Ceylandan Teşvik ve İstihdam Paketi değerlendirmesi
Ceylandan Teşvik ve İstihdam Paketi değerlendirmesi
Gerçek Gazetesi
EGAFED Yönetim Kurulu Başkanı Efkan Ceylan, yazılı bir açıklama yaparak Teşvik ve İstihdam Paketi ve getirdikleri konusunda değerlendirmelerde bulundu. Ceylan açıklamasında, Hepimizin bildiği gibi geçtiğimiz günlerde açıklanan teşvik ve istihdam paketi bizleri umutlandırmış idi. Biz geç işadamları teşvik paketleri ile ilgili son iki yıldır bütün değerlendirmelerinde ülkemizdeki yatırım teşvik politikasının değişmesi gerektiği, verimli ve nitelikli, amacına uygun farklılık yaratan politikaların gerekliliğini ifade etmiştir. Son dönemde özellikle bir önceki sanayi bakanımız sayın Zafer Çağlayan"ın bu konudaki hassasiyetini ve dikkatini biliyor ve desteklemiş bulunuyoruz. Çünkü biz yatırımcılar için ve yabancı yatırımcılar için önemli olan yatırım yapılabilir koşulların oluşturulmasıdır. Bu anlamda teşvik politikası oldukça önemlidir. Son teşvik ve istihdam yasasının sadece illere göre değil, bölgesel sektörel ve proje bazında da ele alınmasını TÜGİK olarak her zaman heyecan ile destekledik. Ancak teşvik yasası ortaya çıktıktan sonraki hali bizim heyecanımızı kesmiştir. Şu an görmekteyiz ki; bu yasa bu hali ile hem yurtiçi yatırımcıları hem de yabancı yatırımcıları teşvik edici nitelikte değildir. Ayrıca eski teşvik yasasının eksiklerini de içinde barındırmaktadır.
Örneğin; Bölgesel farklılıkların dikkate alınıp alınmadığına baktığımızda bölge dağılımlarının eksik olduğunu görmekteyiz. Çünkü dört bölgeye ayrılan teşvik yasasının yatırım olmayan bölgelere yatırım eğilimini artırıcı olmadığını görüyoruz. Örneğin 4. bölgede Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu teşvik edilmeye çalışılırken, burada Trabzon ve diğer Karadeniz illerinin yer alması yatırım bu illere yöneltecektir.
İller bazında dağılımına baktığımızda ise yine çifte standartların olduğunu ve siyasi ağırlığın ön plana çıktığını görüyoruz. Çünkü sosyo-ekonomik kriterler ile illeri karşılaştırdığımızda yatırım avantajı elde eden ve yatırım avantajından faydalanamayan iller ortaya çıkmıştır. Sosyo ekonomik açıdan geri olan Kayseri, Konya, Manisa ve Gaziantep yatırım avantajı sağlarken, Soysa ekonomik açıdan gelişmiş olan Eskişehir, Isparta, Burdur ve Denizli gibi iller yatırım avantajı yönünü kaybetmektedir.
Sektörler bazında baktığımızda dağılımın etkili ve verimli olmadığını görüyoruz. Çünkü bizim için önemli olan illerde öne çıkan sektörlerin teşvik edilmesidir. Ancak görmekteyiz ki; bu anlamda da dağılım yeterli değildir. Örneğin; Eskişehir"de havcılık sektörüne yatırım söz konusu iken, havcılık ile ilgili teşvik sadece Ankara"yı kapsamaktadır. Bunun yanı sıra tekstilde uzman kentimiz Denizli ise tekstil sektörü ortadan kaldırılmak istenmektedir. Bu uygulamayla Ege"ye yatırımların gelmesi de zor görünüyor.
Proje bazında ise; gördüğümüz kadarı ile KOBİ"lere dayalı bir ekonomik yapısı olan ülkemiz yatırımcılarının proje bazındaki teşviklerden yararlanamayacağını düşünmekteyiz. Çünkü; KOBİ"ler proje bazlı teşviklerden yararlanacak finansal yapıya sahip değillerdir.
Bütün üyelerimizi dinlediğimiz zaman görmekteyiz ki; her il herhangi bir nedenden dolayı yasadan şikâyetçidir. Yatırım teşvik politikaları genellikle ekonomik kriterlere göre belirlenirken bu paketin kriterlerinde sosyal ve siyasal kriterlerin etkili olduğunu görüyoruz. Bu da yasanın en önemli eksikliklerinden bir tanesi de finansman kaynaklarının net ve etkili bir şekilde belirlenmemiş olmasıdır.
Şu bir gerçek; teşvik ve istihdam paketi bölgesel, yapısal ve ekonomik anlamda açıklandığı gibi biz genç işadamlarını tatmin etmemektedir. Ayrıca bu paket gözden geçirilerek bölgelerin ve kentlerin ekonomik dokusuna uygun şekilde yeniden ele alınmalı ve etki altında kalan kesimlerin de görüşleri alınarak, yeni bir düzenlemeye gidilmelidir dedi. (iha)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.