ÇEKÜL Vakfı Meandros İletişim Ofisi açılıyor

ÇEKÜL Vakfı Meandros İletişim Ofisi açılıyor

- MEANDROS EVİ ÇEKÜL VAKFININ YURT ÇAPINDAKİ ETKİNLİKLERİNİN BÖLGEDE TANITILMASI VE DUYURULMASINDA ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYACAK


"UYGARLIKLAR DELTASI MEANDROS" PROJESİ BÖLGEDEKİ İDARİ KURUMLARIN, BELEDİYELERİN, STK'LARIN, ÜNİVERSİTELERİN VE ÇEKÜL VAKFI'NIN DESTEĞİYLE ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

Gerçek Gazetesi
Büyük Menderes Deltası'nda ortak geçmişi ve ortak kaderi paylaşmış kentlerin, organik ve kültürel birlikteliğini öne çıkaran bir bölge stratejisi olarak Kasım 2007 tarihinde gündeme gelen "Uygarlıklar Deltası Meandros" projesi bölgedeki idari kurumların, belediyelerin, STK'ların, üniversitelerin, Meandros Dergisi'nin ve ÇEKÜL Vakfı'nın desteğiyle çalışmalarına devam ediyor.
Büyük Menderes Nehri'nin denize döküldüğü yerde gelişen ve şekillenen 3000 yıllık ortak kültürel geçmişi referans alan, binlerce yıllık kültürel ve sanatsal mirası sahiplenen kültür ve doğa temalı bölgesel bir ekoturizm stratejisi olan Uygarlıklar Deltası Meandros, aynı zamanda Çekül Vakfı'nın Havza Boyutunda Koruma ve Yönetim Modeli'nin de bölgesel bir uygulaması.
Kendi çağları içinde hepsi stratejik öneme sahip olan antik kentler Milet, Didyma, Priene, Menderes Magnesia'sı, Myus, Herakleia ile yerel kültürü tüm renkleri ve zenginliğiyle yaşatan Leylek Dostu Avşar köyü, Kuş Cenneti Serçin köyü, binlerce yıldır zeytin kültürünü yaşatan Aslan Yaylası, Ege'ye özgü taş evleri ile Akköy ve Doğanbey; doğal güzellikleri, zengin bitki ve hayvan türleriyle Bafa Gölü ve Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkları'na sahip bölgenin tüm bu değerlerini korumak ve yaşatmak için çok yönlü çalışmalar yürütülüyor. Saydığımız bu merkezlerin tek başlarına değil, organik bir bütünlük içinde değerlendirerek, bölgenin sorunlarını tüm bileşenleriyle birlikte ele alınması; yerel yönetim, STK ve özel sektör işbirliği ile aynı platformda daha güçlü bir sesle kültürel ve doğal değerlerin korunarak alternatif turizm modellerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
"Uygarlıklar Deltası Meandros" projesi kapsamında bu yıl ilki gerçekleştirilen ve 27 Haziran'da başlayan Festival Meandros'ta uluslararası taş heykel sempozyumu, antik tiyatrolarda klasik müzik konserleri, kültür ve doğa gezileri, köy şenlikleri, yerel mutfak atölyesi ve çocuk atölyeleri gibi çeşitli ekinliklerle sürdürülmektedir. Festival kapsamında 25 Temmuz Cuma günü Meandros projesinin bölgedeki koordinasyon-dökümantasyon ofisi ve aynı zamanda "ÇEKÜL Vakfı Meandros İletişim Merkezi" olarak hizmet verecek olan "MEANDROS EVİ", çeşitli etkinliklerle birlikte açılacak. Priene antik kentine ev sahipliği yapan Güllübahçe Belediyesi'nin projeye tahsis ettiği bina Meandros gönüllüsü mimar Mine Şavkay tarafından projelendirildi, tadilatı ve dış cephe düzenlemesi sponsorlar tarafından gerçekleştirildi.
Bölgeye ve projeye ilişkin bilgi-belgelerin ortak bir merkezde toplanmasını sağlayacak Meandros Evi aynı zamanda ÇEKÜL Vakfı'nın bölgedeki iletişim merkezi olarak da kullanılacak.
Çekül Vakfı'nın yurt çapındaki etkinliklerinin bölgede tanıtılması ve duyurulmasında çok önemli bir işlev üstlenecek Meandros Evi'nin açılışı 25 Temmuz Cuma günü saat 19.00'da ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Sayın Metin Sözen'in yanısıra projeye destek veren bölgedeki valilerin, yerel yönetimlerin, aralarında KURED'in de bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının, sanatçıların, basın mensuplarının ve halkın katılımıyla Güllübahçe Turunçlar'daki meydan şöleniyle gerçekleştirilecek.
Yine festival kapsamında yaklaşık bir aydır Amerikalı ressam Peter Hristoff'un Güllübahçeli kadınlar ile birlikte sürdürdüğü "İlmek İlmek Meandros Halı Atölyesi"nde üretilen ve Meandros'a özgün tasarımlarının yer aldığı halı ve kilim sergisinin saat 20.00'de açılışı yapılacak ve festival gecesi çeşitli yerel sanatçıların katılacağı müzik dinletisiyle devam edecek. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.