmadığına dair kamuoyundaki tüm iddiaların araştırılması amacıyla Meclis Araştırması açılması için hazırladığı önergeyi TBMM Başkanlığına sundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.