Ceylan, Krize karşı ekonomik rekabet
EGAFED YÖNETİM KURULU TOPLANTISI SÖKEDE YAPILDI
Hamdi AKGÜL
Gerçek Gazetesi
Ege ve Akdeniz Bölgesi Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu'nun (EGAFED) 77. Yönetim Kurulu Toplantısı Söke Genç İşadamları Derneği'nin (SÖGİAD) ev sahipliğinde geçtiğimiz cumartesi günü saat 16.00"da Söke'de yapıldı.
EGAFED Başkanı Efkan Ceylan'ın yönettiği toplantıya yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra; Isparta, Antalya, Denizli, Kütahya, Uşak, Muğla ve Aydın illerinin GİAD başkan ve yöneticileri de katıldı. Toplantı öncesi açılış konuşmasını ev sahibi SÖGİAD Başkanı Derya Semerci yaptı. Semerci, Söke'nin 450 bin dönüm tarım arazisi ile Türkiye'nin en önemli pamuk üretim merkezi olduğunu kaydederek, arazi ve iklim yapısının; pamuk, hububat, mısır, zeytin, narenciye, sebze üretiminin yanı sıra; hayvancılık ve arıcılık için de oldukça elverişli olduğunu ifade etti. Son dönemlerde jeotermal kaynaklar, seracılık ve yenilenebilir enerji yatırımlarının devam ettiğini hatırlatan Semerci, ara eleman teminindeki imkanlar ve organize sanayi bölgesi baz alındığında, Söke'nin yatırım için vazgeçilmez olanaklar sunduğunu, İzmir Limanı'na, Aydın - İzmir otobanı ve tren yolu ile ulaşım seçenekleri bulunduğunu ifade eden Semerci, son dönemlerde yatırımcıların cazibe merkezi haline gelen Söke'ye yatırım yapılmasının kazanç sağlayacağını söyledi.
EGAFED Başkanı Efkan Ceylan yaptığı konuşmada, 14 Mayıs"ta Eğirdir'de, 18 Haziran"da Yalvaç'ta yapılan yönetim kurulu toplantılarının yaz döneminden sonra, 10 Eylül"de Söke'de devam ettiğini hatırlatarak, "İki gün önce başlayan Söke Tarım Fuarı nedeniyle ilçemiz bir hayli işadamı, girişimci ağırlamaktadır. Söke'nin böylesine geniş çaplı bir fuar organizasyonuna ev sahipliği yapıyor olması hepimiz için çok değerlidir, çok önemlidir" dedi.
Fuarın hayata geçirilmesinde katkıları olan başta SÖGİAD olmak üzere bütün kuruluşlara teşekkür eden Başkan Ceylan, "Söke gibi tarıma dayalı ilçe ekonomisinde, doğal olarak tarımsal sanayinin de gelişmesi ve büyümesi gerekmektedir. Tarımsal üretim ve ilerleme ile birlikte yan sanayi kolları da gelişecek ve ilerleyecektir. Bu anlamda Söke; Türkiye'de belki de tarımla sanayinin iç içe geçtiği, tarımla sanayinin birbirini destekleyip beslediği ender örneklerden biridir. Türkiye'de tarım sektörünün sorunları çözülemez değildir. Doğru tarım politikaları ve etkin bir kamu yönetimi anlayışı ile tarımsal büyüme ve üretim istikrarı sağlanabilir. Bu çerçevede altını çizerek belirtmek isterim ki; Türkiye'nin bütün büyüme ve kalkınma projelerinde asıl hedef olarak 'tarımda ve enerjide kendine yeten, dışarıya muhtaç olmayan' bir Türkiye hedefi ile hareket edilmelidir" dedi.
KRİZE KARŞI
EKONOMİK REKABET
Seçim öncesi ve sonrası yaşanan yoğun gündemin ardından bütün dikkatin yeniden ekonomiye yönlenmesi gerektiğini ifade eden EGAFED Başkanı Efkan Ceylan, dünyanın her an ekonomik kriz riski ile karşı karşıya gelinebilecek risklerle dolu olduğunu, ekonomik istikrarsızlık ve kriz korkusunun gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomileri birlikte tehdit ettiğini belirterek, Ülkemizde 2010 yılında büyüme yüzde 8.9 olurken, milli gelirimiz 735 milyar doları aşmıştır. Böylece kişi başına milli gelirimiz 10 bin doların üzerine çıkmıştır. Türkiye bu büyüme hızıyla dünyanın en hızla büyüyen ülkeleri arasında yer almıştır. Büyük oranda KOBİ'lerin yer aldığı imalat sektöründeki olumlu büyüme ise, üretimin temel dinamosu olan KOBİ'lerimizin artık pozitif bir ivme yakaladıklarını göstermesi bakımından anlamlıdır. Ancak bizzat üst düzey ekonomi bürokratlarının ve ekonomiden sorumlu bakanlarımızın ifadesiyle; 2011 yılında büyüme hızımızın düşeceği tahmin edilmektedir. O halde Türk ekonomisinin performans göstermesi gereken asıl alan rekabet olmalıdır, dünyadaki rekabet piyasasının içinde etkin bir aktör olarak yer almaktır. Çağımızda büyümenin de gelişmesinde anahtarı ve dinamosu rekabet edebilmektir. Bu, ülkemiz için de böyledir, kendi iş kollarımız ve girişimlerimiz için de böyledir. Dolayısıyla bundan sonra ekonomiye yön veren kurumların temel hedefi; girişimin önündeki rekabet engellerini kaldırmak olmalıdır. Teşvik politikalarından ticaret yasasına kadar bir dizi politika belirlenirken özellikle küçük ve orta girişimcinin rekabet pozisyonu mutlak surette gözetilmelidir" dedi.
EGAFED Yönetim Kurulu ve genişletilmiş toplantının 8 Ekim"de Uşak'ta yapılmasına karar verilerek, gündemdeki konular ve projelerin gözden geçirilmesine ilişkin görüşmeler erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.